Двама българи с обвинения от САЩ - за измамна пирамида

Ръководили схема за продажба на криптовалута
40
Двама българи с обвинения от САЩ - за измамна пирамида
Снимка: архив, Ройтерс

Прокуратурата в Манхатън обяви днес, че е предявила криминални обвинения към двама българи, основатели на компанията "OneCoin Ltd", заподозрени, че са ръководели многомилиардна пирамидална схема за продажба на измамническата криптовалута OneCoin, предаде Ройтерс.

Константин Игнатов, на 33 години от София, който понастоящем ръководи компанията, и сестра му Ружа Игнатова, на 38 години от София, създатели на OneCoin, са подвеждали според прокуратурата инвеститорите, обещавайки им големи печалби при нисък риск в схема, възприемана като измамническа.

Обвинението твърди, че OneCoin, която още функционира, има над три милиона участници, които получават комисионни за привличането на нови членове, купуващи пакети от криптовалутата.

Голяма част от идентифицираните 1,2 милиарда долара на инвеститорите са били изпрани в поне 21 държави, казва още прокуратурата. Според нея за две години (до септември 2016 г.) компанията на Игнатов има печалба от 2,23 милиарда евро (2,51 млрд. долара) от продажбата на 3,35 милиарда евро (3,77 млрд долара).

Обвиняемите са създали "компания за криптовалута за милиарди долара, основаваща се изцяло на лъжа и измама", се казва в изявлението на федералния прокурор за Манхатън Джефри Бърман.

По думите му "инвеститорите са били лъгани, а обвиняемите са забогатявали". Окръжният прокурор на Манхатън Сайръс Ванс добави, че става дума за "пирамидална схема от старата школа върху платформа от новата школа".

Константин Игнатов е бил арестуван в сряда тази седмица на международното летище в Лос Анджелис. Сестра му е в неизвестност от октомври 2017 г.

Друг обвиняем по схемата - 50-годишният Марк Скот от Флорида - не се призна през септември м.г. за виновен по обвинение в заговор за изпирането на над 400 милиона долара от "OneCoin Ltd". (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименНе коментирай неосведомен и не лъжи! Не перат пари на ГЕРБ, а на червените мутри. Техен представител, пълномощник и действащо лице в България е Емил Хърсев!
28
1
 
1
 
! Отговори
УМЕН ГУЩЕР преди 5 години
Е нашия тарикат ИТ гуру финансовото божество живеещ на пустинния континент зад Нова Зеландия прави финансови схеми,шер холдери,асетс говърмент и бла бла и докато не го хванат службите в Мелбърн и да го покажат по ТВ на нашенци че са хванали голям финансов злодей каращ старата си тойота под прикритие
27
0
 
0
 
! Отговори
Ядосан преди 5 години
Див! Дивен , дивен! Крадци! Защо ми изтрихте коментара!
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пирамидата е голяма, световна. По-трудно се събаря, повече балъци има по света и международно. Защо не обвинят медиите за измама чрез рекламирането им? Медиите все са невинни за лъжите си.
25
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересно ми е как тая *** *** е измислила такива схеми. Само и вижте снимките в Гугъл :)
24
1
 
12
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Да откраднеш от краварите не е престъпление ,а възмездие за причинените от САЩ злини на човечеството !!!
23
11
 
15
 
! Отговори
Циник преди 5 години
На 33 години - оперирал с милиарди! Някой преди мен го каза - единствената му грешка е, че не е спрял навреме.Нямам жал за балъците инвестирали във фирмата му.Не е луд този дето яде баницата.За 2 години милиардер в САЩ - явно не е ***...даже напроив.Апропо - колко от тукпишещите могат да покажат такъв стартъп?
22
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Светът се напълни с мошеници, то май почтени хора не останаха(вече).
21
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дори из дебрите на джунглите африкански хората нощем спят с едно око отворено от страх някой българин може да дойде и да им открадне скъсаната черга от пода на колибката им! Ако и това не е световна слава, какво е тогава?!
20
6
 
5
 
! Отговори
Mile Kitich преди 5 години
Браво на младежите!
19
21
 
13
 
! Отговори
реалист преди 5 години
Славата на българина се шири надлъж и нашир по света! Но да си призная, българите ги умеем тънките занаяти. Все пак сме племе, което през хилядолетията сме развил тънкостите на два занаята до ниво на наука - просттитуццията и "финансовите операции"! Дори националният ни герой Васил Левски е един известен крадец!
18
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да, да си дойдат тука и пак да се организират протести в тяхна защита. И накрая американското правосъдие ще клепне, както в предния случай. Поне сме го отработили.
17
6
 
7
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
И в правосъдието в САЩ има пробойни.За средностатистическият човек правосъдието е бързо, но докато се наканят да импийчнат Тръмп и той мандата му свършил. Би било добре, това да става най - много в рамките на 6 месеца.
16
4
 
18
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
До АнонименА бе аланкоолу,90% от хората по света и не подозират,че съществуваме!
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имал неблагоразумието да кацне в ЛА. Иначе компанията е регистрирана в Дубай и Белиз, офисът е в София , сървърите в Хонконг и София. Криптовалута като биткойн, но се обявява в много страни като схема Понзи.В Уики има инфо по въпроса.
14
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мдаа крадливо семейство.
13
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Затова нормалните хора по света, чуят ли българин, извръщат с погнуса глава.
12
1
 
10
 
! Отговори
Мда преди 5 години
До JailТова е вярно,но само отчасти-в затвора влизат само неудобните,а "правилните"-в политиката и бизнеса!
11
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От лъжлив и крадлив ***, какво друго да очакваш.
10
3
 
11
 
! Отговори
Мда преди 5 години
Не ми е ясно тея с какво точно са се занимавали и дали е законно(едва ли),обаче американското правосъдие е по-скоро машина за пари, налагане на власт и разправа с неудобните,отколкото правосъдие.В последните години се разбра,че не може да му се има вяра!