Производството се задъхва! Бизнесът търси кадри

Най-силен пазар на труда се очаква във Варна
251
Производството се задъхва! Бизнесът търси кадри
Снимка: архив, БулФото

10% ог българските работодатели очакват да увеличат нивата на заетост до края на годината. 3% предвиждат да ги намалят и 81% не отчитат промяна.

Още по темата

Намеренията за наемане на служители на 620-те анкетирани работодатели не се променят в сравнение с предишното тримесечие, но регистрират намаление от 3 процентни пункта спрямо последното тримесечие на 2017 г., показват резултатите от обзорното изследване на ManpowerGroup за заетостта за четвъртото тримесечие на 2018 г. 

Работодателите във всички десет индустриални сектора очакват да увеличат нивата на заетост в периода октомври-декември, като най-силната нетна прогноза от 18% е отчетена в сектор "Производство", следван от "Земеделие, лов, горско стопанство и риболов" и "Търговия на едро и дребно" с прогнози от съответно +14% и +12%.

Работодателите от сектора на строителството споделят най-слабите намерения за наемане с прогноза от +2%. В сравнение с предишното тримесечие най-големи подобрения на плановете за наемане на служители регистрират работодателите от сектор "Минно дело", който отчита най-значително увеличение от 11 процентни пункта, и от сектор "Електричество, газ и вода", където има ръст от 5 процентни пункта.

Работодателите от сектор "Транспорт, складове и комуникации" отчитат повишение от 4 процентни пункта и прогнозите за секторите "Ресторантьорство и хотелиерство" и "Търговия на едро и дребно" са по-силни с 3 процентни пункта. В същото време работодателите от публичния и социален сектор споделят по-слабите планове за наемане на служители с намаление от 2 процентни пункта.

Най-силен пазар на труда се очаква във Варна с нетна прогноза за заетостта от +17% - увеличение с три процентни пункта в сравнение с предишното тримесечие и на годишна база. Значителен ръст на заетостта се очаква и в Русе, където прогнозата е +13%, докато работодателите в Бургас споделят предпазлив оптимизъм относно плановете си за наемане с прогноза от +10%. В същото време работодателите в Пловдив и София споделят скромни перспективи за наемане с прогнози от съответно +8% и +7%.

В сравнение с предишното тримесечие прогнозите на работодателите от средно големите и малките предприятия се подобряват с 3 процентни пункта, докато работодателите от микропредприятията отчитат увеличение от 2 процентни пункта, а прогнозата на големите компании остава без промяна.

От ManpowerGroup отбелязват, че бизнесът продължава да изпитва огромни трудности да намери кадрите, от които има нужда. Затова, освен предлагането на по-гъвкави форми на заетост, за да запълнят свободните си позиции, препоръчват на работодателите да се фокусират върху повече обучения, за да създадат и отгледат таланти вътре в своите организации, както и да търсят персонал сред пенсионерите и хората с увреждания.


251
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
20
 
6
 
! Отговори
днд преди 4 месеца
Горчивата истина е че наистина не стигат кадърните работници. Казвам го като работодател. Не повече от 20% от работниците стават за работа- И то най-вече по-старите поколения.А много от тези ,мрънкащи за заплати не заслужават и 100лв месечно. С вдигането на мин. заплата наказваме можещите ,да носят по-голям товар на гърба си.
176
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 170
Точно некадърността в мисленето, като при теб, е довела страната до дъното.
Клош.арят от улицата няма да го гласиш за хирург или ядрен физик, а ще го направиш общ работник, портиер, строител... Хирургът и физикът не се хващат от улицата, а се "ловят" още от университета.
Обаче закърнелите кра.туни, поради свръхсамочувствието и претенциите си, са заслепени, лишени от логична мисъл, от инициативност и даже не им иде на ум къде да си търсят хора. ТОВА Е СИГНАЛ ЗА УПАДЪК на "елита".
175
0
 
21
 
! Отговори
до 176 преди 4 месеца
един колега си направи експеримент като търсеше работа, успя да подаде в един ден на 200 места и чакаше да види % успеваемост....

смешни %-ти въобще отговориха.
А говорим за току що завършил вишист с 2 години стаж.
174
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
пазарна икономика
Бизнеса търси кадри
Кадрите търсят пари
където е сечението има попадение, ако няма - няма.
173
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 88
Знаеш ли от 33 хил свободни места, колко са реални и колко са фиктивни?
Колко са пуснати само с проучвателна цел и не търсят никакви кадри?
Колко от местата са в резултат на текучество всеки месец?
Колко от реалните позиции са вече заети?
Защо гледаш цял месец назад? Изкарай свободните места от днес?
Пусни СВ на всички 33 хил места, от 90% НЯМА да получиш никаква реакция- нито отказ, нито потвърждение, даже няма да се поинтересуват от теб.
172
0
 
12
 
! Отговори
манипулатор! преди 4 месеца
До Анонимен 90
Ало, тарика.тино! Кажи ми обявите за днес! Не ми пиши обявите от 1 месец насам!
На балами ли ще ни правиш със старо инфо?
Ега си манипулатора, ега си чудото!
171
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ЧОЧО

Ако инженерството ти е като правописа, трудно ще взимаш толкова за месец.
Нищо лично, продавай, може да дойде време някой и това да купи.
170
1
 
35
 
! Отговори
Зъл преди 4 месеца
Работодателите кога ще станат заплатодатели? За 600лв колко шарана ще хванете?
169
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Дайте нормални заплати ,минимална 1000 лв ,и всичко ще се нареди...
Иначе обезлюдяване......
168
1
 
28
 
! Отговори
Чочо преди 4 месеца
"Бизнесът'... РАЗВЪРЖЕТЕ СИ КЕСИЙТЕ . Няма вече балами да ви работат за жълти стотинки. Аз съм инжеер с 35 годишна практика. Продавам труда си за 1500 лв (нето) на седмица.Ако някой иска да ми се обади !
167
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До h
Ами истината е, че доста хора не стават за нищо.
Ти кво? искаш да хванем един безработен клошар от улицата и да го назначим за сърдечен хирург ли? Или оператор на охладителната помпа в АЕЦ?
Ми не става. И клошарят ще си стои безработен и болницата ще стои без сърдечен хирург.
То и аз не ставам за сърдечен хирург де. Слаби ми са ангелите, става ми лошо като видя кръв.
166
0
 
15
 
! Отговори
Я па я...! преди 4 месеца
Този от снимката дето върти крана, взема ли 500 лв.?
165
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Важно е че не се прие истамбулската конвенция другото ще се оправи
164
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Kлексит, клексит и сме седнали на земята. И още Клексит ще ни смазва.
163
3
 
25
 
! Отговори
х преди 4 месеца
До Ико

пич, единственния начин да правиш "бизнес" в България е да крадеш !

ако честно си плащаш данъците, лицензите и общинските налози - ще издъхнеш още на 3-тия месец !!!
а то това е и целта на юдо-масонската мафия която ни управлява - да убие всеки честен чеовек, да убие конкуренцията и да ни докарат всички до просешка тояга - като Американците - затънал в дулгове роб, който живее благодарение на милостта на евреите-лихвари
162
1
 
13
 
! Отговори
Ико преди 4 месеца
Магазинче, не се прави така. Вероятно си твърде млада. Прави се бизнес-план. Ти вече имаш контакти с доставчици. Правиш верига магазини в Русе. Съответно с кредити. Скачаш с главата напред във водата. Не очакваш 700 лева печалба от обект, а да кажем 300 лева. Разбира се, твърде вероятно е да се удавиш. Има някакъв процент вероятност за изплуваш. Че е сложно - да, така е.
161
3
 
18
 
! Отговори
h преди 4 месеца
"Производството се задъхва! Бизнесът търси кадри!"

тези глупости на еврейската пропаганда имат една цел - да се оправдае вносът на маймуночовеци


как става така че "бизнесът" има недостиг на работници, а имаме 13% безработица в България, 25-30$ в Италия, Франция и Испания, и 40% безработица в Гърция !?
160
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Производството се задъхва! Бизнесът търси кадри!"

Смешен плач!
Мили байови крадливи мошеници-работодателчета с червени куфарчета, това е само началото. До 5 години читав кадър няма да можете с микроскоп да си намерите в това подобие на държава. Защото вие изгонихте всичко кадърно и работещо.
159
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Магазинче,
Бизнесът ти е малък, рано ти е да ставаш работодател
158
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Всеки само се оплаква че не му стигат парите ама като ги гледам всички издули тарбуси