Милионите от Венецуела към сметките на адвокат

Живее в различни държави, в момента не е у нас, съобщи Сотир Цацаров
Обновена: 13 фев 2019 14:39 | 13 фев 2019 12:50, Веселина Йорданова
174
Милионите от Венецуела към сметките на адвокат
Снимка: Reuters, архив

Титулярът на сметките, по които са превеждани милиони евро от Венецуела, има няколко гражданства, освен българско. Живее и в различни държави и в момента не е на наша територия. Това съобщиха главният прокурор Сотир Цацаров и шефът на ДАНС Димитър Георгиев пред журналисти в МС.

Разследването, по което си сътрудничим със САЩ, бе обсъдено на среща при премиера Бойко Борисов, в която участва и американският посланик у нас Ерик Рубин.

Информацията по случая е получена от САЩ както по дипломатически, така и по оперативен път - за парични преводи, извършвани от Държавната петролна компания на Венецуела по доверителна сметка в банка в България. Титулярът й е регистриран и като адвокат, а към сметката има подсметки уж на негови клиенти, по които са постъпвали преводите от Венецуела.

След това са били извършвани други преводи, чрез които част от средствата са изнесени в други страни.

Основанията са различни и в повечето случаи не са действителни – подкрепа и финансиране на венецуелска спортна федерация, закупуване на храни за Венецуела и т.н., обясни Цацаров.

Кога е била открита сметката, колко време е действала схемата и точно колко са преведените пари, от службите обаче не конкретизираха.

Главният прокурор уточни, че сметките са открити по редовен път в тази банка и подозренията не са свързани с нея. В конкретната банка в момента се извършва пълен мониторинг от страна на ДАНС. Шефът на ДАНС Димитър Георгиев съобщи, че е получено изключително съдействие от БНБ по случая. Ще се проверява и дали има подобни преводи от Венецуела чрез други банки у нас.

Още по темата
След като стане ясна пълната картина, прокуратурата ще прецени извършване на действия по наказателно производство за пране пари, посочи Цацаров.

По думите му са взети мерки остатъчните средства по тези сметки да бъдат поставени под контрол и да не се позволи прехвърлянето им от страната.

Според разследващите става дума за организиран канал за пране на пари. Когато изцяло бъдат проследени преводите, включително в последните седмици, ще стане ясно доколко той има връзка с политическата ситуация във Венецуела.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
9
 
5
 
! Отговори
А ЕТО преди 5 години
КЪДЕ БИЛА АМБРАЗУРАТА НА УШАНКИТЕ ПРОСТИ! ЗАЩИТАВАЙТЕ, А КИМ НЯМА ЛИ ДА ЗАЩИТИТЕ, ДЕТО ДАВАТ ЗА МАСОВИЯ ГЛАД СТАТИЯТА? А ИРАНСКАТА ЧАЛЛМА? СИРИЙСКИЯ САТРАП?ЮК, САЩ И ТУРЦИЯ ЧАКАТ ОСЪДИТЕЛНИ ПРИСЪДИ ЗА ЦИГАРЕНИ ДАЛАВЕРИ НА ПЕЕВСКИ, ЗА ВЕНЕЦУЕЛСЙКАТА ДАЛАВЕРА И ЗА ОТРАВЯНЕТО С НОВИЧОК НА ГЕРБЕВ! КОЛКОТО И ДА ГО КРИЯТ МЕДИИТЕ НА 199 МЯСТО! ПЕЕВСКИ Е ПОДСЪВИМ В НЮ ЙОРК!ХОРАТА ЧАКАТ РЕАЛНИ РЕЗУЛТАТИ!НЯМА МЪРДАНЕ!БОКО, НЯМА ДА ИЗБЯГАШ ТОЯ ПЪТ!ПРИСЪДИ, ЕМБАРГО, ГОНЕНЕ НА РУСКИ ШПИОНИ -ТОВА ЩЕ ГЛЕДАМЕ
107
9
 
5
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 5 години
Защо да си нямаме общи финанси с братска Венецуела,и двете държави се управляват от шайки престъпни елементи узурпирали всички държавни ресурси като свои.Нас ни спасява ЕС с постоянни финансови инжекции ,както и преводите от прокудените сънародници в чужбина.Иначе нашите политици не изостават от венецуелските си колеги в изпразването на фондове банки и каквото се сетите.
106
9
 
14
 
! Отговори
Поредното Активно преди 5 години
мероприятие срещу България !!!!всеки който се е опитвал да преведе повече от 10 000$ по банков път знае че това в тази статия са чисти глупости !!!западните ни "приятели" отново се опитват да очернят и унижат България !!!РЕФЕРЕНДУМ ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ НАТО И ЕС !!!
105
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
кое му е незаконното не разбрах
104
3
 
12
 
! Отговори
охубоху преди 5 години
Я някой, подкован със "знания" от Козяк, да ни разясни, какво лошо има в това, един адвокат да представлява клиента си?Противозаконно ли е да получава пари от държавна компания и да ги разходва спрямо изискванията на клиента си?На кого дължи обяснение?Ама спокойно, смислено и с факти, ако може. Не тъпотии от сорта на "САЩ и ББ са казли, че ДС управлява България". Може ли някой?
103
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
су и миг кога ще си имат радар АФАР или двигател над 1.1 тяга на кило Щото Ф 16 си ги има тръгнали лада 5 и волга с форд мустанг да сравняват руски въш,лювци
102
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ф16 / срещу разни миг су щайги . 48 на 0 .
101
3
 
17
 
! Отговори
М, да ... преди 5 години
До Знаещ ГЕРБерите работят единствено за своя личен джоб/сметка банкова/интерес! Иначе хитруват/въртят се като шегави/въшлясали в надхитряниата си със САЩ, ЕС, Русия, ..., вкл. към собствения си род/бг.народ!
100
2
 
17
 
! Отговори
111 преди 5 години
А милионите крадени на олигархията кога ще разследвате?
99
14
 
6
 
! Отговори
Реалноста преди 5 години
Ядрен носител като ф 16 блок 70 определено си плаши рашките нестига че доказано може да прави на скраб всяка от тяхните звездолетни щайги ами и може да забие две бомби b61/12 всяка от които 60 килотона директно в кабинета на джуджето в кремлин
98
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Последно ке пада ли Мадурко или не?
97
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До opdo 82 най малкото кюстендилски п,ъпеш трябва да знаеш че свети Николаи е и дядо Коледа като прототип Тъй че има обаче ти нямаш акъл
96
9
 
19
 
! Отговори
Какво преди 5 години
Не сме американска колония. Американския посланик няма право да се бърка в делата ни. ГЕРБ допуска това. ГЕРБ да си ходи, марионетки не ни трябват.
95
8
 
22
 
! Отговори
Знаещ преди 5 години
Подозирах, че ГЕРБ са продажници, сега съм убеден в това. Американския посланик диктува на Българското правителство какво да прави. ГЕРБ не работи за българските национални интереси, а за американските такива. На изборите трябва да бъдат изметени!
94
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 90 а заснетка на това негодно за война желязо още от производствотоси морално остаряло ...ни закриха авиозаводите ДАР и Каброни . и трябваше да нарежем 1280 самолета от които над 560 модерни и докаьани бойни машини за времето си
93
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
...Тоест гръмкото предишно заглавие "спипан" е напълно неуместно, сега прокуратурата вдига шум да предупреди достатъчно рано "нашето момче" да си стои в Оман, за да няма никой достъп до него. Мила родна картинка. Правосъдие за чудо и приказ.
92
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има едно съдържание на нощно гърне родом от Кюстендил в Бг нета дето за нищо не става при това хем е Гей като сексуална ориентация хем е заклет русофил ... абе типичния наследник на кърваво червена фамилия ...Никой за нищо го не ще ама оно се вре на всяка манжа миродия
91
10
 
19
 
! Отговори
Мислещ преди 5 години
Защо американския посланик присъства на правителствено заседание? Това намеса ли е на САЩ или не е намеса във вътрешните ни работи? По аналогия би трябвало и посланици на други страни да взимат участие в делата ни, защо само американския? Къде е гаранцията, че САЩ не се намесват в изборите ни? Ние суверенна държава ли сме или изпълняваме чужди искания?
90
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ използват български банкови сметки и доставчици да снабдяват с оръжие главорезите от Ислямска държава.
89
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
90 Ти да мълчиш къде по "демократично" е да си купиш осем F16 за два милиарда лева!!!