Полет с чадър, конфликти... Сигналите до Спешна помощ по празниците

Смените на лекарите по това време на годината са много по-натоварени от регулярните
Обновена: 25 дек 2018 09:02 | 25 дек 2018 09:00,
23
Полет с чадър, конфликти... Сигналите до Спешна помощ по празниците
Снимка: Архив, БТА

Поради спецификата на празнуване на нашия народ празничните смени са много по-натоварени от регулярните, а сигналите до Спешна помощ обикновено са два пъти повече. Тези дежурства при нас са очаквани с голяма доза притеснение. Това каза пред БНР доктор Делян Георгиев, началник смяна в "Спешна помощ" – София.

Той разказа, че под въздействие на алкохол хората правят немислими неща като например да скочат от прозореца с чадър, за да видят дали ще се приземят меко. Има и много битови конфликти.

"Ние сме свикнали да работим на график, за който няма значение дали е празник, или е делник. Разбира се, като всички български граждани си честитим празника помежду си по радиостанцията, но за трапези няма време. Екипите нямат време за никаква почивка. Постоянно се пътува от адрес на адрес, от случай на случай, в една непрестанна борба с болестите, с травмата, със смъртта. Това е една постоянна надпревара, която не знае нито празник, нито делник. Лекарите като едни борци за живота не могат да почиват. Битката е вечна и ние вечно участваме в нея, без значение дали е празник. Най-великото усещане, което един лекар може да изпита, е когато победиш – победиш смъртта, помогнеш на някой. Само ние си знаем какво ни коства това, но в същото време няма как да не изпиташ вътрешно удовлетворение и радост, защото, в крайна сметка, това е нашата цел", обясни д-р Георгиев.

Недостигът на кадри е в цялата система, но се усеща най-силно в спешните звена, сподели още специалистът.

"Не само в София, но при нас е особено ярко изразен този недостиг поради мащабите на града. Има изчисления на Световната здравна организация колко екипа се полагат според броя на население за дадена територия. За София това изчисление е, че на смяна трябва да работят 60 екипа. А екипите само за града варират между 15-20, максимум. Смъртта на пациентите е ежедневие. Отделно ходим при хората в тяхната работна среда – на улицата, в полето, във фабриката. Нямаш удобствата на кабинета и на болничното заведение. Нашите лекари се сблъскват с всичко".

Според Георгиев държавата би трябвало да промени стратегията си по отношение на завършващите лекари и спешна помощ. В Турция например всички студенти, които завършват медицина, трябва да работят в спешна помощ 2 години, за да могат да имат право да практикуват професията.

"Това е една страхотна школа, която турските лекари получават допълнително", каза той и обясни, че работата в "Спешна помощ" спомага за придобиване на широка медицинска култура поради разнообразието на третираните случаи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В бърза помощ винаги има недостиг на кадри, а в парламента винаги всичко е заето. Що така бе?
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прдстаявм си с каква конска доза са били за да литнат с чадър и да си мислят че ще се приземят като с парашут. Изтрещяло наркома.нско поколение бъдещето на мутроландия.
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Полет с чадър :-))
18
0
 
6
 
! Отговори
Коледно преди 5 години
Поклон пред лекарите от Спешна помощ! Желаем повече пациенти, за да спасяват повече животи, да трупат безценен опит, с който впоследствие да спасяват още повече животи. Нека никой не умира в България, че и без това сме малко!
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докторът ви пусна мухата, че в Турция е по-уредено и дай да плюем, нали? Еми, драги ми ***, направи нещо та да не се сравняваш с Турция, Иран, Ирак или Сомалия. Като за начало - ами вземи да разчистиш снега пред кочинката си. Или Бойко да викаме пак със снегорините, че тебе те мързи?
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турците са на светлинни години напред от нас! В икономика,здравеопазване,сигурност и образование!-------Само дето са с трицифрена инфлация и фалираща икономика.
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ВасилевНе са по-евтини, лекарствата са с едни същи производители по цял свят. Не пиши тъпотии!
14
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България никога няма да подпише Истанбулската конвенция.
13
2
 
8
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
В Турция има Ердокрация.В България - Мутрокрация.НО, в Турция има капитализъм.
12
2
 
25
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Някой говори за Турция и тяхното здравеопазване!А знаете ли, че лекарствата в Турция са три пъти по-евтини отколкото в България!!!Това е държавна политика, запомнете го селяни прости, когато има Държава има и държавна политика!!!Агент Каралайна Дохърти!ЦРУ!!!
11
3
 
16
 
! Отговори
Василев преди 5 години
България е слугинска аутсорсингов държава и не може да си позволи здравеопазване в интерес на народа!Защото рябва да се спрат далаверите на Магарешки с лекрствата и да се купят нови линейки и добри заплати на лекарите в спешната помощ!Не може НЗОК да се източва от частните болници, а в общинските и държавните кучета ги яли!Здравната система е конструирана така, че на хората да не се дава навреме лечение и спешна помощ, а това си е умишлен геноцид!Агент Карсън Мосс!ЦРУ!!!
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 9Така е.Със сигурност са милиарди светлинни години от нас.Те са от друга галактика.
9
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хора, чадърът има друго предназначение.
8
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турците са глyпoвато cлyгинарско племе. Евтин вид неудачници, които водят примитивен, но да сметка на това, вреден начин на живот. Никога това, всебепогубващо се племе, няма да бъде допуснато в цивилизованото европейско семейство.
7
19
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 3Турците са на светлинни години напред от нас! В икономика,здравеопазване,сигурност и образование!
6
3
 
16
 
! Отговори
абсурдистан преди 5 години
Точно пък този"доктор" , дето не можа да разпознае инфаркт , а арогантно заяви ,че на човека нищо му няма - просто е стар -на 72 г ! и не искаше да го вземе с линейката .станал началник - Бог да ни пази !
5
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да увеличат заплатите на лекарите. Но пари няма, защото държавния бюджет отива за заплати на разни Калинки. За да се оправят нещата в България и да потръгне икономиката, 70% от държавната администрация трябва да бъде съкратена. Помощите за *** да бъдат спрени, а парите пренасочени за инвалидите и пенсионерите.
4
2
 
8
 
! Отговори
ПРОДАВА преди 5 години
ВАЗ 2103 - лада. Уригинални гуми. Карборатор от обикнавенна жугула. Седалките са с тапицерия. Радио с касетофон. Щорички на задния прозорец. Със газова оретба. Цена 2900 лева. С. Рупци, Видинско. Гаража на Цано всекиме знае. Имам вечи оферти
3
2
 
17
 
! Отговори
Професор Тюхчеф преди 5 години
Крайно време е при определени случаи , пациентите да трябва да си плащат, също като тези дето се губят сами в планината, или самокатастрофиралите с превишена скорост, дрогирани или пияни.
2
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Полуде вече с тая Турция...Като им слуша човек приказките ще си помисли,че ония са извънземни.Като види реалноста и почва да иска да го няма.Шумни тъмни типове и ниски гъзести дебелани бутащи се и викащи силно.