Агресията на НАТО срещу Югославия - петно на позора

Руското МВнР с позиция за бомбардировките отпреди 20 г.
Обновена: 23 мар 2019 22:25 | 23 мар 2019 21:58, Василия Пейчева
172
Агресията на НАТО срещу Югославия - петно на позора
Снимка: Архив, Reuters

Бомбардирането на Югославия от страните от НАТО, което започна на 24 март 1999 г. и продължи 78 дни, е акт на агресия, който завинаги ще остави петно на срама на Съюза. Това се посочва в съобщението на руското външно министерство, публикувано в събота, цитирано от TACC.

Още по темата

"Този акт на агресия нарушава основните принципи на международното право, залегнали в Хартата на ООН, Заключителния акт от Хелзинки, както и международните задължения на държавите-членки на блока. Действията на Aлианса противоречат на Северноатлантическия договор от 1949 г., в който страните от НАТО се ангажират да не застрашават международния мир сигурност и правосъдие, както и да се въздържат от употреба на сила или заплаха от нейното използване в международните отношения, ако това противоречи на целите на ООН. Тогава бе сложено началото на подмяната на международното право ", за да "се основава на някои произволни правила, за да бъдем точни - на правото на силния", се казва в изявлението на Министерството, цитирано от "Фокус".

По време на "варварските бомбардировки, цинично и безсрамно наричани "хуманитарна интервенция в полза на…", са загинали около 2 хиляди цивилни, включително най-малко 89 деца, а сред жертвите са много косовски албанци, с чието "спасение " се занимаваше НАТО, напомниха от руското МВнР. "Бяха унищожени хиляди граждански обекти в десетки градове, в резултат на използването на боеприпаси с обеднен уран, почвата и водата бяха заразени в много райони, което доведе до значително увеличение на раковите заболявания", пише още в съобщението.

"Под пропагандния претекст за предотвратяване на така наречената „хуманитарна катастрофа“, автономната провинция Косово бе насилствено откъсната от страната. Всъщност НАТО стана катализатор за истинска човешка трагедия, екранът, зад който се състоя анти-сръбското етническо прочистване, принуждавайки повече от 200 000 неалбанци да напуснат своите домове", се посочва от руското външно министерство.

"Ние заявяваме, че в резултат на нападението срещу Югославия преди 20 години, НАТО подкопа механизмите, които осигуряват мира и сигурността в Европа в продължение на много десетилетия. Освен това проблемът с Косово не е решен - напротив, регионът остава основният източник на нестабилност и криза на Балканите", се казва в изявлението на руското дипломатическо ведомство.

Тежкото бреме на отговорност за тези действия и техните последици лежи изцяло върху ръководството на съюза и неговите държави-членки, участвали в агресията срещу Югославия, съобщиха от руското външно министерство. "Това петно на срам завинаги ще остане на репутацията на НАТО. То няма да бъде измито от засиленото приемане на страните от региона в съюза, задълбочаващо разделителните линии на Балканите и социалните противоречия", подчертава изявлението.


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
6
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво благоденствие само би било без САЩ и без ислям!
91
4
 
7
 
! Отговори
антиджендар преди 1 година
азмразявибезплатно
90
3
 
6
 
! Отговори
удивен преди 1 година
До 104 Анонимен
Рано в неделя сте се дрогирал другарю Гендар Сороски!
89
4
 
13
 
! Отговори
антиджендар преди 1 година
До 103 антиНато
И София ще бъде унищожена при военен конфликт за броени секунди заедно с пишещите сороскигендари ! Супер
88
8
 
32
 
! Отговори
антиНато преди 1 година
НАТО= военна терористична джендарорганизация на САЩ. Войната идва провокирана от тази организация и ще бъде последна за човечеството на земята.
87
27
 
15
 
! Отговори
Краси преди 1 година
Сърбите получиха това което заслужаваха!

Те са основната причина за неосъществяването на идеала за цяла България.
Знаете ли колко българи са избити от тях и гърците в Македония?!

По- скоро това не се забравя!!!
86
10
 
43
 
! Отговори
Дани преди 1 година
Докато НАТО хврляха бомби по съседите, ние им осигурявахме въздушен коридор. И дори когато бомбите започнаха да падат в Горна Баня, казахме ама моля ви се продължавайте. Срамна история.
85
7
 
38
 
! Отговори
Гост+ преди 1 година
Бомбандировките в Югославия бяха само грозното начало от агресивното военно-криминално поведение на НАТО по света, не санкционирано от ООН. Последва Ирак, Афганистан, Либия. Агресивното настъпление към Русия е в нарушение на всякакви предшестващи договорености. Днес агресивното настъпление включва Украйна и Грузия. Ако тази агресия не бъде спряна, не е далеч бъдещето, когато васаллна България ще бъде въвлечена в война с Русия - нещо което дори Хитлер не успя да постигне през 2-та СВ.
84
15
 
11
 
! Отговори
sofeto преди 1 година
Така наречените "Великите сили" създадоха този експеримент "Югославия" и србете повярваха че са безсмърни.
Същите тези велики сили ги поизбомбиха малко, върнаха ги в реалноста и дори ги скъсиха!
83
8
 
5
 
! Отговори
1234 преди 1 година
нато са турци!
82
1
 
13
 
! Отговори
Миро преди 1 година
Никой не обича предателите,независимо от къде са те!!! Всеки обича умния и разумния човек!!! Предател с предател се мразят,но умен с умен се уважават!!! ОТ ПРОСТ ЧОВ
ЕК УМНА РАБОТА НЕ ОЧАКВАЙ!!!
81
5
 
15
 
! Отговори
Укипедия БГ преди 1 година
Тази война започна заради БГ предателство от страна на службите!
80
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България заби нож в гърба на братята си. На този свет по близки от макетa и сpъбe немаме. Демонично е да бомбиш жени и деца с уран.
79
7
 
14
 
! Отговори
Миро преди 1 година
Не ни трябва никакво НАТО!!! Там са
едни предатели
само!НЕКА СЕ РАЗПАДНЕ ТОЗИ СЪЮЗ! КАКВА Е ПОЛЗАТА ЗА БЪЛГАРИЯ ОТ НЕГО!!!1
78
14
 
18
 
! Отговори
Подмазвачи преди 1 година
Кво се подмазвате на Сърбите бе. Когато ни нападат 1885 добре ли е било на България. Сърбите винаги са били против България и винаги са действали в съюз с друга държава срещу нас дори когато сме били в добри политически отношения.
77
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Великата армия на Наполеон да не би да я загуби заради вас бе руски смешко ..Гази ви като гнили домати във всяка битка ... една победа нямате при все численото ви превъсходство

И така докато Швабите го биха при Лайпцик ...
надувате се като крастави жаби самохвалковци ...Само за смях ставате
76
6
 
20
 
! Отговори
З преди 1 година
До Майната им на србите

Майната им но проблема е че ти си следващият. Мислиш ли че на американците им пука кого убиват, те са тренирани роботи. Ако утре им заповядат да те бомбардират мислеш ли че ще те съжалят защото си много интелигентен българин.
75
6
 
16
 
! Отговори
? преди 1 година
До Анонимен
Партизани в България не е имало.
============
Шумкари им викаха.
74
27
 
10
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 1 година
Сръбите не са християни... - те изповядат тяхна си - сръбска и религия и повтарят непрекъснато "евем ти бога" и направиха етническо прочистване... - затова няма да е зле на всеки 20 години НАТО да им пуска профилактично по някоя бомба...
73
18
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хич не ми пука че ще ми слагате минусчета УБИЙЦИ.
Позор, Срам за Убийците САЩ и Мижи турките Европейски. За еврейна Паси който така ни се отблагодари че сме ги спасили от Хитлер.
УБийци хвърляите УРАН да видим до кога ще търпи тъпият народ
Смърт на Сащ