Глас от МВФ: Има опасност от икономическа буря!

Сред "облаците": Напрежението между САЩ и Китай, Брекзит...
43
Глас от МВФ: Има опасност от икономическа буря!
Снимка: Ройтерс

Директорката на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард предупреди днес, че растежът на световната икономика е по-бавен от очакваното и че има опасност от икономическа буря, предаде Франс прес.

"С една дума - свидетели сме на (световна) икономика, чийто растеж е по-бавен от очакваното", изтъкна Лагард пред Световната правителствена среща на върха в Дубай с участието на политици и икономисти от цял свят.

Миналия месец МВФ преразгледа към понижение прогнозите си за растежа на световната икономика за тази година с 0,2 процентни пункта до 3,5 на сто в резултат на търговските напрежения, най-вече между САЩ и Китай.

Лагард говори за "четирите облака" - както ги нарича тя - които витаят над световната икономика, предупреждавайки, че тя може да бъде ударена от буря.

В тази връзка тя цитира търговското напрежение, най-вече между САЩ и Китай, затягането на лихвите по заемите, неяснотите около Брекзит и забавянето на китайската икономика.

Според нея търговското напрежение между Пекин и Вашингтон вече е започнало да се отразява на световната икономика.

"Нямаме никаква представа какво ще излезе от това, но това, което знаем, е, че вече започва да има ефект върху търговията, лихвите по заемите и върху пазарите", заяви Лагард в Дубай.

Тя изтъкна, че затягането на лихвите по кредитите става в момент, когато компаниите и домакинствата са натрупали "много тежки дългове".

"Когато има прекалено много облаци, необходима е светкавица, за да предизвика буря", предупреди Лагард, призовавайки правителствата да се подготвят за това и да избягват протекционизма.


43
Още от Ако щете - вярвайте
Седмичен любовен хороскоп за 11 – 17 февруари
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Задава се световна икономическа криза. Италия вече е в рецесия. България няма да бъде подмината.
32
1
 
9
 
! Отговори
криза преди 1 седмица
много ясно ,че ще дойде криза.
И разните ит-та връзкарчета дето се хвалят с големите заплати ще го издохат щото ще им ударят секирата на проектите.
31
3
 
8
 
! Отговори
Хахаха преди 1 седмица
Бягайте в Китай,северна Корея или раша! Нас ни оставете да се мъчим в Европа!
30
9
 
5
 
! Отговори
. преди 1 седмица
Спасението е всички да станат комунисти, но, за съжаление, многи малко хора имат достатъчни мозък, за да оценят марксизма и комунизма. И много малко хора са достатъчно скромни, за да са истински комунисти. "И, ако със бурите сме се борили, не за нас, за другите сме го сторили." М.а.й.н.а.та.ви на всички.
29
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В Китай нещата работят, защото имат едни обичаи да разстрелват корумпираните по стадионите и да ги бесят на крановете. А там има много стадиони и кранове напоследък...
28
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Спасението е - имоти в София! Всяка година двуцифрен ръст на цените. Хайде, купувайте за 1500-2000Е метъра (а софийския метър за имотите е 60см). Хайде, не останаха! Догодина ще търсите и на 3000Е, ама няма да има! Хайде, бе, европейци, къде сте?! Не четете ли БГ сайтове, не следите ли имотния пазар? Само ръст, никакъв спад. Никога!
27
0
 
9
 
! Отговори
Гепи преди 1 седмица
Ан Макгърк беше доста неадекватна.
След като и откраднаха чантата първа-
та вечер и нещата хептен забиха.Тя
идваше с едно послание и си отиваше
със съвсем друго.Накрая каза:Продайте
си горите за да си върнете дълговете.
Само царят я послуша.
26
3
 
19
 
! Отговори
до МВФ: преди 1 седмица
"Соцутопията ни" рухна, защото Горбачов ни продаде на капиталистите. И не с "гръм и трясък", а тихо и подмолно беше унищожена от МВФ по поръчка на ев.ре.ите и с помощта на най-от.вра.тителната прослойка на всяко общество - тайните служби. "Соцутопията ни" тепърва ще се завръща, макар и в по-модерен и екологичен вид, само че 90% от сегашното население на Земята няма да има честта да я дочака. Това ви го съобщавам сигурно за 1000-ден път и вие все не вдявате. Четете Евангелието като Дявола.
25
0
 
11
 
! Отговори
нн преди 1 седмица
Китай, капитализам и социализам слети в едно, най-новия обществено-политически сторй практикуван в историята на човечеството. Номерът е и в 1,2 милиарда човека. Светът се променя, количеството ражда ново качество, с пълна сила важи за Китай.
24
0
 
11
 
! Отговори
sdf преди 1 седмица
До Коментатор

А й виках Макгърч))))))))
23
5
 
12
 
! Отговори
А бе преди 1 седмица
До Анонимен
Има измислено нещо ако не по-добро,то поне по-ефективно от западния капитализъм.Има го в Китай,ама какво е точно-не може да се каже.Обаче работи....
22
3
 
22
 
! Отговори
Факт преди 1 седмица
Кой причинява кризите-САЩ,Великобритания и господаря им Израел,поради безкрайна алчност.ЕС им помага колкото може.Останалите тихо и кротко се борят честно за прехраната си.
21
1
 
16
 
! Отговори
Коментатор преди 1 седмица
А бе преди 20-на години в МВФ имаше една, която отговаряше за България-Ан Макгърк. Там всички ли са такива урунгели?
20
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Смешници. Плюете капиталистическата икономика ама не казвате, че досега не е измислена по-добра. Соц утопията ви рухна с гръм и трясък. А някои бивши соц държави като Русия и Беларус го удариха на неофеодализъм. За съжаление и в България има такива наченки.
19
2
 
7
 
! Отговори
Силвия преди 1 седмица
Преместих го, Кристин. Щото го имам, а вие в МВФ - не.:) Не се шегувам, забавлявам се.:)
18
1
 
19
 
! Отговори
Измамници!!! преди 1 седмица
Икономиката е измислица на тая олигархична ***, която иска да държи народите в зависимост и беднотия!!! Икономиката не отговаря на никакви прогресивни критерии - развитие на образование, медицина, технологии, сигурност и така нататък. Икономиката се интересува само от стокообмена и реализираните печалби, което може да е свързано с наркотици, оръжие, органи, бели роби, кървави диаманти, изсичане на гори и прочие, но на икономиката не и дреме, ако се правят кинти
17
2
 
33
 
! Отговори
ognyanz преди 1 седмица
Капиталистическата икономика има цикличен характер. Приключването на една криза подготвя условията за следващата. Това го казват всички икономисти. Това, което не казват, е че тази икономика има вроден недостатък : противоречието между общественият характер на производството и частно-капиталистическият начин на разпределение. Затова кризите са неизбежни.
16
7
 
16
 
! Отговори
извънземен преди 1 седмица
хората трябва да се унищожат за да се спаси живота на Земята растителност и разнообразие на животинските видове.
15
2
 
32
 
! Отговори
V преди 1 седмица
Ми то така се прави.Първо зарибяваш на ниски лихви и после ги вдигаш. Всъщност вдигането на лихвите в САЩ удари доста силно еврото . Възможна е инфлация .Кой ще им купува нещата на еврозоната . Ще има много хора на улицата . Ама брюкселия се управлява от ***.
14
4
 
52
 
! Отговори
Франция § Венецуела преди 1 седмица
Френската полиция има право да бие, а венецуелската - не, нали???
Или франсетата са европейци и демократи, а дивите индианци- да мрат от глад, нали??
Не става ли въпрос за един нефт и едно злато, която трябва да идат на правилното място, за да има растеж на икономиката............богатите да стават по-богати, а бедните-по бедни???