Порошенко обяви създаването на автокефална църква

"Това е ден на нашата окончателна независимост от Русия"
Обновена: 15 дек 2018 21:31 | 15 дек 2018 18:08,
263
Порошенко обяви създаването на автокефална църква
Снимка: БТА

Украинският президент Петро Порошенко обяви днес създаването на автокефална православна църква в Украйна, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Още по темата

"Поздравявам всички със създаването на автокефална поместна православна църква на Украйна, учредена току-що в (църквата) "Света София", посочи Порошенко, обръщайки се към присъстващите на площада пред църквата след приключването на обединителния събор.

"Този свещен ден ще влезе в историята като денят на създаването на обединена автокефална църква в Украйна. Ден на нашата окончателна независимост от Русия", допълни президентът, цитиран от Франс прес.

Участниците в днешния обединителен църковен събор в Киев избраха начело на поместната украинска православна църква митрополит Епифаний от Киевската патриаршия, съобщи ТАСС.

"Каква ще бъде тази църква? Това ще бъде една църква без Путин", допълни той и каза: "Украйна няма да пие повече московската отрова от чашата на Москва", предаде Франс прес.

"Вратите на нашата Църква са отворени за всички. Призоваваме всички да се обединят и да се присъединят към тази Църква", заяви той след избирането му.

Епифаний е на 39 години и е смятан за приближен на Филарет, главата на Киевската патриаршия, който беше отлъчен от Руската църква, преди да бъде реабилитиран от Константинополската патриаршия през октомври.

Малко известен на обществеността, Епифаний, чието светско име е било Сергей Думенко, е роден през 1979 г. в село Волково в Одеска област, която е преобладаващо рускоезична. Противно на много влиятелни украински православни фигури, учили в Русия, Епифаний е учил в Украйна и Гърция, допълва Франс прес.

Епифаний е ръкоположен за епископ през 2009 г. и за архиепископ четири години по-късно.

Очаква се новосъздадената църква да получи независимост от Вселенската патриаршия в Истанбул, смятана за "първа сред равни" по отношение на православните църкви по света. Тя вече подготви документ за независима украинска църква, посочва Асошиейтед прес.
Порошенко каза, че ще пътува заедно с Епифаний до Истанбул през януари, за да получи от вселенския патриарх официален томос (постановление) за даване на независимост на новата църква.

Говорител на руския патриарх Кирил заяви днес, че Московската патриаршия ще продължи да работи в Украйна въпреки създаването на новата независима църква.

Руската православна църква призова вчера ООН, лидерите на Германия и Франция, папата и други духовни водачи да защитят вярващите в Украйна, където според нея властите оказват натиск върху свързаните с Москва духовници.

Украинските власти се стремят да представят руските православни свещеници в Украйна като поддръжници на подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна. Духовниците отхвърлят тези твърдения.

Украинската служба за сигурност претърси руски православни храмове в Украйна и домовете на руски православни свещеници в няколко украински града. Тя също така извика за разпит десетки свещеници, отбелязва Асошиейтед прес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


263
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
191
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да им е честита!Лека,полека,нещата си идват на мястото.
190
11
 
14
 
! Отговори
D преди 5 години
Този се взе за Христос - и църкви взе да създава и да се разпорежда с тях! Баси деграданта! До там я докараха...президент ръководи църква,ислямски терористи тровят Европа, чужда религия променя културната и демографска карта на континента...и за капак Путин им виновен,той бил източника на глупавите решение на политици и държавници в Съвета на Европа и Т.н. Браво на вас!
189
6
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Порошенко си създаде своя църква и хвана господа за шлифера
188
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Автофекална църква
187
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На кой му е притрябвал тоя миризлив клозет Украйна само да питам?
186
4
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
В 1589 г. при цар Федор Йоаннович в Русия e учредено Патриаршество. Първия Московски Патриарх свети Йов е въздигнат с участието на Вселенски Патриарх Еремия II. Във връзка с този акт е съставена "Уложенная грамота", подписана на първо място от Константинополския Патриарх Еремия
185
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хаха абе смешници, чича Путин ако реши ще ги измете за 48 часа тея самозабравили се мужици. Колкото Македония е държава, толкова и Украйна. Пародия са сте бе.
184
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тая *** Украйна мисля че трябва да я закрият вече.
183
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Правилното е да се обяви ,че двата разколнически синода в Украйна се обединяват и така ще съставляват има няма 50% от украйнците!Останалите вярващи,припознават Московската Патриаршия,която за незнаещите ,също даваше някаква авономия на украйнците!В Украйна има и униати които припознава Ватикана ,а не синоди в Киев,Москва и Константинопол!
182
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Товаришчи русофили и русофилки, автокефалната украинска църква за която толкова мнго говори украинския народ и украинския президент беше създадена. Връщане назад към РПЦ и нейното повторно легитимиране от УПЦ няма да има пък ако ще *** да прати цялото крепоствническо мъжко население срещу Украйна.
181
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Православието няма папа ,а домогванията на Константинополския Патриарх са точно такива!Аз не знам някой Православен Патриарх,дори и на американската Православна ,да е канен в Конгреса и Сената,и доколкото си спомням Вартоломей там беше приет много добре!Има нещо общо между Вартоломей и американските политици ,и то не е на основите на вярата!
180
6
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Украинската църква може да се нуждае от фантомос, а руската, която съществува поне от 5-6 века за чий й е и какво е намерил или не намерил турския патриарх в Инстамбул няма никакво значение
179
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички които са във възторг от постъпката на украйнците и особенно от масона патриарх на цариградската църква,знаят ли ,че Вартоломей погазва каноните на Православието!Защото един Константинопол отказал се от украинските метрополии ,не може след това ,да си ги върне и да им даде разрешение за самостоятелност!!!Други ден може да реши ,че отнема автокевалията на БПЦ!И като раздава томоси,що не деде и на македонците?
178
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ушaнкиии изядохте чeпа на украинците. На 6-ти януари Йордановден за нас и гърците и Рождество за украинците новоизбрания украински патриарх на тържествена церемония в Цариград ще получи Томос - официален документ за признаването от православния свят на автокефалната украинска църква. Тъй като руската църква никога не е получавала томос от Цариград най-вероятно ще бъде обявена за секта. Няма никакви следи за даден Томос нито в архивите в Цариград нито в църковните архиви на Русия.
177
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ушaнките пак налапаха аспуха заедно с гърнетата.
176
6
 
8
 
! Отговори
Мазен турчин преди 5 години
Слава на Велика Украйна!!!
175
6
 
8
 
! Отговори
Башар Ал Путин преди 5 години
САЛАМ АЛЕЙКУМ..СЛАВА НА МАХДИ ВЛАДИМИР ПУТИН !!В СИРИЯ ЩЕ ОСНОВЕМ НОВАТА КИЕВСКА РУС -- ДАМАСКИНА РУС !УКРАЙНА СИ ВЪРНА ИСТОРИЯТА ОТ МОСКОВЦИТЕ, ПСКОВ, СУЗДАЛ, И НОВГОРОДЦИТЕ !!
174
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Православният господ няма да е доволен и ще има последици.Я комета ще падне, я нов Чернобил ще гръмне в Украйна.
173
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не използвайте православната църква за политически цели!Има си църковни канони още от ранното византийско Средновековие и винаги са се спазвали,анатема на тези,които не ги спазват!
172
6
 
7
 
! Отговори
РККА преди 5 години
Ако наш тиквун си извади главата изодзад ,и дай боже се усети че интереса на България изисква руски газ да премине през страната ни за Европата то на Петро тарикатчето ще са му нужни доста молитви за да стопли гладните си съотечественици...