"Затягане на коланите" ли? В Гърция минималната заплата – ?650

В съседката ни обявиха "нова ера" за младите кадри
190
"Затягане на коланите" ли? В Гърция минималната заплата – ?650
Снимка: архив, Ройтерс

В Гърция от днес влиза в сила увеличение на минималната заплата.

Ръстът, който е първа подобна стъпка в страната от близо десетилетие, е с 11% - от 586 на 650 евро.

Увеличението и премахването на т.нар. "подминимално заплащане" за млади служители бяха обявени от премиера Алексис Ципрас по време на заседание на кабинета по-рано тази седмица, припомня в. "Катимерини".

"Днес започва нова ера за младите служители в страната. Ера с повече права, повече достойнство", заяви министърът на труда Ефи Ахциоглу пред агенция АНА-МПА.

"С увеличението на минималната заплата и отмяната на подминималната заплата ние възстановяваме част от това, което бе отнето на служителите по време на мерките за икономии. И това е акт на справедливост", изтъкна тя.

Мярката обаче предизвика безпокойство сред част от кредиторите на Гърция по време на неотдавнашно посещение на тяхна делегация в страната за оценка на ситуацията след излизането от последната спасителна програма през август, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Грък да седне и проси значи не е грък.
158
2
 
4
 
! Отговори
Вуй преди 5 години
До 80, на който всички го плюят под н 81,..***,остави тия банани и портокали и тоя хляб и мляко.Да ти кажа ли колко беше тока,водата и дом телефон през 80/85година. За апартамент 65квадрата около 10 ина лева месечно. Да те оставя без ток и вода,на студено и тъмно,да те видя.Ще ти оставя банани и порткали колкото искаш
157
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да гърците са много добре, за това всеки два месеца само данаците които влизат в сметката за тока ти са 150 евра, за кош, за метачка,за телевизия, радио и какви ли не още глупости, а 30 пронцента от населението е без работа. А ние българите тук не можем да съберем пари, за да се измъкнем на някъде другаде, защото каквото изкараш го даваш, дори и не стига,а гърците са и по-зле, защото не работят и просят по метрото за един хляб .
156
5
 
31
 
! Отговори
смирен депутат преди 5 години
ситига сте ревали,в икономическа стабилна България минималната заплата вече е 560лв-450 чисто,какво искате повече.С такива заплати ще се стимулира хората в България да останат и да се трудят за благото на родината
155
7
 
44
 
! Отговори
Първи сме преди 5 години
Може да сме с най-малки заплати, но гордостта на гербераститите е, че за десет години са ни извели на първо място по корупция и кражби.
154
0
 
55
 
! Отговори
Охобохо преди 5 години
Гърците са по-богати и има защо,друго е обаче румънците.През 1990 им събирахме помощи в един камион,че нямаха нищо от дрехи до храна,беднотия след като застреляха Чаушеску.Днес тяхната минимална заплата е 500 Евро.С гърците как да се мерим,като имат маслини всеки грък,отделно поне два имота единия на море,имат много море и плажове.Туризма ги храни без да си дават зор.Ние какво имаме?Марица-изток и тровене с въглища,Бетономорие и три зимни курорта.Гръцките политици и те крадат,ама има и за народа
153
30
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пълен леш е Гърция не се лъжете, безработица,мизерия,беднотия,не плащат осигоровки изобщо, данаците са бомбастични . Гърция умря отдавна...
152
0
 
11
 
! Отговори
Ще ви кажа преди 5 години
Водя и жена, и дете :-) хапваме нормално, и съм доволен за 10 дни. Иначе за живот там не знам дали бих се хванал, освен ако не ми предложат работа в завода.
151
0
 
22
 
! Отговори
Ще ви кажа преди 5 години
И не си нося салам и консерви :-) От най-бедните работещи съм тук. Преди година, по работа, в завод до Атина - и общаците взимат 3 пъти МРЗ, а да не пиша работодателят колко екстри даваше.
150
1
 
24
 
! Отговори
Ще ви кажа преди 5 години
Ходя в най-бедната северна Гърция от няколко години. Не ходя по заведения, пазарувам в големите вериги и на местните пазари от производители. Никой не ме рекетира къде да не паркирам, и колко да плащам за шезлонг и чадър. Да, хлябът е скъп, минералната вода не, но не ми харесва на вкус. Пълно е с румънски пенсионери и сърби. Повечето гърци пенсионери не са само на пенсия. Или имат градини, магазини или вили за гости. Държавата закриля малкия семеен бизнес.
149
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА НЕ Е АДЕКВАТЕН ЕТАЛОН, ПОПУЛИСТИ ТАКИВА! В Катар, Швейцария и Норвегия минимална заплата няма! Официално е 0 долара! Да не мислите, че са по-бедни от гърците?
148
23
 
15
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
В Гърция също така цените са точно 2 пъти по-високи, та излиза минималната заплата дава по-ниска покупателна способност. Ама де толкоз акъл да го разберете това..
147
2
 
12
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Бай масон така е затегнал целия "цивилизован" свят, че...
146
8
 
47
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 5 години
ЧАКАЙТЕ, КАКВА СТАНА ТЯ - НАЛИ БОКО ПАДИШАХА НИ ЗАПЛАШВАШЕ, ЧЕ АКО НЕ СЛУШКАМЕ В БЪЛГАРИЯ ЩЕ СТАНЕ КАТО В ГЪРЦИЯ?! ТА ЗАЩО МИНИМАЛНАТА РАБОТНА ЗАПЛАТА ПРИ НАС НЕ Е ПОНЕ 650 ЕВРО КАКВАТО Е В ГЪРЦИЯ?
145
4
 
42
 
! Отговори
цъфтим и връзваме преди 5 години
През януари 2019 г. България е с най-ниската минимална работна заплата в ЕС - 286 евро, сочат последните данни на Евростат.Европейската статистическа служба отчита, че десет страни от Източна Европа са с минимални заплати под 600 евро - Латвия (430 евро), Румъния (446 евро), Хърватия (506 евро), Чехия (516 евро), Словакия (520 евро), Полша (523 евро), Естония (540 евро) и Литва (555 евро).
144
6
 
58
 
! Отговори
123 преди 5 години
*** от Герб днес честват деня на жертвите на комунизма. Лицемери. Тотално разсипаха държавата, една върхушка богатее от обществени поръчки и еврофондове, а народът все повече обеднява и изпростява. Др. Борисооф се е снишил покрай проблема с "Ало Банов" и чака момент отново да ни залъгва с празни обещания. След 10 г. на герберите им увряха главите и сега "Белене" вече не е гьол, а проект, и "Южен поток" от голяма полза за държавата. Наглеци. Десет загубени години за България.
143
5
 
29
 
! Отговори
Бойко преди 5 години
Стягайте коланите, трябва да ги стигнем гърците!
142
3
 
74
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българите могат само да си мечтаят един ден да станат толкова "зле" колкото са Гърците днес.Ония работят 2 пъти по малко и вземат 3 пъти по големи заплати.
141
4
 
55
 
! Отговори
Тъжно и отвратително преди 5 години
Герберасти безхаберни, всичко разрушихте за десет години в България. Срината държавност, сринато здравеопазване, обезлюдяване, бягство на инвеститори, но за сметка на това процъфтяващи корупция и кражби и беден народ.
140
8
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Владимир Путин президент на Русия:България се отказа от Южен поток под натиск отвън. Сега те съжаляват, сега говорят, че биха искали да получават руски газ, но вече през Турски поток. Не бихме желали цяла Европа да изглежда като България, която прояви такава слабост и неспособност да защитава своите национални интересиЕ, това е разликата между България и Гърция.