Срещу джихадизма: Западът може да спечели битките, а войната?

Избухването на нов салафитско-джихадистки бунт - само въпрос на време?
29 дек 2018 11:58, Елка Василева
75
Срещу джихадизма: Западът може да спечели битките, а войната?
Снимка: архив, Reuters

Като се бори с последиците, но пренебрегва причините: съсредоточавайки се върху физическото унищожение на джихадистките групи, без да се опитва да разбере причините за появата и възхода им, Западът се обрича на вечна война, предупреждават експерти.

"Отвъд тактическите победи на терен, провежданата стратегия е провал", каза пред Франс прес Катрин Зимърман, авторка на подготвен неотдавна доклад по въпроса за института "Американ ентърпрайз", озаглавен "Тероризъм, тактика и трансформация - Западът срещу салафитско-джихадисткото движение".

"Всички войници на терен или аналитици на разузнаването, които са работили по проблема, разбират какво се случва", казва тя. "Те знаят, че това, което правим в Сирия, Ирак и другаде, е само временно. Това прекратява непосредствената заплаха, но не стабилизира нищо и не придвижва нещата напред".

"Лесно е да кажем: ще убием този производител на самоделни бомби", добавя тя. "Много по-трудно е да кажем: "наше приятелско правителство маргинализира групата, към която той принадлежи, и това е една от причините, заради които този човек се е присъединил към терористична група. И сега прави бомби".

Победена на терен в Сирия и Ирак, групировката "Ислямска държава" (ИД) отново премина в нелегалност и подготвя условията за завръщането си, под това или под друго име, тъй като причините за раждането й, а именно недоволството на голяма част от иракските и сирийските сунити, се запазват, предупреждават експерти.

"Западът е напът да спечели всички битки, но да загуби войната", смята Зимърман.

Въпрос на развитие

В своя анализ на "салафитско-джихадистката заплаха", публикуван на 20 ноември, Центърът за стратегически и международни изследвания (ЦСМИ), мозъчен тръст във Вашингтон, пише, че "дори САЩ и съюзниците им да са отслабили групировки като "Ислямска държава", основните причини не са били премахнати", пише Франс прес.

"Управлението остава лошо в регионите, където действат салафитско-джихадистки групировки. Една крехка държава със слаби и неефективни институции увеличава вероятността тези бунтовнически или терористични групи да могат установяват там свои анклави", добавят експертите от ЦСМИ.

Те направили сравнение между района на действие, приписван на Ал Кайда, ИД и свързаните с тях групи, и картата на "правителствената ефективност", основана на показателите на Световната банка.

Какъв е резултатът: повечето държави, в които тези групи са активни, като Йемен, Сирия, Ирак, Афганистан, Либия, Мали, Нигерия, Сомалия, са част от 10-те процента страни в дъното на класацията по стабилност на институциите.

Днес президент на престижния институт "Брукингс", генералът от морската пехота от резерва Джон Алън е командвал по-конкретно американските сили в Афганистан и е бивш специален пратеник на президента на САЩ в коалицията срещу ИД.

"Къде би трябвало да търсим следващите проблеми?", запита той в сряда на конференция във Вашингтон. "Би трябвало да сме по-разтревожени от това, което наричам "горещи точки" - крехките или нефункциониращи държави".
"Това са места, където условията на живот водят до радикализация на големи групи от населението. И често, когато си дадем сметка за това, радикализацията отдавна е започнала", предупреди Алън.

"Може да сте радикализиран, но това не означава непременно, че ще станете войнстващ екстремист", каза той. "Но ако станете войнстващ екстремист в този регион, вие сте произлезли от радикализирано население. Това е въпрос на развитие, който далеч надхвърля контратероризма".

На тази конференция, организирана ежегодно от фондация "Джеймстаун", много оратори посочиха Ирак като пример, за да подчертаят пропуските в борбата с джихадизма. Според тях, след като правителството в Багдад си върна властта в регионите, които по-рано бяха превзети от ИД, ако оплакванията на сунитската общност - особено участието във властта или присъствието и мощта на омразните шиитски милиции - не бъдат взети под внимание, избухването на нов салафитско-джихадистки бунт ще бъде само въпрос на време.

/БТА/ 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
5
 
! Отговори
Василев преди 5 години
За да спечелиш войната, ти трябва да знаеш кой е твоят противник, и как да го подчиниш или на-малко , да го накараш да мисли като теб!!!Противника е мюсялманския ислямски мозък, и той не е за подценяване!!!Има два начина, а може и комбинирано да действаш!Първи начин опростачване, и втори начин програмиране и препрограмиране на мозъчните гънки, може да се комбинират!!!Добър ден селяни прости!!!Агент Айри Бапс!ЦРУ!!!
16
2
 
6
 
! Отговори
Джугашвили преди 5 години
До 13Как достигна до извода, че съм фашист?
15
4
 
8
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
Тръмп и ко.(визърам Путин) отвличат вниманието на човечеството, чрез локални войни, които създават изкуствено. Отличат по-важни въпроси, а именно глобалното затопляне, главоломното ускорение на раждаемостта, изхранването на жителите на земята... Но той гледа отгоре и съди по делата!Кой е ТОЙ? Той е Бог Висш космически разум, Универсална позитивна енергия, както искате го наречете, но всеки ще отговаря за делата си!
14
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До истинатаВъобще не са ги изпуснали от контрол, това е т.н. американска концепция за "контролиран хаос"
13
0
 
5
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Статията очевидно е превеждана с Гугъл.
12
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има два начина за справяне с проблема:1. Забрана на варварскатa религия Ислям.2.Тотално изтребление на всички джихадисти и превъзпитание на мюсюлманите в трудови лагери.=====Включително и вас фашшистите !
11
1
 
9
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Запада не знам каво ще спечели,но с бейби бум, ще основат още нЕкоя страна, на Запад от нас !Така се печели в днешно време.
10
1
 
17
 
! Отговори
Джугашвили преди 5 години
Има два начина за справяне с проблема:1. Забрана на варварскатa религия Ислям.2.Тотално изтребление на всички джихадисти и превъзпитание на мюсюлманите в трудови лагери.
9
2
 
13
 
! Отговори
гого преди 5 години
мн приказки и празно дърдорене, действа се по руски , огнен ваш, тотално чистене, щом с Чечня се оправиха и Сирия ще я върнат към света....
8
2
 
13
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Ако запада иска да спечели войната в Близкия изток, трябва да впрегне целият си научен потенциал , за да промие мозъците на ислямистите и мюсюлманите, или по коректно казано да ги превъзпита и образова в толерантност към различните религии и етноси!!!Вече почти изчерпаха ресурса си създаването на терористични групировки, въоръжаването им и локалните войни между ислямистките народи!Много скоро може да стане революция в Мюсюлмнския милиарден мозък, и тогава и оръжието ще е безсилно!Карагар!ЦРУ!
7
3
 
16
 
! Отговори
Да спечели войната? преди 5 години
Може! Но трябва да унищожи ядрото на болестта! Трябва да се ликвидират центровете на исляма Мека и Медина и всички измислени "светини"! Точно така , както се постъпва с престъпници - прахът им се разпилява от вятъра...
6
1
 
26
 
! Отговори
ТЕ преди 5 години
Кой разби арабския свят с революции и преврати,кой нахлу в Ирак ограбия и съсипа,кой нападна Либия и също я съсипа,кой прати терористи да свалят законната власт в Сирия и декара огромни беди,смърт и бежанци?!?!?!
5
1
 
9
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 5 години
Този Анализ е писан от пиян човек , в късните часове на денонощието .
4
7
 
2
 
! Отговори
Василев преди 5 години
От свръх секретният геостартегически аналитичен отдел на ЦРУ , сме длъжни да заявим, че групировки като Алкайда, ИДИЛ са жизнено необходими за контрол над региона и суровините!Как си мислете, че милиард ислямисти и радикални мюсюлмани могат, да се контролират???Всичко е толкова просто, става въпрос за оцеляване на вас и вашите семейства ЗА БЪДЕЩЕ , а не за някакви анализи,стратегии и тинтири минтири!Агент Пери Гривърс!ЦРУ!!!
3
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турчина е казал така---интереса клати феса.
2
2
 
28
 
! Отговори
истината преди 5 години
Запада си играеше и подкрепяше терористите а сега ги изпусна от контрол,вижте какво се случва в Либия,Ирак,Сирия някога богати и мирни държави сега са разрошени и населението страда кой ги доведе до тук?Запада и САЩ...
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма приятели, а само интереси. Но когато интересите не са като на другите, а нямаш и приятели?