Бизнесът иска да спрем да въртим стрелките, 51% "За" лятнотото

38% искат само зимно часово време, а 7 на сто - което и да е
54
Бизнесът иска да спрем да въртим стрелките, 51% "За" лятнотото
Снимка: Булфото, архив

51% от участвалите в националното допитване на Министерството на енергетиката са посочили, че са за лятното часово време. Това става ясно от отговор на ведомството на Теменужка Петкова на запитване на в. "24 часа".

Националната консултация в рамките на Консултативния център на дирекция "Координация по въпросите на ЕС“ бе проведена в периода 20 септември - 11 октомври 2018 г. В нея са участвали над 17 000 души  с коментари и дори със свободен текст.

Още по темата

96% от участниците са гласували "за" преустановяването на сезонните промени на часовото време.

От тях  51% са "за" за установяване за постоянно на лятно часово време, 38% са "за" установяване за постоянно на зимно часово време,  7% са "за" да спре местенето на стрелките, но не са уточнили предпочитания към лятно или зимно време.

"От анализа на отчетените коментари е видно, че не преобладават категорични предпочитания за установяване на постоянно лятно или постоянно зимно часово време. Отчита се лек превес на мненията за установяване на постоянно лятно часово време", се казва в отговор на министерството.

Информацията с резултатите от проведената консултация ще бъде записана в позицията, необходима за осигуряване на българското участие в дискусиите в работните органи на ниво ЕС, както и за заседания на Съвета на Европейския съюз.

Възможните варианти, за които е ставало дума на заседанието на Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове, изследват в колко часа настъпва изгревът и залезът във всяка европейска държава в зависимост от избора на лятно или зимно часово време. За българската страна е важно да бъде запазен хармонизиран режим на равнище ЕС, при който всички държави-членки преустановяват сезонните промени на часовото време два пъти годишно. Това ще бъде от полза за функционирането на вътрешния пазар.

С проекта на директива Европейската комисия предлага изборът на това дали да се премине за постоянно към лятно или зимно часово време да зависи от всяка държава-членка. Това налага сериозен анализ на национално равнище, тъй като последиците от избора ще засегнат различни аспекти на обществения живот.

Лятното часово време е въведено в България през 1979 г. като система за спестяване на енергийни разходи чрез увеличаване на използването на дневна светлина.

В областта на енергийната политика, извършваните от Електроенергийния системен оператор периодични анализи показват, че първоначалният благоприятен ефект с годините отслабва и с достатъчна статистическа значимост може да се приеме, че през 2007 г. е достигната фазата за насищане.

През 2005 г. делът на електрическата енергия за осветление е 14% от общото електропотребление в страна. През 2014 г. делът на електрическата енергия за осветление е намалял до 4,5% от общото електропотребление в страна. Спестената енергия за осветление се равнява на 24 088 мегаватчаса или 1,44%, тя е еквивалентна на работата на АЕЦ "Козлодуй“ на пълна мощност за 12 часа или на работата на един конвенционален термичен блок от 200 мегавата за 120 часа.

Извършваните анализи за влиянието на лятното часово време показват, че тъй като битовата активност и активността в сферата на търговията и услугите са по-интензивни във вечерните часове, статистически значима е промяната в режима на електропотребление само за тази част на денонощието и то само през първите две седмици след сезонната промяна на часовото време. Като цяло, в областта на енергетиката, ефектът от сезонните промени на часовото време в последните години е незначителен.

Според предложената от ЕК директива, последната възможност за промяна на часовото време ще бъде през октомври 2019 г., ако сме избрали зимно часово време. Ако изберем лятното, за последен път ще преместим стрелките през март 2019 г. Страната трябва да уведоми ЕК за своето решение шест месеца преди промените да породят действие. Това обаче са работни срокове и е възможно те да бъдат променени, съобщават от министерството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наистина при допитването в министерството процентите бяха точно обратните и няколко дена подред се въртеше новината, че 48% са за астрономическото. Тези данни са преписани от анкетата в една много известна национална телевизия. Това е вторият път, когато по медиите дават противоречиви резултати и на няколко пъти "бъркат" лятното с астрономическото време/поразровете се по-стари новини и пак така прескачат от лятно в зимно. Някой има интерес да те разиграва до последно да не знаеш на кое време си.
28
10
 
21
 
! Отговори
USA преди 5 години
Май % бяха обратно, а ? Бизнеса, бизнеса ...., а хората ? Щяло да има повече слънце - ха, ха - те и слънцето ли ни пускат вече. Има си стандартно часово време и заради бизнеса 6 месеца не си доспивахме. Дайте сега за техен кеф, да не си доспиваме постоянно. Вижте какво пишат докторите. През лятото се увеличават инсултите и инфарктите от както въртим стрелките.
27
24
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако изберем зимното, лятото слънцето ще изгрява в 3 сутринта, когато всички спим и ще се стъмва в 8 вечерта, когато всичкинвсе още сме навън. Така ли не го разбрахте ? Южна страна сме и трябва да останем на ЛЯТНОТО часово време.
26
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Северните държави имат полза от зимното, южните от лятното. Ние сме южна. Стига с глупости като това с целогодишните фарове. Защото на север било така.
25
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лятното е истината, ще можем да се радваме на слънцето.
24
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе, малко по-други бяха цифрите миналата седмица. Толкова ли много плати бизнесът за пропаганда?
23
9
 
23
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
Всяко нещо, което коригира преродата е противоестестнено. На Земята няма зимно и лятно часово време. Има астрономическо и часови пояси. Човек има биологичен часовник, който не е добре да се коригира като механичен. Не сме роботи. Да се установява астрономическото време и не се завимаваме с глупости.
22
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България доказа че е развъдник на кръгли и.д.иоти за пореден път по-голяма глупост от лятното часово време е трудно да си представи човек а бизнеса че има интерес ако може хич да не спим а денонощно да работим в часови режим без връзка с този в природата това си го знам а сега излезе че имат много фенове сред населението тогава си заслужавате заплатите в жълти стотинки тая глупост с времето само в Северна Корея я има но по политически а при българите е по крет.енски причини.
21
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво значение има...бизнес в България няма, а дали ще спя до 9 или 10 сутринта е без значение за световната икономика...
20
17
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз съм "За" нормалното астрономическо "зимно" часово време. Това с "лятното" си е жива глупост.
19
4
 
28
 
! Отговори
минаващ преди 5 години
До 19 Доколкото си спомням , Русия първо мина на лятно часово време , ама нещо не се получи и след половин година / макс .една / , се върнаха на зимното и си останаха на него
18
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
19, Ти плямпаш глупости. Русия е към зимното часово време защото там даже денят е по-къс от нашия през зимата. Искаш да кажеш, че едва ли не половината ден да го изкарат през нощта ли в Сибир ако са на лятно часово време??
17
8
 
8
 
! Отговори
До 13 преди 5 години
Плямпаш глупости. Русия преминаха към лятното часово време за постоянно преди година-две.
16
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Китай има една часова зона пък не са изперкали.
15
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бизнесът е неадекватен и с лоши идеи.
14
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-добре всеки да си избере лично време. Всеки си гледа часовника и се съобразява само с него. Лятното време е въведено точно за лятото. Лятно време зимата ще е световна и европейска глупост. Един час по-рано ставане в тъмнината и студа.
13
4
 
5
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 5 години
дo 13Психолози казват, че не е важно на какво време трябва да сме( зимно или лятно), а превъртането на стрелките, които водят до психологичен негативен ефект. На мен пък ми е през..... дали ще го сменят времето на половин година или през един час, честно!
12
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе да спират на каквото искат. Но да го спрат. Че с тия смени истерясахме. Малко са ни другите проблеми.
11
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как пък изчислиха 51% ЗААз пък неща.Не случайно се казва "АСТРОНОМИЧЕСКО".ТОВА лятно или зимно е голяма глупост....
10
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"... 51% "За" лятнотото"---Това са русофили! :)Искат лятното време, защото така се изравняваме с Московското зимно време,което е целогодишно. Не е правилно! Троянски кон на Путин! :)