Караме с най-евтините горива. Защо тогава са ни толкова скъпи?

60% от цената на крайния продукт са акцизите и данъците
29 окт 2018 14:00,
301
Караме с най-евтините горива. Защо тогава са ни толкова скъпи?
Снимка: Reuters

Горивата в България са най-евтините в Европа и поскъпват със същите трендове, с които се увеличава цената им в ЕС, коментира пред "Труд" експертът от Българската петролна и газова асоциация Светослав Бенчев по повод организираните протести в страната срещу високите цени на горивата.

Данните наистина показват, че у нас дизелът и бензинът бъркат най-малко в джоба ни и са поскъпнали дори по-малко в сравнение с горивата в останалите европейски държави.

Увеличението на цената се дължи на поскъпването на суровия петрол, което доведе до 10-12% ръст на горивата у нас и в ЕС, обясни Бенчев.

Още по темата

"Петролът е борсов продукт и не може да се използва за социална политика", настоя експертът.

Той припомни, че 60% от цената на крайния продукт, който зареждаме по бензиностанциите в страната, се дължи на акцизите и данъците при формиране на цената. И тези средства влизат в бюджета на страната.

Държавата обаче не може да намали нивата им, защото и към момента акцизите върху горивата у нас са най-ниските в Европа, обясни Бенчев.

Евентуална промяна на начислявания данък също би била изключително трудна. Въпреки че у нас горивата се облагат с 20% ДДС, а в Люксембург например с 4-5 % ДДС, цените у нас са дори малко по-евтини, разясни експертът.

"Разликите в цените на бензина и на дизела в страната се дължат на транспортните разходи при формирането на продажната стойност на продукта", обясни Бенчев.

В Северна България логистичните бази са много по-малко в сравнение с Южна България, затова и в градове като Велико Търново при определяне на продажната цена се включват и разходите за зареждане с автомобилните цистерни, разясни той.

Според експерта на асоциацията не се очаква цените на бензина и дизела да стигнат нива от 2,60-2,70 лева за литър. През последните 10 дни цената на горивата върви надолу, но дали този тренд ще се запази зависи от решението на 4-ти ноември на американския президент Доналд Тръмп за това какви санкции ще бъдат наложени на Иран.

Ако бъде ограничен износът на петрол от тази страна, това не може да не се отрази на световните пазари, въпреки че Саудитска Арабия е заявила готовност да увеличи своите доставки и така евентуално да компенсира дела на иранския петрол. От голямо значение е и дали най-големият потребител на ирански петрол в света – Индия, ще спази санкциите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


301
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
176
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защото сме с най ниски заплати в Европа.В Германия е 2.80 лв.А95.Заплати от 2000 до 5-6 хиляди Евро.
175
2
 
9
 
! Отговори
шматка преди 5 години
НЕ НИ Е СКЪП БЕНЗИНА ХЛЯБА И СИРЕНЕТО.НИЕ СМЕ БЕДНИ.Работете в насока за увеличаване на доходите иначе и за увеличението на локума ще трябва да се обяснявате
174
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ей................много сте прости, селяните, дето стачкувате за горивата................няма как, искате да си возите задниците в коли...............плащате си бензина..............така е при капитализма!!!Прав е професора от БСП-то за прословутите 80 %..............но човека е занижил процентите, според мен 90 % сте простите селяни, останали на тая територия!!!
173
4
 
5
 
! Отговори
за горивата преди 5 години
Нямата пари за бензин...............не карате коли......................купувате си един велосипед или ходите пеш на работа............решението е прости като гъбена чорба!!!Ама хич не сте гладни............щом ревете за цените на горивата, а не за цените на храните!!Добър вечер, селяни прости!!!
172
7
 
7
 
! Отговори
за горивата преди 5 години
Щом ревете за цените горивата..................а не за цените на храните.............значи не сте бедни...............селяни прости.Може да не си возите задниците всеки ден с коли и да не ходите всяка година на екскурзии до Турция и Гърция.............да наливате пари в икономиките на страни.........врагове на България!!
171
2
 
16
 
! Отговори
Така е преди 5 години
До Анонимен 184 Заплатите са ни по ниски още от времето на соца.Свикнали сме и така ще продължава.Бебето докато не ревне , майката не му дава да бозае. Пари има , желание да се плаща няма.
170
6
 
6
 
! Отговори
за горивата преди 5 години
Горивата са на пазарни цени, дори по-ниски от средните цени за ЕС..............но заплатите и пенсиите са много ниски.............затова горивата ви се виждат скъпи.Като нямате пери за бензин , няма да карате коли..................селяни прости.............вие ревете, че не може да си возите задниците в коли....................ей прав е един професора от БСП.................за прословитите 80%.
169
5
 
8
 
! Отговори
Сефте коментар преди 5 години
Вече 5 години... и... честно - България не ми липсва!Ям салата от скариди за 1,6? на закуска или отивам до близката дюнерджийница за порция дневно ястие за 6? и винаги имам месо на масата и пълен резервоар на колата. А вземам само 1300?. За какво ми е България и злобата ви, НАРОДЕ?
168
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След като сме в прекрасно състояние и държавата има много пари според Боко, както каза на шейха на Дубай, защо хората мизрестват? Защо даже емигрантите не искат да останат а бягат като попарени! Има нещо тотално сбъркано в българия и то е политическата класа и съдебната система
167
0
 
1
 
! Отговори
До solar power преди 5 години
защо се плаща ддс на акциза?
166
1
 
4
 
! Отговори
Я па я...! преди 5 години
До Solar Power 174 Въпроса не е само дали имаш или не собствен петрол.Трябва и акъл.Справка: Венецуела и Мъдуро.
165
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
защото заплатите са ни по-ниски
164
2
 
13
 
! Отговори
пецата преди 5 години
когато направим преход с разстрели на политици до 4-то им коляно тогава ще се оправим
163
1
 
15
 
! Отговори
K преди 5 години
Глупости! Живея в Германия и цените на горивата са си едни и същи от поне година насам
162
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Solar PowerМи българите уж за нищо не стават .. били мързеливи ... Е как пък като отидат на запад и парите са нормални си стоят там и ги търпят тези същите мързеливци ??? Колкото ми плащат толкова работя ... ЗАЩОТО тук и да работиш много пак ти дават малко !!!!
161
1
 
3
 
! Отговори
Бай Гусьо преди 5 години
Аз съм дебел,тежа 200кила.Обичам пържено,хабя много олио да пържа.Прецеждам си олиото,наливам си го в 30 годишната дизеларка.......и ми излиза по-евтино с него!
160
0
 
6
 
! Отговори
Ох, писна ми преди 5 години
До Solar PowerАбе то трябва и работодателите да копират тези на запад!
159
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Средна цена Бензин 2.48лв.дизел-2.52-В. ТърновоБензин 2.28лв.дизел-2.32-Г. ОряховицаОтстояние между двата града 10 км. ..ахти логистката!
158
1
 
29
 
! Отговори
мдааа преди 5 години
защото да речем държавата от това се издържа,няма заводи,няма производство,ясно се вижда,че от "КРУПНИТЕ" бизнесмени,никой не плаща ,ддс-та ,осигуровки,заплати под масите,хиляди причини,но всеки си пита и никой нищо не прави,а защо ли?
157
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
стига г.рберашки долнопробни лъжливи новини