Караме с най-евтините горива. Защо тогава са ни толкова скъпи?

60% от цената на крайния продукт са акцизите и данъците
29 окт 2018 14:00,
301
Караме с най-евтините горива. Защо тогава са ни толкова скъпи?
Снимка: Reuters

Горивата в България са най-евтините в Европа и поскъпват със същите трендове, с които се увеличава цената им в ЕС, коментира пред "Труд" експертът от Българската петролна и газова асоциация Светослав Бенчев по повод организираните протести в страната срещу високите цени на горивата.

Данните наистина показват, че у нас дизелът и бензинът бъркат най-малко в джоба ни и са поскъпнали дори по-малко в сравнение с горивата в останалите европейски държави.

Увеличението на цената се дължи на поскъпването на суровия петрол, което доведе до 10-12% ръст на горивата у нас и в ЕС, обясни Бенчев.

Още по темата

"Петролът е борсов продукт и не може да се използва за социална политика", настоя експертът.

Той припомни, че 60% от цената на крайния продукт, който зареждаме по бензиностанциите в страната, се дължи на акцизите и данъците при формиране на цената. И тези средства влизат в бюджета на страната.

Държавата обаче не може да намали нивата им, защото и към момента акцизите върху горивата у нас са най-ниските в Европа, обясни Бенчев.

Евентуална промяна на начислявания данък също би била изключително трудна. Въпреки че у нас горивата се облагат с 20% ДДС, а в Люксембург например с 4-5 % ДДС, цените у нас са дори малко по-евтини, разясни експертът.

"Разликите в цените на бензина и на дизела в страната се дължат на транспортните разходи при формирането на продажната стойност на продукта", обясни Бенчев.

В Северна България логистичните бази са много по-малко в сравнение с Южна България, затова и в градове като Велико Търново при определяне на продажната цена се включват и разходите за зареждане с автомобилните цистерни, разясни той.

Според експерта на асоциацията не се очаква цените на бензина и дизела да стигнат нива от 2,60-2,70 лева за литър. През последните 10 дни цената на горивата върви надолу, но дали този тренд ще се запази зависи от решението на 4-ти ноември на американския президент Доналд Тръмп за това какви санкции ще бъдат наложени на Иран.

Ако бъде ограничен износът на петрол от тази страна, това не може да не се отрази на световните пазари, въпреки че Саудитска Арабия е заявила готовност да увеличи своите доставки и така евентуално да компенсира дела на иранския петрол. От голямо значение е и дали най-големият потребител на ирански петрол в света – Индия, ще спази санкциите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


301
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
196
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 211Спокойно, не съм луд , но много добре я разбирам електрохимията........автомобилът ми е в гаража в един квартал на Пловдив!!!Научи нещо за потенциалите на Гибс-Хелмхолц и за уравнението на Нернст ...............и евентуално може да постигнеш някакъв успех след 100 години!!!
195
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пъвро цените са почти изравнени!Второ акциза в България е двойно по нисък, но вместо цените да са двойно по ниски ПЕЧАЛБАТА НА ЛУКОЙЛ Е ДВОЙНО ПО ВИСОКА! НО ТОВА НЕ ИМ Е ДОСТАТЪЧНО НА РУСКИТЕ *** И ЗАТОВА УКРИВАТ ЦЯЛАТА ПЕЧАЛБА, ВЪПРЕКИ ЧЕ СА ФИРМАТА С НАЙ ГОЛЕМИ ОБОРОТИ В БЪЛГАРИЯ И ВНАСЯТ В ХАЗНАТА 0 % ПЕЧАЛБА!!!Така вместо държавата, т.е. ние да получаваме прихода от по-висок акциз разрешаваме Лукой да ограбва с милиарди и с малка част от тези пари да купува политицш, медии и ....такива
194
1
 
3
 
! Отговори
До211 преди 5 години
Приятелю къде ти домува автомобила, сигурно в Курило!
193
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 210Двигателят не е с ядрено гориво..................ами си е чиста електрохимия, но трябва да се разбира от електрохимична термодинамика и електрохимична кинетика!!!Няма никакви емисии на алфа, бета и гама лъчи..............спокойно!!!
192
5
 
4
 
! Отговори
Тесла преди 5 години
Изучете няколко сериозни и сложни науки................енергетика, електродинамика, електротехника, електрохимия, термодинамика, физика, химия ...........................в комбинация с няколко чисто приложни инженерни дисциплини..................и сами се опитайте да си направите живота по-лесен, без да плащате за скъп бензин.Но за това се иска доста акъл................не само да ревете "Бензинът ни е скъп, искаме евтин бензин!".
191
0
 
12
 
! Отговори
До 203 преди 5 години
Колега, аз пък съм си монтирал машина на времето в мазето и ходя да зареждам през 1982 на една бензиностанция. Къде си тръгнал да се хвалиш с твоя двигател с ядрено гориво??? С такъв карах още през 2005 като живеех в Карлуково. После ме преместиха в Раднево и ми свиха колата, ама аз си направих чисто нова - Москвич с двигател с лазерно нагрявани нанопроводници. Беше голяма пушка, ама като ми увелиха дозата на лекарствата изчезна.
190
4
 
4
 
! Отговори
Тесла преди 5 години
Великият учен Никола Тесла (голям физик и инженер) още преди 100 години е карал колата си без бензин.............но той е бил гений и велик ум, а не е чакал като вас наготово да си купи евтин бензин!!!Има други технологии.............но те не са за простолюдието като вас!!!На какъв принцип са те...........няма да ви кажа............няма да го разберете с ограничените си мозъци!!Евтин бензин при капитализма няма...............приемайте фактите!!!
189
2
 
26
 
! Отговори
Ганчо, Ганчо... преди 5 години
В Холандия бенза е 3.40-3.5 лева, ама никой не реве. В Италия също е горе-долу толкова. В Гърция над 3 лева. Просто *** няма пари за нищо. А няма пари, защото *** гласува за мутри, милиционери, *** и те крадат като за световно.
188
5
 
2
 
! Отговори
203 преди 5 години
В Русия съм!!!! В Русия съм!!!! В Русия съм!!!! В Русия съм!!!! В Русия съм!!!!
187
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
цените са на еднакво ниво, ако в Гърция е 2.50 и тук ще е долу горе толкова.Ако махнем част от акциза ще има мегдан за повече печалба от текущите шарлатани , които нямат картел на горивата, но продават на договорена цена.
186
0
 
21
 
! Отговори
Костов преди 5 години
Не горивата са скъпи - ЗАПЛАТИТЕ СА НЕДОСТАТЪЧНИ!!!!!
185
1
 
20
 
! Отговори
:) преди 5 години
Не е скъп бензина, бедни са българите. Независимо от внушенията на българския Кашпировски - другаря Тиквун Мутрафонов Борисов. Колкото и да ви повтарят медиите на ортака му Свинчо Пеевски, че сте добре, да си знаете, че не сте!
184
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хич не ми пука, че бензинът е скъп...............аз си имам алтернативни източници на енергия и си карам колата без бензин.Не ми трябва нито бензин, нито газ, нито нафта(дизел).Монтирал съм си двигател на колата, който няма нищо общо с двигателите с вътрешно горене, които работят с бензин и нафта.Но за това се иска доста акъл и познания за няколко сложни науки, а това не е за всяка глава!!!
183
7
 
11
 
! Отговори
за горивата преди 5 години
При капитализма бензинът е скъп, всичко е скъпо, не всеки оцелява............някой умира от глад, друг от стрес, че не можа да си налее бензин за да кара кола!!Така е при капитализма................свиквайте,
182
13
 
5
 
! Отговори
за горивата преди 5 години
Бензинът не е безплатен.............има разходи да се произведе добър бензин...........затова горивата са скъпи.................ама хич не я разбирате химията и технологията за производство на бензин................затова ревете, няма такъв филм за евтин бензин........свиквайте!!Ако не свикнете .............се оплачете на арменския поп............селяни прости!!!
181
0
 
17
 
! Отговори
Arsenal преди 5 години
Господата, които ни управляват да не констатират,че горивата у нас са най-евтините,а да увеличат доходите на хората.Получаваме около 10 пъти по-малки доходи от западноевропейските държави.Със сомалийски заплати не може да се живее добре в Европа,та дори и в Абсурдистан.
180
6
 
2
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До сефте коментарАааа и ти не ни липсваш.Даже се радваме че сме се отървали от човек който сменя Родината си за парче месо.Даваш ли си сметка колко жалък коментар направи
179
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А защо имаме мафия и от ЕС ни търпят?!А защо във всяка една сфера имаме картелни споразумения?!А защо стандарта наживот ни е най-ниския в ЕС и умишлено го натискат надолу?!Така може да си питаме много и все излиза, че някои управляващи и техните задкулисни кукловоди трябва да бъдат изметени...
178
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много сте оядени шкембелиите, дето искате евтин бензин..............няма такъв филм при капитализма...............ама хич не сте гладни.................я почвайте да ходите пеш, вместо да ревете, че бензина ви бил скъп...............хем ще отслабнете, ще ви спаднат шкембетата, хем ще почнете да задоволявате по-добре жените и гаджетата си, като махнете дебелите си шкембета!!!
177
2
 
2
 
! Отговори
За горивата преди 5 години
Шматарок отдалеч ти личи че, си една куха лейка!