Пушиш година е-цигара и отказваш пушенето!?

Оказват се по-ефективни от никотинозаместващите терапии
31 яну 2019 18:45,
23
Пушиш година е-цигара и отказваш пушенето!?
Снимка: pixabay

Електронните цигари са почти два пъти по-ефективни от никотинозаместващите лечения като например лепенки и дъвки и помогнат на пушачите да се откажат от вредния навик, според клинично изследване, ръководено от Лондонския университет "Queen Mary".

Проучването установило, че 18% от потребителите на електронни цигари се отказват от вредния навик след 1 година, в сравнение с 9,9% от участниците, които са използвали други методи за заместване на никотиновия глад.

Водещият изследовател професор Петър Хайек каза: "Въпреки че голям брой пушачи съобщават, че са се отказали от пушенето успешно с помощта на електронни цигари, здравните специалисти не са склонни да препоръчат употребата им поради липсата на ясни доказателства за техните последствия върху нашето здраве в дългосрочен план".

В допълнение към това, че електронните цигари са почти два пъти по-ефективни, изследователите са установили, че:

- Нивата на въздържание са по-високи при пушачите на електронните цигари
- Сред участниците с електронни цигари, които не са постигнали пълно отказване от пушенето, голяма част от тях са постигнали намаляване на тютюнопушенето с поне 50%
- Участниците в изследването с електронната цигара съобщават за повече дразнене на гърлото/ устата (65,4%/ 50,8%), а участниците, заместващи никотина с други методи, съобщават за повече гадене (37,8% срещу 31,4%).
- Използващите електронни цигари съобщават за по-голям спад в кашлянето и производство на храчки след 52 седмици
- И в двата случая алтернативните методи се възприемат като по-малко удовлетворяващи от цигарите, но електронните цигари осигуряват по-голямо удовлетворение и се оценяват като по-полезни, отколкото лечението с никотинови заместители

Авторът на изследването Дуня Прул заяви: "Вероятността услугите на специалистите в Обединеното кралство за спиране на тютюнопушенето вероятно ще включат електронните цигари сред възможностите за лечение, а здравните специалисти ще се чувстват по-комфортно при препоръчване на електронни цигари. Това може впоследствие да ускори допълнително намаляването на тютюнопушенето и свързаните с тютюнопушенето заболявания".

Изследователите добавят, че причината, поради която е установено, че електронните цигари са по-ефективни от другите терапии, заместващи никотина, може да се дължи главно на това, че те позволяват по-добро приспособяване на дозата на никотина към индивидуалните нужди, но и защото те осигуряват някои от поведенческите аспекти на пушенето на цигари, пише Medicalxpress.

София Лоус от Cancer Research UK заяви: "Това е първото проучване, което показва ефективността на електронните цигари, съчетани с поведенческа подкрепа за отказването от тютюнопушене и резултатите са изключително положителни. Това изследване трябва да даде на лекарите, медицинските сестри, фармацевтите и консултантите по спиране на тютюнопушенето допълнителна увереност да препоръчват електронни цигари като ефективно средство за отказване".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Joe преди 5 години
Вярно, спрях да кашлям, обаче пуша 2 пъти повече. За отказване и дума не може да става.
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПО ГОЛЯМА ТЪПНЯ ОТ ТОВА НЕ СЪМ ЧУВАЛ
21
0
 
6
 
! Отговори
Дим.Димов преди 5 години
Спрете храната - вредна е.Минете на е-храна или храна с Е-та.
20
3
 
9
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
Няма такава воня.
19
0
 
3
 
! Отговори
Гецов преди 5 години
алтернативните методи се възприемат като по-малко удовлетворяващи от цигарите, но електронните цигари осигуряват по-голямо удовлетворениеeeeee, за кво става дума, че нещо ми се губи...
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проучаванията сочат, че електронните цигари са с до 95% по-безвредни спрямо конвенционалните, обаче ми прави впечатление, че по телевизиите и массмедиите разни и разнобразни доктори твърдят, че са едва ли не 100 по-вредни, като че ли всичките са на заплата в булгартабак и филип морис. Лично аз от година и половина съм на електронна и виждам само плюсове. Няма кашляне, задъхване и каквито и да е странични ефекти. Още в първия ден от 2 кутии на ден паднах на 0 цигари, така че четете и мислете.
17
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спрях цигарите без никакви помощни средства. Подготовката ми отне три години. Изпълнението няколко месеца. Падане и ставане. Накрая се отвратих от това колко съм слаб и ги спрях от раз без намаляване. Вече три години и слава на Бога. Аз лично мисля, че тези фазомери не е добре да ги сучете, че не се знае антифризът вътре до какво ще ви докара. ама всеки си избира отровата. Аз го знам добре и нямам претенции. Желая ви здраве и отърваване.
16
7
 
12
 
! Отговори
Не преди 5 години
Пушиш една година електронни цигари и постепенно напъваш банковите сметки на производителите на електронни цигари. Междувременно може да лепнеш и някоя болест тъй като тези електронни цигари не се знае реално колко са вредни.По безопасно е да пушиш чист природен канабис от колкото тия химически ***.
15
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На мен 1 месец пушене на електронна ми стигна. След като седнах на кафе и забравих да я извадя осъзнах, че вече не съм пушач. Не пуша вече 9 години. Преди това бях стигнал до 2 кутии на ден. Електронните цигари помагат за отказване. Желанието обаче е най-важното :-)
14
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пушиш и лека по лека намаляш милиграмите никотин в течноста за пушене. След време стигаш до 1мг и след това минимални количества докато стигнеш до момент в който пушиш безникотива течност. Пушиш я 1 месец да кажем. Когато спреш да я пушиш спирането на цигари е като да решиш да спреш да пиеш вода за момента. Т.е като нищо е.
13
6
 
13
 
! Отговори
dmx преди 5 години
Лъжа е, разбира се. Вземете десет произволни що годе източника и ще разберете. Материално бедната и душевно болна българска журналистика е готова да изпълни всякакви мръсни ПР поръчки. Точно от Днес.бг не очаквах това, ама нейсе
12
6
 
22
 
! Отговори
Някой преди 5 години
Дрън-дрън! Намирисва ми на реклама на електронни цигари...другото е пълна лъжа!
11
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За пълно отказване ако нямаш воля едва ли ще помогне ел.цигарата,но може би е малко по безвредна...незнам, не съм пробвал такива,само натурални с тутунец...
10
2
 
14
 
! Отговори
Turk преди 5 години
Благодарение на изкуствения грип наречен свински заради който загубиха живота си над 20 човека в Румъния и десетина в България , спрях цигарите. Благодаря на фармакологичната мафия за това.
9
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
9 месеца пуших електронна цигара ,започнах да поддържам 37 гр температура 1 месец ! Хвърлих я в казана и пуша само трева !
8
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спирал съм цигарите 49 пъти - винаги успешно. Воля се иска!
7
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цигарите никога не трябва да се подценяват! Това е един ужасен дим който може мигновено да сьсипе човешкото здраве.
6
0
 
15
 
! Отговори
Ники преди 5 години
Щото ти писва да я зареждаш.
5
7
 
24
 
! Отговори
Пушач преди 5 години
Статията е пълна глупост и заблуда. След като пуших 27 години по повече от кутия на ден ги спрях от раз. Не постепенно. Без никакви залъгалки. Малко хора са чували за книгата на Алън Кар "Не пуша вече". Просто една книга е. Написана от човек пушил по 5 кутии на ден. На никой не му пречи да я прочете. На мен ми даде увереност, че и аз мога. И успях.
4
13
 
17
 
! Отговори
.. преди 5 години
Аз така отказах цигарите. За 3-4 месеца с електронна цигара.Бях пушач 25 години, сам не вярвах, че ще спра. Вече 6 години от както не пуша.