"Егалия" – полово неутралната забавачка, в която няма момичета и момчета

Полово неутралното възпитание набира популярност в Швеция
Обновена: 7 фев 2019 20:19 | 7 фев 2019 20:15,
260

Ели е дете на 4 години. Няма кукли, а динозаврите са най-великото нещо.

Още нещо - никой не бива да знае дали Ели е момче или момиче.

Миранда Рюдклинт, майка на Ели, обяснява че често хората предполагат, че Ели е момиче, защото по-често носи розови дрехи.

Ели расте в семейството на Миранда и Тим, Тим е транссексуален и вече е на хормонална терапия, с която все повече заприличва на жена. Родителите на Ели смятат, че детето трябва да расте в свят без стереотипи и началото на тази промяна е с езика.

"Още докато бях бременна решихме да не използваме мъжки или женски местоимения, а полово неутралното hen", обяснява Миранда пред Deutsche Welle.

Миранда и Тим не са единствените в Швеция, които отглеждат така детето си. Водещото заведение за този нов подход във възпитанието е детска градина "Егалия".

Възпитателите там избягват местоименията "тя" и "той", не говорят за момичета и момчета, а за приятели.

"Никой от нас не смята, че момче или момиче са грозни думи, но в мозъка ни са свързани с редица отжиевли стереотипи, очаквания и модели", обяснява основателката на "Егалия" Лота Раялин.

Въпреки че възпитанието в "Егалия" е обект на много критики в шведското общество, опашката от родители, които искат да запишат децата си в забавачката е дълга.

Тук възпитателите не четат на децата детски книжки, в които принцесата чака принца. Вместо това децата слушат за Малала Юсафзаи, или за Хилари Клинтън.

Критиците на полово неутралното възпитание гледат с недоумение. Психиатърът Давид Еберхарт, автор на много книги и баща на осем деца, е напълно наясно, че е нормално синът му да предпочита хокея.

"Мнозина може би не знаят, но това е биологически заложено", обяснява той.

Биология или възпитание? Кой фактор определя дали момчетата обичат по-грубите игри, а момичетата - нежните?

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 142"Ето това ни донесе демокрацията и приятелството с америка"Айде сега Америка била виновна за нашата пра-"българска червена простащина"! Щом си първично-чехълче/тесногръд/селияндур/беден духом, ако ще и Христос лично да дойде да ти помогне, няма да го познаеш и ще го разпънеш! Бог е дал на всеки и не отнема заради "приятелство" или предателство! Изборът е твой но след като не ти достига - дудукаш и сочиш с пръст като кроманьонец в пещера!
133
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е само малък етап от размиването на човешката същност.. във новото време даденостите са въпрос на избор - смяна на пол, расова идентитчност, име, дата на раждане а защо пък не и СЪЩНОСТ!! Намираме се в процес на зараждане на нов вид-безмъртен, безскруполен, бездетен и бездушен - информационна машина!!!
132
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ето това ни донесе демокрацията и приятелството с америка.
131
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е последната стъпка на дяволите които управляват света! Да посегнат на децата. Накрая ще направят и опит да легализират педофилията.Преди месец имаше случай в САЩ където малко момче облечено като момиче танцува във гей бар. Уж за кратко беше голям скандал, но после скочиха някакви НПО - та и случая се покри без да има наказани. Ей така се почва. По малко притъпяват сетивата на хората и обработват и ощественото мнение.Добре че в Бг все още хората успяват да различат злото.
130
1
 
23
 
! Отговори
Д. Димитров преди 5 години
ИЗРОДИИИИИИИ....
129
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като се народят повече мюсюлманчета набързо ще ги вкарат в правата вяра, няма дълго да оцелее джендъризма там
128
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Не искам 133Не искаш но дишаш чист български "въздух"...:)))))))))
127
20
 
6
 
! Отговори
ЦК на Джендърите преди 5 години
Внимавайте какво пишете, ако искате да работите на добре платена офис работа.Хомофобски и джендърофобски коментари са от миналия век и няма да бъдат толерирани в нашето либерално общество.
126
1
 
11
 
! Отговори
татул преди 5 години
А когато се обади природният код, товадете на кой ще си го изкара.Щото вградината могат да го баламосват ,а после.Или непрекъснато ще му сипватбром в чая. ... Ами ако вместо запишката ,се хване за атомното копче.Човек не е само възпитание...
125
0
 
21
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 5 години
Искам да открия нова ултра еко детска градина "Маугли" в Швеция.Там децата ще бъдат възпитавани голи от полуинтелигентни шимпанзета.Ще се катерят по лиани и ще бъдат възпитавани еко.
124
1
 
33
 
! Отговори
Не искам преди 5 години
Аз не искам такава детска градина за детето си, за внуците си, за невинните малки създания, които, вместо да растат живи и здрави, в едно здраво, морално, обичливо, задружно, умно, интелигентно...семейство и общество, са обречени на отвратителни експерименти и такова страшно и погрешно промиване на мозъци, че...Горките дечица, до къде ще ги докарат , на какво ще ги подлагат. Кой има интерес от такъв тотален човешки детски провал и геноцид?
123
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А не ви ли притеснява повече факта че децата ви дишат най-чистия "въздух" в една "велика " държава от Европа?? Имате ли си на представа какво става с едно подрастващо и дишашто канцерогени??А с какво го храните? Качествено ли е?
122
2
 
6
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Скоро и в БГ ;-)
121
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ели е от семейство, в което бащата е транс на хормони и я учат, че няма пол... Боже, докъде я докарахме!?...
120
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А тези със силиконите нима са по обществено приемливи! Лъщят им "мислите" и ги оприличавате на кумири а те кръгли тъпоци! (не всички разбира се)И после вашите деца - искали 48 цола гърди и 25 цола ***!
119
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 126Случвало се е и ще се случва! Просто не се пише по този въпрос! Имаще го по Татово с изключение на половите операций! Сумай ти народ от Народния Театър и филмовите продукции бяха такива а сега не е по различно!
118
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 124.....това е умишлено съсипне на живота на едно дете..........както и пиянските свади, простотията и агресията в училищата! Колко от българските семейства са стабилни и с правилните подходи към децата си?? Не са много а "огледалото" е съвременното българско общество - директно надолу!
117
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Такава нещо не бива да допуска да се случи никога в България, това трябва да е общонационална кауза!
116
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Derstreichholz 112В дивия 'запад' хората си живеят живота и не ги интересува кой и как се ***! Такива са по малко и от 0.1%! В България си ги е имало винаги само че по Татовото се поприкриваха. Няма да ги изтриете от лицето на Земята а просто можете да ги оставите и те да си живеят живота стига да не ви пречат!
115
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Айде моралистиПо-скоро вие агресивните НПО социопати много скоро ще се изтреляте от ЕС, на хората много им писна от тези гнусотии вече, това е нетърпимо. Тези родители трябва да се осъдят и тикнат в затвора, това е умишлено съсипне на живота на едно дете!