Агресията на НАТО срещу Югославия - петно на позора

Руското МВнР с позиция за бомбардировките отпреди 20 г.
Обновена: 23 мар 2019 22:25 | 23 мар 2019 21:58,
172
Агресията на НАТО срещу Югославия - петно на позора
Снимка: Архив, Reuters

Бомбардирането на Югославия от страните от НАТО, което започна на 24 март 1999 г. и продължи 78 дни, е акт на агресия, който завинаги ще остави петно на срама на Съюза. Това се посочва в съобщението на руското външно министерство, публикувано в събота, цитирано от TACC.

Още по темата

"Този акт на агресия нарушава основните принципи на международното право, залегнали в Хартата на ООН, Заключителния акт от Хелзинки, както и международните задължения на държавите-членки на блока. Действията на Aлианса противоречат на Северноатлантическия договор от 1949 г., в който страните от НАТО се ангажират да не застрашават международния мир сигурност и правосъдие, както и да се въздържат от употреба на сила или заплаха от нейното използване в международните отношения, ако това противоречи на целите на ООН. Тогава бе сложено началото на подмяната на международното право ", за да "се основава на някои произволни правила, за да бъдем точни - на правото на силния", се казва в изявлението на Министерството, цитирано от "Фокус".

По време на "варварските бомбардировки, цинично и безсрамно наричани "хуманитарна интервенция в полза на…", са загинали около 2 хиляди цивилни, включително най-малко 89 деца, а сред жертвите са много косовски албанци, с чието "спасение " се занимаваше НАТО, напомниха от руското МВнР. "Бяха унищожени хиляди граждански обекти в десетки градове, в резултат на използването на боеприпаси с обеднен уран, почвата и водата бяха заразени в много райони, което доведе до значително увеличение на раковите заболявания", пише още в съобщението.

"Под пропагандния претекст за предотвратяване на така наречената „хуманитарна катастрофа“, автономната провинция Косово бе насилствено откъсната от страната. Всъщност НАТО стана катализатор за истинска човешка трагедия, екранът, зад който се състоя анти-сръбското етническо прочистване, принуждавайки повече от 200 000 неалбанци да напуснат своите домове", се посочва от руското външно министерство.

"Ние заявяваме, че в резултат на нападението срещу Югославия преди 20 години, НАТО подкопа механизмите, които осигуряват мира и сигурността в Европа в продължение на много десетилетия. Освен това проблемът с Косово не е решен - напротив, регионът остава основният източник на нестабилност и криза на Балканите", се казва в изявлението на руското дипломатическо ведомство.

Тежкото бреме на отговорност за тези действия и техните последици лежи изцяло върху ръководството на съюза и неговите държави-членки, участвали в агресията срещу Югославия, съобщиха от руското външно министерство. "Това петно на срам завинаги ще остане на репутацията на НАТО. То няма да бъде измито от засиленото приемане на страните от региона в съюза, задълбочаващо разделителните линии на Балканите и социалните противоречия", подчертава изявлението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
5
 
8
 
! Отговори
ЕРДОГАН преди 5 години
е най-загубения и жалък турски президент. АХМАК. Кюрдите го правят за смях в Сирия. Скоро ще има КЮРДИСТАН и сбогом половината АНАДОЛ
44
18
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
НАЙ-ЖАЛКИ СА РУСОФИЛОПИТЕЦИТЕ!!!КРИМ МОЖЕЛ ДА СЕ ОТДЕЛИ С РЕФЕРЕНДУМ НО КОСОВО НЕ МОЖЕЛ ДА СЕ ОТДЕЛИ С РЕФЕРЕНДУМ :DРУСОФИЛОПИТЕКА НЕ СТАВА ЗА НИЩО ДРУГО ОСВЕН ДА ГО МЛАТИШ ЗДРАВО ДОКАТО МОЗЪКА МУ НЕ ИЗТЕЧЕ ПРЕЗ ЕДНОТО УХО!
43
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не разбирам, какво имат против Косово руснаците? Нали и те вече са преимуществено мюсулмани. С най-голямата джамия в Европа.
42
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По повод позицията на МВнР на русия, моята Позиция се премести в левия крачол.
41
13
 
5
 
! Отговори
Яков Кедми преди 5 години
Путин също подкрепи бомбандировките тогава ФАКТ ...я стига ревахте Олгинчета
40
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 51 Не Русия и сега да беше проблема с Косово ,пак нямаше да се намеси!Путин го каза на Вучич ,,Трябва да се разберете с албанците и проблема с Косово трябва да се реши чрез резолюция на ООН"Даже Путин се срещна с Харадинай!
39
0
 
14
 
! Отговори
ТУРЦИТЕ преди 5 години
за бетер македонците. Това, че почти всички съвременни народи в ЕВРОПА идват от ЕВРАЗИЯ по време на ВЕЛИКОТО ПРЕСЕЛЕНИЕ на народите не ги прави родствени с турците. Те и германците и готи, хуни и кой ли не ще потурчат в тяхната история. АСПАРУХ бил ТЮРК. Още малко и мюсулманин ще го изкарат. Ами прекръстете се тогава и сменете името на държавата с Българско. А НИЕ прабългарите сме дошли тук 7 века преди вас и заедно със славяните сме създали БЪЛГАРИЯ
38
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 51 Напротив САЩ и НАТО помогнаха на Сърбия да се освободи от нарастващото албанско население което се разпространяваше и извън Косово!Медведжа,Прешево,Буяновац които са извън Косово вече са с 90% албанци ,а само преди 30г. ,те бяха малцинство.Албанците сега щяха да достигнат до Ниш,а Враня щеше да има значително албанско население!В Косово преди 70 г. сърбите бяха50% ,при раздялата 10% .
37
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е ценен урок за европа, когато сащ иска да прави някъде война за да има къде да продава оръжията си е по добре да бъде далече .Но не си взехме поука и сирия изглеждаше далече но май не е.
36
8
 
8
 
! Отговори
ДА БЕ ДА преди 5 години
Защото в БЪЛГАРИЯ не е имало партизани, затова НАРОДНИЯ СЪД е осъдил дедо ти , а ти сега се плюнчиш тук
35
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нато или по точно САЩ просто искаха да разделят сърбия на по малки части по принцип това изглеждаше лесно и просто като план, но сърбите се оказаха доста войнствени и борбени и запалени по подбутнатото им идеи , така от желанието да се радели държавата те запалиха сраста за войната в тях, а това не беше предвидено от САЩ.Просто от конролирана среда стана напълно некотролирана среда. Просто САЩ подцениха балканския нрав в техните планове.А Русия в този период си имаше проблеми и не се занимав
34
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дивизий дивизий ама по 3000 човека щат ( с албанския и драже михайловския батальон).+ ..Запасняци над 45 години и негодни по медицински причини шваби (((( айде без хвалби от *** а
33
19
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Партизани в България не е имало. Имашо е предатели и терористи.
32
3
 
11
 
! Отговори
8 ДИВИЗИИ НА ВЕРМАХТ преди 5 години
а не 8 германци са останали в ЮГОСЛАВИЯ да се борят с партизаните, много български партизани са минавали оттатък да им дадат оръжие , което англичаните са спускали с парашути
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 26....Американизацията СЪЩО! -:)
30
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НАТО даже действа много меко.Трябваше да ги смажат още в Босна, но те им отпуснаха синджира и Слобо скочи към Косово. Ако не бяха ги ошамарили, щяха да прочистят Косово и да продължат към Македония.
29
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако търсите позор то това е капитулацията на 14 хилядния сръбски гарнизон в Белград пред ОСЕМ германци на времето ...само руснаците са се опозорявали повече в битка ...Но това е друга тема
28
3
 
26
 
! Отговори
АЛАНКОЛУУ преди 5 години
АСПАРУХ е БЪЛГАРИН бе, не е бил турчин. И само е минал през сегашна Украйна идвайки от ВОЛГА. Учи българска история, не турска. Преди да мине ДУНАВА е бил във ВЛАШКО, не където е сега КРИМ. Българите заселници в КРИМ са бегълци от ТУРСКО РОБСТВО, на които ЕКАТЕРИНА ВЕЛИКА и нейните наследници разрешават да се заселят като им дават земи
27
32
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Простотиите на руснаците слабо ме бригат. Самите те по същото време избиха 500 000 чеченци, от тях 40 000 деца. А сърбите си изядоха боя, защото бяха директно подкокоросвани от Москва.
26
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да тази воина беше един от гадните проекти на Нато, успяха да накарат брат да насочи оръжие към брат си ,основната идея беше да се раздели Сърбия на малки части.Но и България пострада в тази война от обеднения уран които в цяла западна България още го има и не се изчиства .В момента в Венесуела политиката е по различна да им блокират парите и да няма достъп до хранителни внос,те не могат да си произвеждат сами храната , малко средновековен метод но е по различен гаден също но няма оръжие и ур.