Провежда се Обединителен събор на украинската църква

Петро Порошенко също присъства в киевския храм "Света София"
15 дек 2018 13:20, Анисия Иванова
65
Провежда се Обединителен събор на украинската църква
Снимка: БТА

В киевския храм "Света София" започна днес обединителния църковен събор на украинското православие, съобщи Киевската патриаршия, цитирана от ТАСС.

В него участват "църковната йерархия, свещеници и миряни", се казва в съобщението. Преди началото на събора в храма пристигна и президентът на Украйна Петро Порошенко.

Още по темата

Този църковен събор трябва да изпълни историческото решение на ползващата се с голям авторитет в православния свят Константинополска патриаршия, която разреши през октомври на Украйна да има своя собствена Църква след 322 години под духовната опека на могъщия си съсед, посочи Франс прес.

Това решение, разбира се, предизвика гнева на Руската православна църква, която го нарече "схизма" и скъса връзките си с Константинопол.

Украинските власти смятат този църковен събор, организиран навръх петата годишнина от избухването на безпрецедентната криза между Киев и Москва, за въпрос областта на "националната сигурност".

През март 2014 г. Русия анексира украинския Кримски полуостров, след като в Киев дойдоха на власт прозападни управници. Последва конфликт в източната проруска сепаратистка част на страната, който отне живота на над 10 000 души, припомня БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
1
 
! Отговори
Блага Вест преди 5 години
Прасешка църква
61
2
 
1
 
! Отговори
До Историк преди 5 години
Абсолютно вярно: днешна Русия, наследница на Московия (създадена от азиатските орди) е откраднала историята на Русь със столица Киев, по същия начин по който Македония българската история. Това е НЕОСПОРИМ факт. Затова дори по времето на СССР, когато никой не смееше да гъкне за нищо, много украински историци заедно с населението на страната си не подкрепяха официалната версия. Истината си е истина.
60
2
 
1
 
! Отговори
Ой преди 5 години
А защо политици участват в църковни дела?Нали църквата е отделно от държавата?И къде е Вселенския Патриарх че не участва ?Къде са досегашните църковни глави на Украинската православна църква?
59
5
 
6
 
! Отговори
птнпнх преди 5 години
Честито, братя Украинци ! Честита ви незалежност, както политическа, така и църковна.Както казва вашия президент - армията пази страната ви, речта пази сърцето ви, а вярата пази душата ви.Слава Украини ! Героям слава !Слава нации ! Смерт ворогам !П.С. А за *** само едно - без виз, без газ, но и без вас ! На тях и нашите рубладжии Господ да им е на помощ.
58
4
 
6
 
! Отговори
Крим не е руски преди 5 години
Патриарх Кирил трябва да е ясно на хората какъв е - той не е слязъл от небесата. Той не е слязъл от рая и не е пратеник на Господ Бог, нито на Иисус Христос. Патриарх Кирил е известен като "цигарения митрополит" на РусияТова не е източноправославен духовник. Това е агент Михайлов от съветското КГБ - доказано. Второразрядно съветско ченгеТоя хитрец е внесъл безакцизни цигари и 4 млрд. вино за нуждите на църквата - пак безакцизно. Тоя същият има частен самолет, има вила в Швейцария,
57
6
 
7
 
! Отговори
До WA преди 5 години
Що не обявиш война на Русия, хайде отивай да се запишеш доброволец!О краина набира доброволци, ко чакаш?От вас освен 20 войника на парада, деца сираци да ви копат окопите и да вербувате деца за атентати друго не видях.Аре бе нападай - *** не свещеници и деца, а онези лошите руски военни, *** не сам да си обявяваш военно положение, не знайно на кого, срещу Русия пич, срещу Русия?Най-смешното е, че фиркан татар ще ви смаже, толкова сте жалки.Вие от 1991 не изтрезняхте, пияни и заляни в Радата
56
9
 
7
 
! Отговори
Was преди 5 години
Слава на Украйна ! Честита независима православна църква ! Не се прекланяйте пред руските империалисти. А колкото до русия,тя е една нещастна алкохлизирана и гадна нация
55
4
 
4
 
! Отговори
До Укъра Летописец преди 5 години
Ти си толкова историк, колкото вашият Сава с голата глава е старши научен сътрудник.Всеки уважаващ себе си човек, когато цитира книга пише автор, или авторски колектив, година, издателство, ISBN, страница.... от която цитираш.Те ваште окраински учени, всичките всичките като "територията" ви - измислени след 1991 г.
54
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Украинцискок подскок,без газ и ток, Маша идва със Мечок!
53
4
 
6
 
! Отговори
Историк преди 5 години
До 53Значи сам твърдиш, че руснаците които са написали ИСТОРИЯ НА РУСИЯ, са с оскъдни познания, ниска култура и кипяща злоба !
52
3
 
4
 
! Отговори
Бонобо преди 5 години
..мислиш, че точно ти, с оскъдните си знания, ниска култура и кипяща злоба, ще ми обясняваш етногенезата на народите, много се надценяваш! Така се надценяват само пределно простите, инфантилни индивиди! Порошено е готов да разпали война, за да остане на власт. Защото падне ли от власт, братята-украинци ще го окачат да съхне на някой кестен на "Крещатик"!Снощи на гости ми беше човек, чужд гражданин, който е обиколил Земята няколко пъти и често ходи в Украйна. Твърди, че по-разрушена страна няма!
51
8
 
6
 
! Отговори
Историк преди 5 години
Така наречената ИСТОРИЯ НА РУСИЯ всъщност описва Историята на Киевска Рус до момента в който Московията я завладва, а след XV век си присвоява нейното име и за да я унизи напълно, и' налага името Украйна !за справка: виж ИСТОРИЯ НА РУСИЯ
50
3
 
10
 
! Отговори
Бонобо преди 5 години
До Чесита незав Църква!Много, много семпли писачо! Издишаш отвсякъде! Хал-хабер си нямаш какво е отношението на 90% от украинското духовенство към поредния разкол! Не искат автокефалия, не искат светско лице (при това шоколаден крал, военнопрестъпник и провокатор) - Порошенко да урежда политически въпроси на Църквата! Тези духовници в момента са подложени на репресии! Украинците са наши братя, като руснаците, белорусите, русините! Имат и хазарска, и татарска, и полска, и еврейска кръв! Ако мисл
49
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
***, и с твоите минуси и без тях, самолетът се е разбил.Слава украiни
48
4
 
9
 
! Отговори
Русь преди 5 години
Руският град Киев пада под татарско и затова русите си местят столицата в Москва.Никъде няма о краински Киев, просто защото сте били някаво племе в покрайнините, както Византия е плащала на племена в покрайнините й, така Русия плащала на вашето племе. Едва в края на XIX вашите националисти започват да съчиняват история, нямате език, държавност. О краинска някаква си държава я създават болшевиките.Мазепа е синоним на Предателство, не го ползвайте като източник, че се излагате пред света!
47
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Току що агенциите съобщиха, че в чест на обединителния събор се е разбил един военен украински самолет Су 27, Хохолчето загинало.
46
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А БЕ, СТИГА С ТЕЗИ УКРАИНЦИ. НА ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ Е БИЛА ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ НА ХАН КУБРАТ.
45
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
РУТЕНИЯ Е ЛАТИНСКОТО НАЗВАНИЕ НА РУСИЯ. ФАКТ
44
8
 
6
 
! Отговори
Историк преди 5 години
Прави са Юродите, че името Украйна е съветското название на Киевска Рус, от която Московията узурпира името Русия около XV в. , а така също славянската писменост и православието.Затова е толкова силно озлоблението на Кремъл, тъй като без Киев няма древна руска държава, а един постмонголски хаганат със откраднато име и фалшива История.за справка: виж ИСТОРИЯ НА РУСИЯ
43
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДО 1918 Г НИКАКВИ УКРАЕНЦИ НЕ Е ИМАБО. ИМАЛО Е ВЕЛИКОРУСИ, БЕЛАРУСИ И МАЛОРУСИ. ИМАЛО Е КИЕВСКА ГУБЕРНИЯ, ВОЛИНСКА ГУБЕРНИЯ И НОВОРОССИЯ (СЪС ГЛАВЕН ГРАД ОДЕСА)ОДЕСА Е ОСНОВАН ОТ ЕКАТЕРИНА ВЕЛИКА, А ТЕРИТАРИИТЕ, ЗАВЛАДЕНИ ОТ РУСКАТА АРМИЯ СА БИЛИ ИЛИ НАСЕЛЕНИ С КРИМСКИ ТАТАРИ И ТУРЦИ ИЛИ СА БИЛИ ПУСТОШ (СТЕП). ТАКА СА ГИ И НАРИЧАЛИ - "ДИКОЕ ПОЛЕ".