На косъм от конфликт? Руски изтребители облетели белгийска фрегата

Капитанът: Наредих да не се прави нищо, за да не почне война
Обновена: 25 ное 2018 23:10 | 25 ное 2018 23:05,
203
На косъм от конфликт? Руски изтребители облетели белгийска фрегата
Ново напрежение по море Русия-Украйна днес. Снимка: Ройтерс

За инцидент между натовска фрегата и руски изтребители в Балтийско море съобщават белгийските медии.

В четвъртък сутрин двойка руски Су-24 с въоръжение прелетели ниско няколко пъти над белгийска фрегата, която водела патрулна мисия в Балтийско море.

Още по темата
Фрегатата "Годетия" в момента е флагмански кораб на северната миноочистваща флотилия на НАТО, която се състои от шест съда от Германия, Холандия, Норвегия, Литва и Латвия. Групата е част от силите за готовност на НАТО и патрулира в Балтийско море.

"Това е ясна демонстрация от страна на руснаците: вижте какво можем, вижте какво смеем", е цитиран да казва капитанът на "Годетия" Петер Рамбоер.

Според снимки, разпространени от белгийските военни, руските машини са били въоръжени с ракети от типа въздух-земя, които могат да се използват и в морето. Те прелетели над командния кораб три пъти на ниска височина.

Капитанът Рамбоер наредил на останалите кораби да не предпремат никакви действия, за да избегне ескалация на напрежението.

"Не исках аз да съм човекът, причинил Трета световна война поради грешна преценка", казва капитанът пред телевизия VRT.

За инцидента се разбра по време на посещение на новия белгийски министър на отбраната Сандер Лоонес на борда на фрегатата.

Според белгийската телевизия въоръжението на борда на руските изтребители са ракети Kh-25s, които имат обсег на действие от 10 до 40 км. Самата "Годетия" не е оборудвана да отблъсква атаки от въздуха, и може да служи само като команден и логистичен кораб.

Списание "Ле Виф" съобщава още, че случката с руските изтребители е станала само ден, след като руска подводница е изплувала в непосредствена близост до фрегатата.

"Годетия" и останалите 5 кораба подновиха мисията си в Балтийско море през октомври. До момента руското Министерство на отбраната и НАТО не са коментирали случилото се. "Годетия" има 90-членен екипаж, съобщава белгийският ежедневник “Де стандард”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
3
 
5
 
! Отговори
От палубата преди 5 години
До Анонимен 24От какво си недоволен - белгийският моряк е направил точно каквото искаш, пуснал ги е и е избегнал възникването на конфликт
35
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия си търси края.
34
16
 
12
 
! Отговори
Русия в изолация преди 5 години
Никой не се съобразява с Русия, защото тя е военен колос на глинени крака, тъй като е икономическо джудже, а и джудже и е президент...
33
12
 
10
 
! Отговори
(*_*) преди 5 години
До ТHE ПатриотРуски военен кораб беше потопен от баржа с *** до Босфора.Плаващият (единственият) док който може да ремонтира кузнецов потъна заради изгорял бушон.руският флот има (малък) шанс единствено срещу надуваеми лодки управлявани от м***
32
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До sdСпри пиенето и дрогата и си лягай... и без това нищо не ти се разбира!
31
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ТHE ПатриотТе и за това обвиняваха руснаците = били им блокирали ГПС и капитана не разбрал къде е север :) Излиза, че ако руснаците блокират сателитната навигация, замина натовското въоръжение, това кораби, самолети, подводници....
30
5
 
24
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 5 години
При натовските учения в Норвегия една натовска гемия се беше обърнала на брега и си викам тия психопати ще воюват с Русия ,световна ядредна сила способна да взриви целият свят???Тези престъпници трябва да бъдат спряни!Това не са нормални хора ще провокират конфликт!
29
4
 
4
 
! Отговори
До 35 преди 5 години
Абе и ти не си съвсем прав. Докато Ф-16 е многоцелеви изтребител-прехващач и Су -34, както и Су-24 са тактически бомбандировачи. Така, че не сравнявай 34-ката с Ф-ката.
28
3
 
13
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Облетяване над фрегата в международни води е мноооого далече от започване на война.
27
20
 
6
 
! Отговори
До 24 преди 5 години
Еее...ама вие чебураашките сте майстори...да казвате на черното-бяло.Умишлено искате да запалите военен конфликт.
26
1
 
20
 
! Отговори
до 32 преди 5 години
"Пехотинец" няма нищо общо с армията. Посто момчето е прекалило с онлайн кампаниите на Call of Duty. Не го съди строго, детето си въобразява, че е могъщ "войн" съдейки по ранга си в онлайн класацията на играта.
25
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пехотинец, що показваш пълно неразбиране.Су 24 е щурмовак, какво го сравняваш с изтребителя ф16. Ако ще сравняваш дай ф16 с Су 34, тогава верно ще се придъняват ламарини ама не руски.
24
12
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Руснаците са проста, *** нация за ксоято човешкият живот не струва нищо."Ако беше така въпросните натовски корабчета в момента щяха да хранят рибите.
23
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До пехотинецПехота, свали каската и се огледай! Спарила ти се е главата под желязото.
22
30
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Откога Балтийско мори е само руско. Поредната простотия на ***. Няма да си оправят кочинката, ама показват мускули и дрънчат с железата си. Същото и с Азовско море. Имат договор с Украйна за Керченския пролив, но те пък кога ли са си спазвали договорите. Оравиха сравянството, православната църква, Близкия Изток, Приднестровието, Абхазия, Осетия и т.н. Винаги са справедливите, умните, но защо всички съседни държави са пропищели от тях и освен Беларус, некой не иска да ги чуе.
21
28
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руснаците са проста, *** нация за ксоято човешкият живот не струва нищо. С дивотиите си ще запалят световна война за едното нищо. Да си стоят в ***, да се трепят в нея но да оставят света на мира.
20
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Белгия няма излаз на Балтийско море и не си стои в Ламанша.
19
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фрегатата си патрулира в Балтииско море, а самолетите си патрулират над Балтииско море!Какво толкова?Аааа, твърди се, че са прелетели над фрегатата.А не може ли тя да е минала под тях?
18
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Списание "Ле Виф" съобщава още, че случката с руските изтребители е станала само ден, след като руска подводница е изплувала в непосредствена близост до фрегатата."И са продължили курса си въпреки първото и пределно ясно предупреждение на руснаците? Тези натовски момченца наясно ли са, че си играят с огъня?
17
32
 
13
 
! Отговори
пехотинец преди 5 години
Су 24 !?!?!?!? Кой плашат пияните ушaнkи с тези допотопни аероплани които и за селскостопански хвърчила не стават? Два изстрела от бордната картечница на фрегатата и са придънени без дори пилотите да успеят да катапултират. Смешници са рашките. Един ф-16 и Балтийско море ще се напълни с руски ламарини.