Агресията на НАТО срещу Югославия - петно на позора

Руското МВнР с позиция за бомбардировките отпреди 20 г.
Обновена: 23 мар 2019 22:25 | 23 мар 2019 21:58, Василия Пейчева
172
Агресията на НАТО срещу Югославия - петно на позора
Снимка: Архив, Reuters

Бомбардирането на Югославия от страните от НАТО, което започна на 24 март 1999 г. и продължи 78 дни, е акт на агресия, който завинаги ще остави петно на срама на Съюза. Това се посочва в съобщението на руското външно министерство, публикувано в събота, цитирано от TACC.

Още по темата

"Този акт на агресия нарушава основните принципи на международното право, залегнали в Хартата на ООН, Заключителния акт от Хелзинки, както и международните задължения на държавите-членки на блока. Действията на Aлианса противоречат на Северноатлантическия договор от 1949 г., в който страните от НАТО се ангажират да не застрашават международния мир сигурност и правосъдие, както и да се въздържат от употреба на сила или заплаха от нейното използване в международните отношения, ако това противоречи на целите на ООН. Тогава бе сложено началото на подмяната на международното право ", за да "се основава на някои произволни правила, за да бъдем точни - на правото на силния", се казва в изявлението на Министерството, цитирано от "Фокус".

По време на "варварските бомбардировки, цинично и безсрамно наричани "хуманитарна интервенция в полза на…", са загинали около 2 хиляди цивилни, включително най-малко 89 деца, а сред жертвите са много косовски албанци, с чието "спасение " се занимаваше НАТО, напомниха от руското МВнР. "Бяха унищожени хиляди граждански обекти в десетки градове, в резултат на използването на боеприпаси с обеднен уран, почвата и водата бяха заразени в много райони, което доведе до значително увеличение на раковите заболявания", пише още в съобщението.

"Под пропагандния претекст за предотвратяване на така наречената „хуманитарна катастрофа“, автономната провинция Косово бе насилствено откъсната от страната. Всъщност НАТО стана катализатор за истинска човешка трагедия, екранът, зад който се състоя анти-сръбското етническо прочистване, принуждавайки повече от 200 000 неалбанци да напуснат своите домове", се посочва от руското външно министерство.

"Ние заявяваме, че в резултат на нападението срещу Югославия преди 20 години, НАТО подкопа механизмите, които осигуряват мира и сигурността в Европа в продължение на много десетилетия. Освен това проблемът с Косово не е решен - напротив, регионът остава основният източник на нестабилност и криза на Балканите", се казва в изявлението на руското дипломатическо ведомство.

Тежкото бреме на отговорност за тези действия и техните последици лежи изцяло върху ръководството на съюза и неговите държави-членки, участвали в агресията срещу Югославия, съобщиха от руското външно министерство. "Това петно на срам завинаги ще остане на репутацията на НАТО. То няма да бъде измито от засиленото приемане на страните от региона в съюза, задълбочаващо разделителните линии на Балканите и социалните противоречия", подчертава изявлението.


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Сърбия е бедна

Кажи ми богата малка страна на Балканите.
31
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НАТО даже действа много меко.
Трябваше да ги смажат още в Босна, но те им отпуснаха синджира и Слобо скочи към Косово.

Ако не бяха ги ошамарили, щяха да прочистят Косово и да продължат към Македония.
30
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нато наруши грубо международното право.
29
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако търсите позор то това е капитулацията на 14 хилядния сръбски гарнизон в Белград пред ОСЕМ германци на времето ...
само руснаците са се опозорявали повече в битка ...Но това е друга тема
28
3
 
26
 
! Отговори
АЛАНКОЛУУ преди 1 година
АСПАРУХ е БЪЛГАРИН бе, не е бил турчин. И само е минал през сегашна Украйна идвайки от ВОЛГА. Учи българска история, не турска. Преди да мине ДУНАВА е бил във ВЛАШКО, не където е сега КРИМ. Българите заселници в КРИМ са бегълци от ТУРСКО РОБСТВО, на които ЕКАТЕРИНА ВЕЛИКА и нейните наследници разрешават да се заселят като им дават земи
27
32
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Простотиите на руснаците слабо ме бригат.
Самите те по същото време избиха 500 000 чеченци, от тях 40 000 деца.

А сърбите си изядоха боя, защото бяха директно подкокоросвани от Москва.
26
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да тази воина беше един от гадните проекти на Нато, успяха да накарат брат да насочи оръжие към брат си ,основната идея беше да се раздели Сърбия на малки части.Но и България пострада в тази война от обеднения уран които в цяла западна България още го има и не се изчиства .В момента в Венесуела политиката е по различна да им блокират парите и да няма достъп до хранителни внос,те не могат да си произвеждат сами храната , малко средновековен метод но е по различен гаден също но няма оръжие и ур.
25
36
 
3
 
! Отговори
Вучич е пътник преди 1 година
Сръбският народ заслужава по-добра участ. Сръбският народ заслужава демокрация. Русия губи влиянието си в Сърбия предлагайки само оръжия и бедност. Вучич си отива...
24
24
 
8
 
! Отговори
Сърбия е бедна преди 1 година
Сърбите са бедняците на Европа и така ще бъде докато продължават да се "братушкат" с руснаците и не влезнат в ЕС и НАТО.
23
8
 
28
 
! Отговори
ЩОМ ДПС ИСКА В НАТО преди 1 година
Това значи, че трябва да направим точно обратното. ВЪН ОТ НАТО и СЪЮЗ с БРАТСКА РУСИЯ. НАШАТА ОСВОБОДИТЕЛКА
22
9
 
18
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ преди 1 година
никога не е владяла КРИМ. Ако пишещите се турчеят и смятат историята на ТУРЦИЯ за българска в голяма грешка са . Объркали са сайта. По-добре пишете за АНАДОЛА и кюрдите там в някий турски сайт
21
22
 
6
 
! Отговори
Срамота преди 1 година
Да трябваше да оставят сърбите още да продължават с безумните си войни в европата и то през 20-21 век ?
20
14
 
22
 
! Отговори
РУСОФОБИЯТА Е БОЛЕСТ преди 1 година
не силно заразна, но трудно лечима. Експериментите на САЩ с промиването на мозъци дават видими резултати след години опити и хиляди инжектирани с бацили на омраза към собствения си род и родина
19
25
 
15
 
! Отговори
мухахахаха преди 1 година
Бомбардирането на сърболята беше един момент в живота, когато си казва:Еййййй, имало справедливост на този свят! Убийци и нагли безсрамници да си получат наказанието навреме! И да бъдат поставени на мястото им! Да им се вържат ръцете и да им се запушат устите - големите, балканските, наглите !Искаше ми се и онова *** Милошевич да си го получи, но смъртта услужливо го измъкна от отговорност!
18
4
 
17
 
! Отговори
КРИМ Е РУСКИ преди 1 година
от времето на ЕКАТЕРИНА ВЕЛИКА бе Цветане. Попрочитай малко историята за 7 клас от време на време
17
7
 
33
 
! Отговори
СРАМ ЗА СДС преди 1 година
че станаха..... на САЩ и помогнаха за създаване на най-мафиотската държава КОСОВО
16
22
 
8
 
! Отговори
Цветан Караилиев преди 1 година
Да де,кредеца вика"дръжте крадеца"Малко шум,че ега се забрави агресията в Крим.Позната тактика,не е от вчера
15
7
 
27
 
! Отговори
КОСТОФФ и СДС преди 1 година
като Правителство тогава разрешиха да ползват американците територията на БЪЛГАРИЯ за агресия срещу една суверенна страна, членка на ООН без резолюция на ООН и без обявяване на война за бомбардировки по цивилното население КОГА ЩЕ БЪДАТ СЪДЕНИ
14
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ си избиват комплексите от Русия срещу много по-слаби, но пред Русия стават истерични от безсилие.
13
7
 
33
 
! Отговори
ВЪН ОТ НАТО преди 1 година
Това трябва да иска всеки родолюбив българин