Убиецът от Крайстчърч се нахъсва със сръбска песен за Караджич

Песента "Od Bihaća do Petrovca sela" е от 90-те години
15 мар 2019 14:05, Елка Василева
216
Убиецът от Крайстчърч се нахъсва със сръбска песен за Караджич
Снимка: Reuters

Минути преди да застреля 49 души в две джамии в град Крайстчърч в Нова Зеландия, австралиецът Брентън Тарант се надъхва в колата си със сръбска песен от 90-години, в която се пее„Караджич, води своите сърби“.

Припомняме, че през 90-години на 20 век кървавите войни в бивша Югославия взеха живота на десетки хиляди хора. Въпросната песен "Od Bihaća do Petrovca sela" /От Бихач до Петрово село/ е свързана със съществувалата за кратко т.нар. Република Сръбска Краина на територията на Хърватия. Текстът й е следният:

Od Bihaća do Petrovca sela, do Petrovca sela
Srpska zemlja napadnuta cela, napadnuta cela.

Joj da vide hrvatske Ustaše, hrvatske Ustaše
Ne dirajte vi ognjište naše, vi ognjište naše

Karadžiću vodi Srbe svoje, vodi Srbe svoje
Nek se vidi, nikog se ne boje, nikog se ne boje

Iz Krajine krenuli su vuci, krenuli su vuci
Čuvajte se Ustaše i Turci, Ustaše i Turci.

Karadžiću vodi Srbe svoje, vodi Srbe svoje
Nek se vidi, nikog se ne boje, nikog se ne boje.

Любопитно е, че избраната песен е свързана с Радован Караджич, който след пет дни очаква присъдата си на втора инстанция. Караджич беше осъден на първа инстанция от Трибунала в Хага на 40 години затвор през март 2016 г. по 10 обвинения, включително геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления по време на босненската война през 1992-95 г. Медии в Сърбия изразяват очакване Караджич да бъде освободен и да се завърне в страната.

Още по темата

Видеото със записа от колата на терориста се появи за кратко в социалните мрежи. Освен това той беше записал и самия терористичен акт. На кадрите се вижда как с дългоцевно оръжие той влиза в джамията и започва да стреля наред по хората вътре.

В коментари читателите на сръбските медии, съобщили за песента, пишат: „Само отново да не се окажем ние виновни за всичко“, „Още една възможност Западът да обвини Сърбия за всички злини, ето какви песни имат сърбите, създадени за убиване!“, „Очевидно е, че става дума за психопат и няма смисъл да се опитваме рационално на обясним неговите постъпки /като песента за Караджич, сръбските имена и т.н./“.

Масовият убиец освен това беше написал на оръжието си няколко имена на исторически личности на сръбски: Марко Милянов Попович, Стефан Лазар, Милош Обилич, Байо Пивлянин.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДоДа видят мюсюлманите,Само птеродактили делят хората, на религиозен принцип! Умните хора ги делят на добри и лоши!
92
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сърбите не искат да върнат Босилеград и Димитровград и потурчиха Македония и Косово, та сега България е обкръжена от ислямски държави.
91
15
 
3
 
! Отговори
Ужасъ Inc. преди 5 години
Подкрепям на 100%. Нищо по-добро от това да се действа превантивно.За съжаление предложението ти идва твърде късно. Колко по-добре щеше да е да кастрират баща ти, че да не се налага *** да те изс.ира и така допълнително да бъде замърсен и без туй намиращия се в плачевно състояние бугаропитекски генофон.Отнася се и за другите проектофашистчета тук.
90
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Динко и Перата ряпа да ядат пред тоя.
89
5
 
16
 
! Отговори
Да видят мюсюлманите преди 5 години
че и християните мога да убиват! Много нагли станаха напоследък, повечето терористи са мюсюлмани, но всяко нещо има граници на търпение, и на християните взеха да им избиват балансите!? Каквото повикало, това и отвърнало!
88
2
 
3
 
! Отговори
някой си преди 5 години
До коментар 86 . Бъркаш сърби със ,,северномакедонци" ! 41
87
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази открита война между последователите на Кръста и на Полумесеца не е преставала от 1500 години насам.
86
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разбирате ли колко ви е несъстоятелна тезата!Искате вие да убивате, а те (мюсюлманите) да дойдат да вдигнат ръцете и да кажат - "ЗАСТРЕЛЯЙ МЕ"! Вие разбирате ли, че има нещо изначално сгрешено във вас?
85
6
 
27
 
! Отговори
някой си преди 5 години
Защо ли в Япония няма подобни атентати ? Просто, защото там със закон е забранено проповядването на исляма и строежа на джамии ! Но за това медиите мълчат , защото такива са инструкциите!
84
2
 
36
 
! Отговори
Опълченците на Шипка преди 5 години
И ордите тръгват с викове сърдити,и "Аллах!" гръмовно въздуха разпра.Върхът отговаря с други вик: ура!И с нов дъжд куршуми, камъни и дървье;дружините наши, оплискани с кърви,пушкат и отблъскват, без сигнал, без ред,всякой гледа само да бъде напреди гърди геройски на смърт да изложи,и един враг повеч мъртъв да положи.
83
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Войната на цивилзациите, глобалистите ще разпалят много лесно. Първо заселиха тези цъкащи бомби в християнската цивилизация доато ние спим,и сега се трупа наржение,което ще избухне в нещо мащабно.Ще има много жертви и от двете страни,глобалистите ще дирижират и давата лагера,а накрая ще слючат и мира,с много екстри за тях,и глобална дикаттура за нас.
82
13
 
6
 
! Отговори
До Анонимен преди 5 години
Абе сърбите Не са ни близки. Те ни наричат тюрки и турци, а пък макетата пък татари, като пък за татари е най абсурдното, защото нямаме монголоидни черти и нито един автор не ни е наричал татари в ръкописи.
81
12
 
14
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
Браво на човека, елиминира над 60 потенциални терориста... Освен това има добър музикален вкусТЕРОРИСТА УБИ МИРНИ НИКОМУ НЕ НАПРАВИЛИ НИЩО ХОРА!ЕСТЕСТВЕНО, ЧЕ МАРГИНАЛИ КАТО ТЕБ ЩЕ ХАРЕСВАТ МУЗИКА ПОДТИКВАЩА КЪМ НАСИЛИЕ, А УЖ СТЕ ПРОТИВ НАСИЛИЕТО!!!
80
8
 
12
 
! Отговори
Kiki преди 5 години
Тоя е пич
79
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
србе на върбе!
78
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Савченко, която каза за Майдана я набутаха в затвора-И какво толкова е казала Савченко за Майдана, че ме сме го чули?
77
8
 
20
 
! Отговори
Ужасъ Inc. преди 5 години
Браво на човека, елиминира над 60 потенциални терориста... Освен това има добър музикален вкус
76
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
трола-мод наби от раз четири минуса на сръбската народна песен ой сръбкиньо. Пукайте от мъка, но верата си ние на балканите не даваме, и в православен СЪЮЗ И САМИ СМЕ В СЪСТОЯНИЕ ДА СМАЖЕМ ВСЕКИ ОПИТ ЗА АГРЕСИЯ НА ТУРЦИ И АЛБАНЦИ. Великата турска армия една година превзема в Сирия някакъв малък градец от кюрдите. Толкова са боеспособни.
75
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Австралиеца Брентън Тарант,който е основен заподозрян за извършването на атентатите в град Крайсчърч е свързан с нео-нацистка организация чиито членове ,включително и той през 2016 г са воювали в Донбас на страната на Украйна .БрентънТарънт есе е присъединил към нео-нацисткия батальон Азов
74
14
 
17
 
! Отговори
Sata NATO преди 5 години
Сръбските песни са страшно героични, сигурно затова българската армия два пъти е марширувала през Београд. Сърбите са едно просто и селячко племе.