Основните играчи в ядреното противопоставяне след неуспеха "Тръмп-Ким"

САЩ: Без сделка е по-добре, отколкото с лоша сделка
1 мар 2019 17:22, Елка Василева
15
Основните играчи в ядреното противопоставяне след неуспеха "Тръмп-Ким"
Ким Чен Ун и Доналд Тръмп. Снимка: Reuters

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и севернокорейският лидер Ким Чен Ун вчера не постигнаха споразумение за ядрено разоръжаване, защото, както заяви Тръмп, Ким отправил неприемливи искания за отмяна на санкциите срещу КНДР, наложени под егидата на Вашингтон.

ООН и САЩ засилиха санкциите срещу Северна Корея, след като през 2017 г. тя извърши поредица от ядрени и ракетни изпитания. КНДР от години развива свои оръжейни програми въпреки резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, пише Ройтерс.

Какво означава непостигането на споразумение в Ханой за съседите на Северна Корея и останалите страни, които се опитват да сложат край на противопоставянето по ядрения въпрос?

Съединените щати

Неуспех за Тръмп, който се самообявява за експерт по сключване на сделки и е поставен под натиск у дома заради връзките си с Русия и показанията на Майкъл Коен, бившия му адвокат, обвинил го, че като президент е нарушил закона.

Още по темата

Но без сделка е по-добре, отколкото с лоша сделка. Критиците на Тръмп в САЩ и ястребите от сферата на сигурността като съветникът му по националната сигурност Джон Болтън се безпокояха да не се стигне до някакво половинчато споразумение и призоваваха първо да има пълно и проверяемо ядрено разоръжаване на Северна Корея. Компанията "Боинг" на свой ред си осигури сделка за 15 милиарда долара от Виетнам - авиокомпаниите "Виетджет" и "Бамбу еъруейз" направиха поръчка за 110 самолета от американския самолетостроителен гигант.

Северна Корея

Ким не успя да постигне облекчаване на санкциите, след като миналата година измести фокуса си към изграждане на "самодостатъчна" икономика, отказвайки се да следва паралелното ядрено и икономическо развитие. Според бегълци от КНДР и наблюдатели той е трябвало да положи доста усилия, за да убеди някои от хардлайнерите в армията, че този курс е правилен. Северна Корея дълго време гледаше на ядрения си арсенал като на важно средство за оцеляването си и за недопускане на американска инвазия. Сега Ким казва, че най-големият приоритет за него е да подобри икономиката, но без да бъдат облекчени санкциите, той не може да направи много в тази посока.

Южна Корея

Удар за президента Мун Дже Ин, чийто стремеж е да бъдат отменени санкциите, спънали неговите амбиции да възстанови работата на общия за двете Кореи индустриален парк в Кесон, както и да възстанови туристическите връзки между двете Кореи. Мун иска да изгради обща корейска икономическа общност с помощта на многомилиардна инициатива, кръстена "Нова икономическа карта на Корейския полуостров". Желанието му е тази инициатива да бъде двигател на нов икономически растеж на фона на вяла икономика и най-лошото състояние на пазара на труда от десетилетие.

Несъстоялото се споразумение по ядрения въпрос можеше да включва например и мирен договор, с който официално да бъде сложен край на Корейската война (1950-1953 г.) и въз основа на който Северът да поиска разположените в Южна Корея около 28 500 американски войници да бъдат изтеглени. Миналата седмица Тръмп обяви, че намаляването на военното присъствие на САЩ не е на масата на преговорите.

Япония

Япония се опасява, че евентуално споразумение може да доведе до отстъпки от страна на САЩ в сферата на сигурността към Северна Корея, която извърши тестови изстрелвания на ракети над японската територия и заплаши Япония с унищожение. Токио поддържа позиция, че санкциите не трябва да бъдат облекчавани по никакъв начин, докато КНДР не предприеме конкретни, необратими и проверими стъпки за отказ от ядрено оръжие и балистични ракети, способни да достигат територията на Япония.

Японският премиер Шиндзо Абе следеше много внимателно всяка стъпка на Тръмп в отношенията му със Северна Корея, като причината за това донякъде беше да направи така, че емоционалният въпрос за отвлечените японски граждани да не бъде забравен или оставен извън обхвата на каквото и да било споразумение. През 2002 г. Северна Корея призна, че е отвлякла 13 японци през 70-те и 80-те години, за да ги обучава като шпиони. Петима от тях се завърнаха в Япония, но Токио подозира, че може да има още стотици отвлечени.
Абе заяви, че "напълно подкрепя" позицията на Тръмп против сключването на споразумение.

Китай

Китай е единственият голям съюзник на Северна Корея и години наред беше домакин на "шестстранните преговори", които имаха за цел да ограничат програмата на КНДР за ядрени оръжия и които не доведоха до някакъв категоричен резултат. Пекин призова САЩ да облекчат санкциите, за да ускорят ядреното разоръжаване.

Непостигането на споразумение ще засили усещането на Китай за непредсказуемост на Тръмп като преговарящ. Миналата година Пекин си мислеше, че със САЩ са постигнали споразумение, което да реши търговския им спор, но в един момент се оказа, че американският президент не мисли така. Сега двете страни са на финалния етап от постигането на споразумение по търговския въпрос.

Китай, който гледа на Северна Корея като на полезен буфер за париране на американските сили в Южна Корея и Япония, ще бъде непреклонен в позицията си, че всяко споразумение между Тръмп и Ким не трябва да има негативно отражение върху сигурността на Китай.

Виетнам

Като домакин на срещата Виетнам с радост влезе в ролята на пропагандатор на мира и отговорен член на международната общност, който се е помирил със старите си врагове.

Днес Ким започна там двудневна официална приятелска визита.

"Това не е краят, този въпрос, както всички знаем, е сложен и не може да бъде уреден за кратък период от време", каза Фам Тиен Ван, който е бил посланик на Виетнам и в двете Кореи.

След края на срещата на върха в Ханой пропагандният отдел на Виетнамската комунистическа партия разпрати съобщение до местните репортери, в което ги призова да не критикуват нито Тръмп, нито Ким.

"Не слагайте заглавия като "Неуспех в Ханой", не обвинявайте нито една от двете страни и не си служете с никакви негативни коментари, които може да засегнат двамата лидери", се казваше в посланието.
 

/БТА/


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
6
 
! Отговори
българин преди 5 години
Лицемерно е всичко това.Което се показва пред цял свят! Америка е гъкана с ядрено оръжие както и Русия И много други вече държави.А тръгнал Тръмп .Да натиска и " ИСКА" Северна Корея да се "разоръжи" ?! Ами едва ли ще стане! -:) Когато Америка започне "разоръжаването" Тогава и останалите.Ама не! -:)
11
0
 
6
 
! Отговори
Пояснение преди 5 години
"САЩ: Без сделка е по-добре, отколкото с лоша сделка"За сащ "добра сделка" е единствено изгодна за сащ.Явно Ким разбира от сделки :)
10
1
 
2
 
! Отговори
виетнаматор преди 5 години
виетнам бил прпаганДАТОР лелийййй
9
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
дебелшкия жълтур е хитрец, а бай Дончо реши че е прос свинар. За жалост амерканците гледат опакивката а обикновено съдуржанието е другаде .
8
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е тва прасе ли с американски лаптоп, плаши Америка?!?
7
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Американците гледат сеир в момента. да се поизпонас.....
6
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В момента, в койт КНДР се разоряжи, на пухкавия ще му падне главата. Както стана със страни като Либия, Сирия, Ирак... Корееца не е ***.
5
4
 
7
 
! Отговори
Калитко преди 5 години
Добре обмислен сценарий. Историята се повтаря. Примера е с обединението на Германия. Гигантската икономика на южна Корея има нужда от работна ръка. Ще се обединят , рано или късно. Единствения проблем на Ким е след това да не му се търси сметка за нещата , които е направил. Ако сега му се гарантира амнистия, той веднага здава багажа и бяга, преди да са го линчували озверелите севернокорейци. Примери в историята много...
4
0
 
8
 
! Отговори
Пишете за преди 5 години
основните играчи в ядреното противопоставяне, а забравяте лидера Русия.Какво се случва към 01.03 в Черноморския регион?Доналд Кук навлезе в акваторията на Черно море на 19.02.19 г. По целия негов тежък път го съпровождаха кораби на ЧФ на РФ, между които ракетоносеца "Орехово-Зуево" и разузнавача "Иван Хурс".Сутринта USS Donald Cook премина през Босфора и в 07:00 ч. излезе в Егейско море, плътно следван от фрегатата "Адмирал Эссен", като в същото време се размина с фрегатата "Адмирал Макаров"
3
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Шегата настрана,но ако двете Кореи се обединят,едва ли ще им е безразлично на съседите им.И като имам на предвид ,че и Виетнам е минал по този път,си мисля че това обединение предстои ,макар и да не ще да е много скоро.Много важно е в коя посока ще поемат и двете Кореи,след този "неуспех".Ако е в една и съща Азия ще се промени.А аниме в различни посоки ,нещата може да станат и по-зле.
2
1
 
17
 
! Отговори
ДА ВЛЕЗЕ ПАСИТО преди 5 години
Той ще им реши проблемите. Предлагам да го пратим в КОРЕЯ да разоръжава КИМ
1
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво да кажем?! Демокрацията ще преуспява, умните ще трупат луксове и капитали, а Русия, КНДР и подобни братушки слуги, ще затъват все повече и ще бягат при "лошия" запад, за да живеят добре.