Производството се задъхва! Бизнесът търси кадри

Най-силен пазар на труда се очаква във Варна
251
Производството се задъхва! Бизнесът търси кадри
Снимка: архив, БулФото

10% ог българските работодатели очакват да увеличат нивата на заетост до края на годината. 3% предвиждат да ги намалят и 81% не отчитат промяна.

Още по темата

Намеренията за наемане на служители на 620-те анкетирани работодатели не се променят в сравнение с предишното тримесечие, но регистрират намаление от 3 процентни пункта спрямо последното тримесечие на 2017 г., показват резултатите от обзорното изследване на ManpowerGroup за заетостта за четвъртото тримесечие на 2018 г. 

Работодателите във всички десет индустриални сектора очакват да увеличат нивата на заетост в периода октомври-декември, като най-силната нетна прогноза от 18% е отчетена в сектор "Производство", следван от "Земеделие, лов, горско стопанство и риболов" и "Търговия на едро и дребно" с прогнози от съответно +14% и +12%.

Работодателите от сектора на строителството споделят най-слабите намерения за наемане с прогноза от +2%. В сравнение с предишното тримесечие най-големи подобрения на плановете за наемане на служители регистрират работодателите от сектор "Минно дело", който отчита най-значително увеличение от 11 процентни пункта, и от сектор "Електричество, газ и вода", където има ръст от 5 процентни пункта.

Работодателите от сектор "Транспорт, складове и комуникации" отчитат повишение от 4 процентни пункта и прогнозите за секторите "Ресторантьорство и хотелиерство" и "Търговия на едро и дребно" са по-силни с 3 процентни пункта. В същото време работодателите от публичния и социален сектор споделят по-слабите планове за наемане на служители с намаление от 2 процентни пункта.

Най-силен пазар на труда се очаква във Варна с нетна прогноза за заетостта от +17% - увеличение с три процентни пункта в сравнение с предишното тримесечие и на годишна база. Значителен ръст на заетостта се очаква и в Русе, където прогнозата е +13%, докато работодателите в Бургас споделят предпазлив оптимизъм относно плановете си за наемане с прогноза от +10%. В същото време работодателите в Пловдив и София споделят скромни перспективи за наемане с прогнози от съответно +8% и +7%.

В сравнение с предишното тримесечие прогнозите на работодателите от средно големите и малките предприятия се подобряват с 3 процентни пункта, докато работодателите от микропредприятията отчитат увеличение от 2 процентни пункта, а прогнозата на големите компании остава без промяна.

От ManpowerGroup отбелязват, че бизнесът продължава да изпитва огромни трудности да намери кадрите, от които има нужда. Затова, освен предлагането на по-гъвкави форми на заетост, за да запълнят свободните си позиции, препоръчват на работодателите да се фокусират върху повече обучения, за да създадат и отгледат таланти вътре в своите организации, както и да търсят персонал сред пенсионерите и хората с увреждания.


251
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
3
 
10
 
! Отговори
зов за съвет преди 4 месеца
Напоследък по Интернет се предлагат щедри обяви за болногледачи. ВЕРНО ЛИ Е?
156
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Аз съм пласьор на дрога и не се оплаквам бизнеса си ми върви на пълна пара
155
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Магазинче,

Или работиш сама и взимаш 1400, което би трябвало да е прилично за Русе или се отказваш. 700 без осигуровки са малко. Тъжна истина. Друг вариант е да намериш накой в нужда да ти помага няколко часа седмично за по-малко пари или само около празниците, но пак никой няма да поеме ангажимент за под 4-500 лв.
154
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Ужас ужасен!
По централните улици в градовете всичко се дава под наем и няма кой!
Останаха сергиите на гербаджиите.
153
0
 
27
 
! Отговори
niki преди 4 месеца
Не че не плащат заплати, но когато тръгнат да те карат да работиш извънреден труд, който или не се заплаща или се заплаща минимално... просто ми като чуя за 'бизнеса' в България и ми се повръща.
152
4
 
11
 
! Отговори
иван преди 4 месеца
Карате се на децата че по цял ден са на компютара ами че то така се става компютърен специалист и после само си купуваш тапията и готово
151
0
 
5
 
! Отговори
филибелията преди 4 месеца
До Анонимен

варналиите претендираха за втори град по големина и присъединиха всичко наоколо!
150
0
 
23
 
! Отговори
Малко магазинче преди 4 месеца
До GHT

Така де, работя си сама. Ама то става един порочен кръг. Няма клиенти, защото няма покупателна способност. А няма такава, защото аз не пазарувам. Пък като не пазарувам, не оставям пари с които да дойдат при мен. За това казах, че е сложно.
149
0
 
6
 
! Отговори
anonimen преди 4 месеца
biznesa xa xa xa xa xa xa xa xa
148
1
 
32
 
! Отговори
GHT преди 4 месеца
До Малко магазинче

Това означава, че започваш сам да си работиш или просто затваряш бизнеса си и сам ставаш работник на заплата. Това е положението. Един бизнес, ако не изкарва печалба за себе си и за заплати на работниците си, то той е несъстоятелен и няма смисъл от него.
147
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Няма как да има кадри , като образованието не функционира от 40 гпдини. Всичко там е пародия. Не говорят на общ език с бизнеса . Некви дебели лелкии и чичовции си мислят че Вазов и под игото , ще зареждат Българската икономика с кадри. Да ама не.
Вадите само инвалиди и те не са виновни.
146
1
 
36
 
! Отговори
От профсъюза преди 4 месеца
Търсят кадри?!!! Нищо подобно!
Търсят роби, за да им работят ангария!
145
2
 
12
 
! Отговори
иван IT програматор преди 4 месеца
Пенсията е награда за жизненото ти творчество
144
9
 
22
 
! Отговори
Малко магазинче преди 4 месеца
Сложно е. Ама много. Търсих си продавачка в магазин за цветя. Чистичко, спокойно място. Идват момичета, мога да дам 700 лева чисти. Повярвайте, това за Русе е доста добра заплата. Дечицата, даже не ми казват "довиждане"! Просто се обръщат и си заминават. Знам, знам, че 700 лева не стигат за младо момиче, но се заклевам, че след всички плащания на мен ми остава по малка печалба от тия 700 лева. Много е сложно.
143
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До иван Ти си наистина рожба на една доста изостанала държава с тоя ориенталско-комунистически манталитет. Ако всички сме висшисти и АЙТИ , това е всичко друго , но не и реална икономика. В добре развитите държави всеки човек, който полага честно и съвестно общественополезен труд, получава толкова, че да може да живее нормално и достойно! Да се грижи за семейството си и да не се чувства унизен.
142
25
 
4
 
! Отговори
иван преди 4 месеца
Всеки получава толкоз колкото заслужава покажете че можете и ще ви възнаградят мина времето когато соца подпомагаше всеки то затуи сега и пенсиите са и такива защото толкоз са работили
141
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
те тия за 1 000 лв чисто какви кадри, какви специалисти търсят? Както скачат цените, догодина в края за тия пари само общи работници ще се хващат.....
140
5
 
4
 
! Отговори
системата преди 4 месеца
договаряш се за 500лв-бруто и получовош 1500лв нето
139
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
и какво точно се произвежда във варна? ако се визират туристическите или строителните услуги, това надали е производство.
138
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Заключение

А защо не 4дневна раб. седмица, каквато е тенденцията с 30-35 работни часа максимум.