Емигрираме на Запад, а същевременно внасяме работници от Виетнам!

Виетнамците ще заемат работни места, които българите не искат
Обновена: 13 фев 2019 10:53 | 13 фев 2019 10:50,
164

През 2019 година Виетнам цели да изпрати 120 000 виетнамци на работа в чужбина, насочвайки се към пазари като Япония, Южна Корея, Тайван, Румъния и България. У нас може да дойдат около 50 хиляди души, които да работят в строителството, шивашката и текстилната промишленост, високотехнологичното селско стопанство и медицинското обслужване. Наред с традиционните пазари, стотици хиляди работни места са достъпни за виетнамците в Европа благодарение на споразумения за сътрудничество в областта на труда, подписани в края на 2018 година.
 
Икономистът Стоян Панчев коментира в студиото на "България сутрин", че след като българските работници заминават да работят в страни от Западна Европа, то е нормално да се наложи и у нас да се внася работна сила и то при ясния недостиг на кадри в много сфери на бизнеса.
Още по темата

По думите му евентуалните виетнамски работници, ако им е изгодно и дойдат у нас, ще заемат работни места, които българи не желаят.

"Социалната държава донася този ефект. Когато имаш възможност да не работиш и все пак да оцеляваш, ти можеш да направиш избора - не на тази работа ми е твърде ниска заплатата и съответно мога да използвам социалната си държава, за да преживявам", обясни Стоян Панчев пред Bulgaria ON AIR.

Икономистът обаче се съгласи с експерта от КНСБ Любослав Костов, че евентуалната внесена работна ръка от Изтока ще бъде нискоквалифицирана и ще става въпрос по-скоро за сезонни работници.

Костов обаче беше категоричен, че идването на виетнамците в България ще представлява социален дъмпинг спрямо българските работници.

"За българския бизнес това е добре дошло. Ако ще идват тези хора, те трябва да са на същите заплати като българските или да не се подбива българският пазар на труда, защото постоянно казваме, че няма хора, но нищо не правим, за да задържим нашите хора тук", категоричен беше представителят на КНСБ.

Любослав Костов допълни, че страната ни трябва вместо да вкарва евтина работна ръка от различни страни, да работи за повишаването на доходите у нас, което така или иначе трябва да стане, за да приемем еврото и за да задържаме качествените специалисти у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
3
 
1
 
! Отговори
КОЛОЕЗДА4 преди 5 години
До БАУ, МЯУ АМИ ЗА ТАЗИ ЦЕЛ ЩЕ ГИ ВНЕСАТ НЕ ЗА РАБОТА
99
0
 
22
 
! Отговори
кукла преди 5 години
Тия приказки за виетнамците някои хора ги мелят от както са се родили. Няма никой да дойде в България. Може би единици заблудени или свързани с еврофонодовете. Или някой пенсионирани европейци.
98
0
 
23
 
! Отговори
до 100 Циник преди 5 години
Стартова заплата 2500 лева и нагоре, иначе не може да ги накараш да се качат на самолета.Според мен с тези пари ще могат да спестят и някой лев.По интересно е откъде работодателите ще ги извадят и защо не могат да го направят до момента.Имай предвид че работодателя трябва да им плаща и подсигури квартира и храна.Не само заплатата .
97
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
98,ти сериозно ли смяташ, че нашите т.нар. "бизнесмени" имат намерение да плащат на когото и да било 1000 долара, включително виетнамците?
96
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искам да видя - колко ще плащат НЕТО на виетнамците .... и как ще реагират те след месец , два - като видят, че нищо не могат да спестят!Те виетнамците понеже нямат интернет и не четат, та ще допуснат така лесно да ги прецакат.
95
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма нищо сензационно в това явление - българите са гастарбайтери там, където местнице са се изнесли от по-бедните си южноевропейски страни към по-богатите държави на Север в Европа - примерите са много - Португалия, Испания, Италия, Гърция. Нашите хора запълват създалия се там вакуум, след преселението към Германия, Франция, Белгия, Холандия и т.н.
94
0
 
17
 
! Отговори
до 96 преди 5 години
Българина не е мързели но е лесно отстъпчив за малко пари да работи, дори и българите в германия които работят също са отстъпчиви.Докато един виетнамски гражданин няма да си направи компромис с работната заплата за него това не подлежи на коментар няма пари няма работа още от първия ден това е на масата .
93
1
 
10
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Искам да видя - колко ще плащат НЕТО на виетнамците .... и как ще реагират те след месец , два - като видят, че нищо не могат да спестят!
92
0
 
16
 
! Отговори
до 92 преди 5 години
Има държави където масово хората живеят с 1 долар на ден, да вземем и ние по тази логика да живеем с толкова?Защото "кадърните" бизнесмени не могат да си планират и организират фирмите да произвеждат и да са на печалба при текущото състояние на нещата.За коли и любовници имат.Както и пари в кутии за обувки - милиони в буркан банк.
91
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
средната работна заплата в Виетнам е 1000 долара, привличането на високо платена работна ръка от Виетнам ще вдигне и стандарта на заплащане и на българите на които средната работна заплата им е наполовина.
90
0
 
7
 
! Отговори
от 92 преди 5 години
Естествено виетнамците са по далавераджии от българите.Така че и в тази област ще бъдат преобладаващи конкуренти.Както казах хората обичат да изкарват пари и това им е приоритетна мотивация като работници.Но са си бачкатори при добро заплащане.
89
1
 
15
 
! Отговори
до 92 преди 5 години
Аха българите са мързеливи нали?А като отидат в чужбина получават за труда си повече?Един багер със сигурност копае повече и по-бързо от човек с кирка и лопата.Та толкова и за ниската производителност на труда.С ниски заплати икономика не се стимулира.А с намаляващо население, наред с намаляваща покупателна способност още по-малко.Оттам печалбата на всички спада.Но чугунените бизнесмени търсещи бърза печалба това не ги касае.Ще оберат парсата и ще отидат някъде да си харчат парите.
88
4
 
3
 
! Отговори
БАУ, МЯУ преди 5 години
ДА ОЧАКВАМЕ ЛИ КУЧЕТАТА ДА ИЗЧЕЗНАТ, ЗАЩОТО КУЧЕШКОТО Е ДЕЛИКАТЕС ЗА ТЯХ? ПРЕЗ КОМУНИЗМА ВИЕТНАМЦИТЕ ИЗЯДОХА КУЧЕТАТА И КОТКИТЕ И БЕШЕ ПОЧТИ НЕВЪЗМОЖНО ДА ВИДИШ ПУСНАТИ КУЧЕТА НА УЛИЦАТА. ДОРИ НЯКОЙ ГИ СИ КУПУВАХА ОТ СТОПАНИТЕ ИЛИ ИМ ГИ КРАДЯХА.
87
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако вносният трудов ресурс е на по-ниска цена и предлага същото качество, това е добре за бизнеса, бизнеса ще предпочете на вземе от пазара на труда вносен ресурс и ще си повиши печалбите.
86
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
1000 долара на година взимат във Виетнам. Но поне имат традиции и са хора и може да им дадем къщи в гетата на *** само да ги.снабдим с по едно мачете и ще си изчистят кварталчетата. ;)
85
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не виждам нищо лошо в това , тези са работлива нация освен това обичат да изкарват пари поне доколкото знам от разкази за тях, по принцип българина работи за по малко пари от тях така че те могат да вдигнат стандартите на заплащането.По времето на Соца един средностатистически виетнамец е печелел 3 пъти по висок доход в България отколкото един средностатистически българин в България,но и са работили повече.
84
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 81Ами те със сигурност като се поогледат и видят как са нещата веднага ще се озоват на запад.
83
0
 
13
 
! Отговори
Juls преди 5 години
А някой направи ли си трудът да провери каква е средната заплата във Виетнам? Май ударихме на камък, а?
82
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой смята, че някой ще му работи без пари, та бил той и виетнамец.
81
0
 
2
 
! Отговори
Моше-Йерусалим преди 5 години
Да им е сладко тук!Пожелавам им успех!