Милионите от Венецуела към сметките на адвокат

Живее в различни държави, в момента не е у нас, съобщи Сотир Цацаров
Обновена: 13 фев 2019 14:39 | 13 фев 2019 12:50, Веселина Йорданова
174
Милионите от Венецуела към сметките на адвокат
Снимка: Reuters, архив

Титулярът на сметките, по които са превеждани милиони евро от Венецуела, има няколко гражданства, освен българско. Живее и в различни държави и в момента не е на наша територия. Това съобщиха главният прокурор Сотир Цацаров и шефът на ДАНС Димитър Георгиев пред журналисти в МС.

Разследването, по което си сътрудничим със САЩ, бе обсъдено на среща при премиера Бойко Борисов, в която участва и американският посланик у нас Ерик Рубин.

Информацията по случая е получена от САЩ както по дипломатически, така и по оперативен път - за парични преводи, извършвани от Държавната петролна компания на Венецуела по доверителна сметка в банка в България. Титулярът й е регистриран и като адвокат, а към сметката има подсметки уж на негови клиенти, по които са постъпвали преводите от Венецуела.

След това са били извършвани други преводи, чрез които част от средствата са изнесени в други страни.

Основанията са различни и в повечето случаи не са действителни – подкрепа и финансиране на венецуелска спортна федерация, закупуване на храни за Венецуела и т.н., обясни Цацаров.

Кога е била открита сметката, колко време е действала схемата и точно колко са преведените пари, от службите обаче не конкретизираха.

Главният прокурор уточни, че сметките са открити по редовен път в тази банка и подозренията не са свързани с нея. В конкретната банка в момента се извършва пълен мониторинг от страна на ДАНС. Шефът на ДАНС Димитър Георгиев съобщи, че е получено изключително съдействие от БНБ по случая. Ще се проверява и дали има подобни преводи от Венецуела чрез други банки у нас.

Още по темата
След като стане ясна пълната картина, прокуратурата ще прецени извършване на действия по наказателно производство за пране пари, посочи Цацаров.

По думите му са взети мерки остатъчните средства по тези сметки да бъдат поставени под контрол и да не се позволи прехвърлянето им от страната.

Според разследващите става дума за организиран канал за пране на пари. Когато изцяло бъдат проследени преводите, включително в последните седмици, ще стане ясно доколко той има връзка с политическата ситуация във Венецуела.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 131 Наясно ли си как се контролират паричните потоци, че изказваш мнение.
127
1
 
3
 
! Отговори
еха! преди 5 години
адвокатът наш, мустакат ли е?
126
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как е възможна такава мръсотия. Соц. Тарикати от Венецуела с наши разбоиници.Нещо има сбъркано в главите на тайните служби. Мен за фактура от 500лв. С отложено представяне що разкарване ми направи едно женско *** от НАП. ТИЯ С МИЛИОНИ $ НАУЧАВАМЕ ОТ САЩ. !?
125
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До130. До кога ще пишеш тия глупости. Млръсни пари нито са храна нито лек. Те само деформират човека и психиката и обкеството. Пари без градивен труд са мръсни пари.
124
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До преди три дни явно всичко е законно - пари за храни и лекарства. Янките се изходиха по въпроса и вижте нивото ни ... осигурихме глада и болестите за венецуелските деца.
123
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ами парите на нашите управници да покажатиндия закупува 20 броя миг 29 за 900 милионаа ние даваме за скраб 2 милиардатова трябва да се разследвазатова американските работници са богати защото тяхните управляващи крадат от другите народи с управляващи като нашите- честито на печелившитеи ще ви замотват с приказки за новичок и старичок- докато ви дойде акъла или сдадете багажа04435
122
3
 
20
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Мръсни пари циркулират из целия свят,работата на институциите е да се борят с тях.Обаче тука става въпрос за друго-искат да ни въвлекат в чужда война,дето не ни е мястото,т.е. да ни използват за маша,както със случая Сарафово!Нека властите разследват,ако има престъпление-нека осъдят когото трябва,но да не вкарват насила България в белята!Щото малко други проблеми си имаме-ще ни използват и ще ни изхвърлят като евтини ку**и!Като всеки път....
121
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Както е тръгнало ако се случи тоя Брекзит без договор много българи ще търкат наровете заради парични преводи с остров Ман.....
120
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
възможно пране на пари но и възможно да няма пране на пари.Факта че излиза в пресата говори че на този етап нямат доказателства за пране на пари, но има политически натиск да се блокират сделките защото трябва да се третира отрицателно всичко което е свързано с Венесуела, особено перото закупуване на храни .Ако достигнат тези храни в Венесуела няма да има глад и няма да има възможност САЩ да реализира плановете си за Венесуела.А това си е много по сериозно от пране на пари.
119
6
 
14
 
! Отговори
Евреиски Троле преди 5 години
До ДО 115тези данни са малка част от истината - това са сумите са който пресата ние информирала аз съм сигурен че "санкциите" и делата на ЕК срещу бедна България са за много повече пари от 29 милиардасамо планът "Юнкер" струваше на бедна България 600 милиона !!!НАТО от тази година ще събира 100 МИЛИАРДА ДОЛАРА повече вноскина Бена България ще се паднат поне 2 МИЛИАРДА ДОЛАРА УВЕЛИЧЕНИЕ на това което до сега западните гадове ни взимат !!!!!
118
8
 
6
 
! Отговори
xy преди 5 години
лъжа е че мъдур ко краде. те комунистите не крадат(корнелия и свинаря гергов са изключение).парите на Венецуела ги краде Тръм.после ги праща при путин и при нашите комунисти за да прави провокации.
117
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А ЩО НЕ ДАВАТЕ НОВИНАТА ЗА ГЕРБЕВ - ЩОТО ТАЯ Е ПО- МАЛКОТО ЗЛО, А? ТАМ КАКВА ЩЕ СЕ РАЗСМЪРДИИ - ЧЕ И ВТБ, ГРУ УЧАСТВА... ХАХАХА ЧЕ ВИ ИГОНИМ ВСИЧКИТЕ БАРАБАР С ПОСЛАНИКА, ЩЕ ИМА И ЗА ЗАТВОРА , И , РАЗБИРА СЕ - НАЙ МИЛОТО ВИ - ПАТОКА ХАХАХАХА
116
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДАВАЙ ТРЪМПИ!ПОДПУКАЙ ВАТНИТЕ АГЕНТИ В БЪЛГАРИЯ ЯКО! КЛАТИ ЗДРАВО! А ТАКААААА!ВИЙТЕ СЕГА ОТ УДОВОЛСТВИЕ ХАХАХА
115
7
 
4
 
! Отговори
ДО 115 преди 5 години
ТИЯ ""ДАННИ" ТИ ЛИ СИ ИЗМИСЛЯШ ИЛИ РЕШЕТНИКОВ ГИ ПРАЩА НА МЕЙЛА?
114
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цацаров още не е арестувал Искров и Василев за КТБ а какво ли остава за сегашния шеф на БНБ.. Тотално безаконие и разграден двор а минаха 5 години от КТБ.
113
1
 
10
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
Ей не ни оставиха и ние да изкараме някой кьорав лев.
112
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ВИНАГИ СЪМ ТВЪРДЯЛ, ЧЕ НАТО И ЕС ЩЕ НИ ВКАРАТ В ПЪТЯ! КРАЙНО ВРЕМЕ БЕШЕ ДА ГИ ПОДКАРАТ ТУК РУБЛЯШКИТЕ АГЕНТИ ПО- ТВЪРДО! А ТАКА! ДЕРЗАЙТЕ ПО- СМЕЛО,Ч Е ВЕЧЕ НЕ СЕ ТЪРПЯТ!!!
111
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има ли ден някой кравар да не ни поучава?
110
1
 
7
 
! Отговори
М, да ... преди 5 години
До АнонименСъвсем си е законно в беззаконито в БГ! Чудя се на венецуелците незнаят ли, че в БГ фалират банките!?!
109
7
 
10
 
! Отговори
Промит Мозък ! преди 5 години
До сминдух енд чесън"Нас ни спасява ЕС с постоянни финансови инжекции"наистина ли си мислиш че ЕС ни дава пари !!!???до 2016 ЕС струва на бедна България 29 милиарда - 5 милиарда членски внос-14 милиарда санкции и дела ЕК спечели срещу България- 10 милиарда ЕК в момента ни съди и санкционирада ти казвам ли колко ни струва НАТО !!!???западните гадове ни грабят така както и Турчин не ни е грабил !!!