Радев от Катовице: "Не" на намаляването на емисиите парникови газове

Това не съответства на националните ни интереси, заяви той
Обновена: 3 дек 2018 15:10 | 3 дек 2018 14:15, Елка Василева
135
Радев от Катовице: "Не" на намаляването на емисиите парникови газове
Румен Радев. Снимка: Президентството

България продължава да работи с всички партньори в областта на климатичните промени за пълно прилагане на Парижкото споразумение, по-нататъшна ревизия или увеличаване на амбицията за намаляване на емисиите на парникови газове обаче не съответства на нашите национални интереси.

Това заяви президентът Румен Радев пред участниците в Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата (COP24), която се провежда в полския град Катовице, предаде БТА.

Ние разглеждаме социалния аспект като фактор от първостепенна важност за запазването на хиляди работни места, посочи българският държавен глава.

Трябва да разработваме и прилагаме механизми, създаващи предвидими правила за прилагане, стимулиращи конкурентоспособността на индустрията, смята Радев.

Още по темата

България и Европейският съюз вече изпълняват ангажиментите си по втория период на задължения по Протокола от Киото.

"Ние сме на път да преизпълним целта от намаляване на емисиите с 20 процента за 2020 г. в сравнение с 1990 г., посочи президентът. Той отбеляза, че през 2016 г. емисиите на парникови газове в България са намалели с 49 на сто в сравнение с базовата 1988 г. и с 4,4 на сто в сравнение с предходната 2015 г.

България продължава да работи с всички партньори в областта на изменението на климата за пълното прилагане на Парижкото споразумение", коментира Радев и допълни, че се ръководим от принципа на последователно и пълно прилагане на договореното законодателство.

По думите му трябва да се адаптираме към променящия се климат.

"През последните години станахме свидетели на увеличен интензитет и честота на екстремни климатични явления в глобален мащаб", каза държавният глава. Той отбеляза, че, за справяне с тези ефекти България е разработила Национална стратегия за адаптация и План за действие.

"Адаптирането към изменението на климата е въпрос на всички сектори в обществото, включващ всички органи на местно, регионално и национално равнище, но също така и частния сектор, организациите на гражданското общество и гражданите", заяви още президентът Румен Радев.

Той декларира,че България е решена да подкрепи приемането на правилата за прилагане на Парижкото споразумение, които са ясни, достатъчно подробни, ефективни и приложими за всички.

"Успешният резултат ще изпрати положителен сигнал за стабилността на Парижкото споразумение и неговите цели", посочи Радев.

Според него широката ангажираност би създала повече възможности за ниско ниво на емисии и устойчиво развитие на климата, като се вземе предвид състоянието и бъдещите перспективи на националните енергийни системи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радев е като ***, има го, но няма полза от него.
108
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Г-н президент всеки божи ден се излага не само пред българския народ но и пред целия свят, некомпетентен неразбиращ човек който създава проблеми на България, най добре да си остане шапкар.
107
4
 
4
 
! Отговори
:)) преди 5 години
До АнонименКакви нови технологии бе, алооу.-------------Да се работи със старите технологии ли предлагаш /най вече с тази от 30т год технология за ограбване и рушене на страната и превръщането и в скрап, пустош, пустиня/?
106
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя всеки път ме изумява колко е кух.. И каква файда на такива тикви да им даваме последно поколение изтребители..
105
7
 
5
 
! Отговори
:)) преди 5 години
Пръднята/ Смръднята от далавера на герберите в парник БГ /покритието което уж пази, а всъщност ни души е на ЦвЦв - ПП ГЕРБ/ задушава, мори, убива, ... !
104
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви нови технологии бе, алооу. Защо Германия прави СП2, има още Танап, ***, Ийстмед и др. До 10г се предвижда увеличаване консумацията на газ с още 200млрдм3. И то не за отопление. Газотурбинните електроцентрали с висок кпд ще заместват АЕЦ където е възможно. Това е сега положението, после ще видим.
103
4
 
6
 
! Отговори
бензинджия преди 5 години
Хахаха...керосиновите изпарения не прощават никому.
102
2
 
3
 
! Отговори
М, да ... преди 5 години
До БАЙ петкоКой е ал бънди?
101
0
 
1
 
! Отговори
uncle friday преди 5 години
До bay beslerбир кирпич дуварлъ, алтъне.
100
0
 
2
 
! Отговори
bay besler преди 5 години
merhaba dilencii
99
1
 
6
 
! Отговори
БАЙ петко преди 5 години
милички, от политиката на ал бънди не стана ясно само дали като обединител иска да ни обедини с тюменска област, или със северна африка
98
5
 
4
 
! Отговори
бай Петко преди 5 години
едно време пушехте арда и родопи и бачкахте по фабриките с ацетон и азбест и ви немаше нищо, сега ще спрете на хората газопроводите и добива на въглеродни горива за нема нищо! сволачи, ще отвориме пак белене и ще стане страшно
97
2
 
1
 
! Отговори
Бай Петко преди 5 години
До бай ПЕТКОистинският бай петко е човека дето е седел в тоя интернет клуб на тоя компютър и е запаметил в браузера потребителското име. мене ме устройва, миличък.
96
2
 
3
 
! Отговори
бай ПЕТКО преди 5 години
Истинския "бай Петко" започва с малка буква, но и на тази адаш му слагам +++!
95
2
 
6
 
! Отговори
Бай Петко преди 5 години
прочие, нали се сещате, милички, че при тия темпове на запрашаване първи ще сгъне електората, избрал ал бънди и шайката шумкари от "за българия", по чисто биологически причини. сега, за да оправи на руснаците тръбата, ще се влачи и по тумбак, а после газпром като си измисли 2 милиарда задължения за да опраи фал на роскосмос или поредната чеченска вересия, ше водат народното опълчение и ше прияват с оня чепик от бтв "нема такава държава"
94
2
 
3
 
! Отговори
Междинна Задунайская преди 5 години
само така другарю радев, кой ще ни плати газопровода ако не чуркобесите от задунайская. иначе , ги връщаме на турците, а тебе те прибираме като стрелков, в некой московски институт.
93
8
 
7
 
! Отговори
Бай Петко преди 5 години
милички, ето това е мъж, а не като вас- ама кашлям ама смърди. истината е че българия ще се оправи само чрез тежка промишленост. едно време другарите правилно направиха тецове и леярни, и го докарахме чак до аец, сега вие тва дето са го направили, не можете да го боядисате, ако, например ви пусне астмата.
92
11
 
9
 
! Отговори
АМАН ОТ ЕКО ГЛУПОСТИ преди 5 години
така нареченото глобално затопляне е ЛЪЖА !тези глупости ги слушам от 1980 - ледниците щели да се стопят, океаните да ни залеят и пр. Морето не е мръднало и с милиметър от 1980 насам и сега не е по-топло от 1980 - даже напротив - сега е по-студено !цялото това глобално затопляне е за да се събират повече данъци !!!
91
8
 
7
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 5 години
Ако беше "баба" Цецка президент веднага щеше да клекне ...да се спрат тецовете...! Радев мисли за националната сигурност. Истински Президент, избран директно от българския Народ !
90
3
 
4
 
! Отговори
:)) преди 5 години
До 94 АнонименКой са бг интереси, м? Далавераджииството ли /от 30-т год само грабеж/! А света върви напред, не тъпче на място! :)) Подпис: Sophia - robot