Строители, техници, IT... 67% от бизнеса ще има нужда от персонал

Търсят се и заварчици, шлосери, готвачи и сервитьори
10 сеп 2018 17:30,
162
Строители, техници, IT... 67% от бизнеса ще има нужда от персонал
Снимка: архив Булфото

67% от работодателите ще имат нужда от нов персонал в идната година, става ясно от анкета на Агенцията по заетостта.

В проучването на агенцията, проведено от 6 август до 5 септември са участвали 2615 работодатели. Те са посочили нуждите си от кадри в краткосрочен и средносрочен план.

Работодателите могат да посочат търсените от тях кадри през следващата една година с квалификация по 183 професии и специалности от Списъка на професиите за професионално образование и обучение и по други 38 професии, предимно изискващи висше образование. Работодателите имат възможност да заявят потребности и от предложените им 23 вида други умения и 8 ключови компетентност.

Още по темата

Специалисти продължават да се търсят за административни, счетоводни и IT дейности (офис-мениджър, оперативен счетоводител, графичен дизайнер, програмист и др.).

При кадрите със средна квалификация търсене има на електротехници и машинни техници, машинни оператори, оператори на компютър, монтьори и др. Потребностите са повече и за продавач-консултанти, готвачи, сервитьори и др., както и за заварчици, строители, шлосери, шивачи и др.

Сред специалистите с висше образование са заявени предимно машинни, електроинженери и строителни инженери, ИКТ специалисти, финансови и административни специалисти, педагози и учители, медицински персонал. Търсят се също специалисти ТРЗ и УЧР, управление проекти, софтуер и др., както и шофьори, мотокаристи и др.

Близо 38 на сто от работодателите търсят в кандидатите способности за адаптиране към промени, за работа в екип, поемане на отговорност, а 18 на сто посочват, че кадрите следва да притежават ключови компетентности за общуване на роден език. Компютърни умения заявяват 182 работодатели (7 на сто), а чуждоезикови - 3,5 на сто от анкетираните.

Работодателите могат да посочат и очакванията си за необходимите след 3 години кадри от професионални направления или области на висшето и средното образование.

Второто проучване на Агенцията по заетостта се провежда основно сред статистическа извадка работодатели с различни характеристики за териториален обхват, икономическа дейност, големина и вид на предприятието и др. Всички желаещи работодатели също могат да се включат в него.

Анкетирането и този път се прави оn-line с анкетен формуляр, който е публикуван на сайта на Агенцията по заетостта и ще може да се попълва до 17 септември 2018 г. Информация и достъп до него е осигурен и чрез официалните страници на областните и голяма част от общинските администрации в страната.

Анкетирането се прави за втори път тази година със съдействието на Комисиите по заетостта към Областния съвет за развитие в 28-те области в страната и с подкрепата на социалните партньори - работодателски и синдикални организации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
8
 
4
 
! Отговори
Тайна от кухнята преди 5 години
Бизнеса в Бг. сега търси работници понеже изостава технологично. Но в следващите 10 г. като започне бизнеса да осъзнава накъде духа вятъра и че без инвестиции няма да има никакво бъдеще, тогава бизнеса ще спре да търси работници и ще започне да търси само и единствено софтуерни инженери и иженери в областта на механиката, електрониката, роботиката и автоматизацията. Всичко друго ще отиде в историята!
85
2
 
23
 
! Отговори
Мда преди 5 години
От написаното човек може да и помисли,че в страната има само програмисти и общи работници...
84
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Ха-хаКолега обясни го как става тоя номер да живееш с 1500 и айде,да нямаш студент в Англия,в България да е,ама това ми се струва невъзможно! Семейството ми е с почти три пъти по-висок доход,и все ми е чоглаво,а при теб не знам кака е?
83
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да, знаем ви ги изискванията.Да има три висши, категория C, да говори три западни езика, да дава нощни смени, да има стаж 15 години по специалността и да е навит да бачка за 700-800 лева на месец.
82
8
 
6
 
! Отговори
Гошо с агнето преди 5 години
До Инженер електроникаДа бе човек !Ще те взема в магазина за junior продавач консултант и ако се справяш добре ще те направя master и бонус едно прасе за коледа!
81
9
 
6
 
! Отговори
Инженер електроника преди 5 години
До 68 Някога съм писал на ASM 6502, BASIC, Pascal,FORTRAN, C, C++, Java script, Java, MySQL-ла съм го позабравил, но професионално никога не съм си изкарвал парите с програмиране, защото съм инженер електроника. Ще ме вземеш ли за junior ?
80
2
 
21
 
! Отговори
А бе преди 5 години
До до 70Масово се вземат заплати от 5000лв?Ами управителят на фирмата ни(120 души,металургия) вземаше 5000,сега сигурно са я увеличили 1000-2000 примерно.Двама инженери вземат по 3000 и всички други са много надолу.
79
3
 
29
 
! Отговори
хахахаххахахах преди 5 години
До Ха-хаТрима с 1400лв +заем за студентка в Англя и си мислите ,че живеете???Вие не живеете вие се опитвате да не умрете!
78
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЧиновникДоходите ми от работа са доста добри,получавам и допълнителни такива,така че няма от какво да се оплача или да ругая някой.чорбаджиите не са стока,алчини са,но като гледам моя,за да се докопа до нещо от което да изкара мангизи,за да има за заплати и осигуровки,колко ръце/ а сигурно и *** / целува,пари няма начин да не бута,не му завиждам ни на джиповете,ни на вилите и имотитие,ни на нищо! Тва да те гледат децата как се унижаваш,не е работа,но избора си е техен!
77
3
 
18
 
! Отговори
Пенчо преди 5 години
Работя в една известна западна фирма от десет години.Като я основаха беше добре.След това се изхитриха и парите бяха само в горните етажи на ерархията и работниците понапуснаха .Сигурно заминал персонал за три фирми в чужбина.Сега реват че няма хораДокараха хора от изостаналите западни Балкани които вземат в пъти повече от нас но пак не ни вдигат заплатите
76
3
 
6
 
! Отговори
До Ха-ха преди 5 години
Споко тия дето ги вълнуват само парите накраь остават с нищо...е в крайна сметка с пари. Добре сте направили, живи и здрави!
75
7
 
14
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 5 години
А бе тия айтити специалисти какво правят толкоз бе...я влезте в оня сайт къде табла се играе и като поиграйте малко и ви са прииска тоя дето е измислил зарът да се гаври с хората, да му хлопнете една табла по главата ама истинска-дървена, то да му намести чарковете на хаирсъзина неден...На единия дава зар хубав като по поръчка, а пък тебе та тъпче та да се радва другия...пък после обратно са сменя та на теб да ти върви-ама туй не е игра бе-нагласена работа-та айтити специалистите са гола вада бе
74
4
 
17
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
С жената вземаме общо чисто 1400-1500лв.С тях живеем трима в България+студентка в Англия(естествено има и заем за целта).Понякога си мисля дали не сме напълно л.уди....Ама като се огледам-има и по-шантави,дето си хвърлят всичките пари за по-големи глупости,та се успокоявам.
73
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разберете едно- има търсени професии и не толкова търсени... Аз от малък си бях навил на пръста да ставам програмист- както казах работил съм и строител, и складов работник преди да завърша и да започна работа по същество и да взимам хубава заплата. Братовчедка ми живее в САЩ. Майка й е адвокат, баща й- лекар. Имат доход над 700к годишно. Тя искаше да учи антропология... Ами, завърши и в момента работи в библиотека в Сан Франциско за ммм... толкова колкото аз взимах като строител тук...
72
16
 
7
 
! Отговори
до 70 преди 5 години
Не знам на кой свят живееш, но 5000лв. е заплата, която взимат ДОСТА хора в големите градове... Огледай се в новите автомобили, виж стаистиката от НСИ (кой колко данъци е платил по проценти) и помисли. Ама, като гледам, мияч или зидар, работещ в Австрия и мислещ си, че 5000лв. са много пари, дори това не може да провери...
71
12
 
6
 
! Отговори
Не. преди 5 години
Не задължително да си ИТ специалист за да се възползваш от дигиталната икономика.Има много различни начини човек да си изкарва прилични доходи онлайн. Има много възможности за фрийлансъри, дизайнери, редактори, художници...и още повече възможности за всякаква търговия. Ако човек е оправен без проблем може да направи онлайн магазин директно от къщи и да продава в цял свят. Няма фирми, няма данъци, няма нищо.Сега дори може всички плащания да минават във криптовалути.Който търси намира!
70
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Avstria5000лв мечта?Около мен всички взимат доста повече.
69
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Не, мерси.Това вашето "извън системата" е паразитиране върху системата. Ако всички са като тебе, по цял ден да се висят по парковете и да се чудят какво пърформънсче или фестивалче да измислят, и за какво да "протестират", ще се върнем в каменната ера. Няма да има дори кой да свари бирата, с която се наливате по цял ден. Нито да произведе тока, с който да си заредите телефона,
68
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Не, мерси.Ми ай дано.
67
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 1234Абе за мияч на чинии все ще те вземат някъде.Ще ти стигат да плащаш 1/3 от наема заедно с един сърбин и един румънец.