Бизнесът предлага: Матура по математика за всеки зрелостник

АИКБ искат и извънкласни дейности по технически дисциплини
1 апр 2019 16:52,
178
Бизнесът предлага: Матура по математика за всеки зрелостник
Снимка: БулФото
Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев поиска задължителна матура по математика за всички кандидат-зрелостници.
 
Изказването си той направи пред журналисти преди началото на ОБщото събрание на международния координационен съвет на организациите на работодателите.
 
"За да има на изхода на висшето образование добри инженери, трябва на входа да има добре подготвени млади хора по природо-математическите дисциплини. Затова ние предлагаме задължителна матура по математика", допълни Васил Велев.
 
По думите му това би било от полза и самите ученици, защото това са добре платени работни места и пазарът на труда е жаден за тях. Велев допълни, че идеята вече се обсъжда с Министерство на образованието.
 
Налагането на мярката е нужно, заради ниската производителност на България, която продълвава да изостава сериозно спрямо останалите страни от Европейския съюз и продълвава да бъде на последно място по този показател.
 
Основен проблем на работодателите е и наемането на персонал - в България 68 % от работодателите изпитват трудности при намирането на подготвени служители.
 
Оказва се, че въпреки увеличения прием през последните години, страната все още изпитва сериозен недостиг на инженерни и технически кадри. За сметка на това изобилстват млади хора с тапии по право, икономика и ПР. 
"В това отношение ние работим добре за преструктуриране на план-приема, според потребностите на икономиката на обществото и на пазара на труда", завърши Васил Велев.
 
В момента матурите, които зашършващите 12 клас са две - една задължителна по Български език и литература и една по желание на ученика. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 57Лостовете на пазара са два - или вдигаш заплатите , или съкращаваш производството--задръж с тоя "пазар" бе ... живота не е "пазар" ... пазара е "следствие" ...
57
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БОРИСОВМатематиката картофи не ражда - На нас ни требе овчари !!--грешиш!ако "покопаеш" малко по-дълбоко, ще знаеш, че даже в "копането на картофи" има математика ...
56
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лостовете на пазара са два - или вдигаш заплатите , или съкращаваш производството!Съобразно с това се формира и приблизителна образователна стратегия .-Аве ти *** ли ди или си дървем философ?
55
0
 
11
 
! Отговори
работодатели --утре. преди 5 години
Всяко производство е специфично -- може да се създадат / рапфагове-- 2-год.едно време / и за една година хем работиш хем учиш ,но трупаш само специфични знания имащи отношение към конкретното производство --- а ипреди като постъпеше нова техника се изпращаха веднага хора на мястото където е произведена техниката за обучение / монтаж ,демонтаж, обслужване ,произвеждане с нея / ---НИКОГА не са идвали идеално подтотвени кадри от средни у-ща --всичко се шпайфа на място !
54
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Правилно, аман от продавачки дето ползват калкулатор за да сметнал 1,50+2
53
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 52А Велев през ден реве за кадри, иначе много се бърка в помощите за инвалидите, матура по математика искал, ама кадри не може да си подготви сам.--странна работа! как т.н. "бизнес" ше подготвя кади, да не са учители!нали държавата трябва да осигурява на изхода - високо образовани хора!
52
1
 
4
 
! Отговори
Давам пример преди 5 години
Отиваш във военно летище и учиш /нарочно казвам / за ЛЕТЕЦ--там трябва да си добър в математиката --след това те пращам в едно машиностройтелно предприятие и те оставям с твойте способности по висша математика сам без помощ нали си си взел изпитите по висша математика да правиш специфичните математически операции във машиностроенето / зъбни колела и какво ли още не---само ще седи и ще гледа като млатнат с *** ... така че много не зайгравайте....
51
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едно време Буров е казал- "Моите хора работят като за двама- трима. Моите хора АЗ СИ ГИ ПОДГОТВЯМ САМ, така че да работят за двама- трима".А Велев през ден реве за кадри, иначе много се бърка в помощите за инвалидите, матура по математика искал, ама кадри не може да си подготви сам.
50
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами нали го приеха за задължителната матура по математика. От следващата година. Представителят на бизнеса не следи новините.
49
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 47мда ... закривай!пп. то и да не я закриеш, тя ще се самозкакрие от неграмотност, само след 30-40 години.ппп. много пр.сти и елементарни хора има с виШе, виждал съм ги много ... те и германците са ограничени - "коне с капаци" - знае ЕДНО нещо цял живот и извън него - кръгла НУЛА, пълна нула!
48
0
 
13
 
! Отговори
БОРИСОВ преди 5 години
Математиката картофи не ражда - На нас ни требе овчари !!
47
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 42Образованието ще се подобри, когато изринете от училищата директорите и учителите- калинки. Всичките партийно назначени кадри на ГЕРБ с подарени дипломи. Такива са кадрите на Такева. И още по- неграмотни и некомпетентни ще излизат от ВУЗ.Тия измислици "добри примери" и ала- бала вече не вървят и пред малките наивни деца.
46
1
 
9
 
! Отговори
до 32 преди 5 години
Работил съм в машиностроенето на машина която се движи по координати и само там съм срещал тангенси и котангенси ---ама ги има в таблиците и се изчислява много лесно не ти трябва лице на кръг нищо не ти трябва---даже ги бях забравил тези отношения страна ъгъл...иначе на монтьори ,стругари и др не съм виждал да им трябват е ако си конструктор там е друго, но на работническо ниво математиката почти липсва...
45
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Така е ..Бизнеса да предложи по високи заплати. --странна работа! да вчера тук постоянно се говореше , че образованието е слабо, че няма кадри с квалификация и сега извъднж става ясно, че не била нужна квалификация!абе какъв виШист си ти, ако не знаеш елементарти, базисни, фундаментални неща, които трябва да знаеш ,дето се вика, "до гроб"! как може да имаш претенции "за заплата" като "лице на кръг" не знаеш колко е?
44
0
 
2
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Велевъ, като си разуменъ, що не сметнешъ числото на Звяра? Числото му, според другаря Иванъ Богословски, е 1010011010. Започвай да смяташъ!
43
2
 
11
 
! Отговори
Пенсионер преди 5 години
Четох че в Германия няма такава мания всички да са с висше образование. Болшинството младежи след средно образование започва работа в бизнеса на родителите си.
42
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Там, където има фирми с нужда от инженерни кадри или среднисти, да влязат в контакт със средните училища или ВУЗ и да си осигурят кадри на регионално ниво.Стига е ревал Велев с неговите претенции и фасони! На какво отгоре?! На фона на мизерните заплати в Бг, на 12- часовия раб. ден, 6 дена в седмицата. И наглее за кадри!
41
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Образованието автоматично ще се подобри когато се изкорени модела за успех на мъжът мутра и жената чалга певачка. Хората просто трябва да почнат да виждат адекватни примери около себе си, например, ето го Гошо инженера на 30 години, учил 5 години, работи от 7-8 години, в момента има голям апартамент, ново БМВ, родило му се е дете и човекът върви усмихнат и приветлив без да плюе, псува и да гледа лошо. Дотогава примерът ще е как да търкаме билетчета и да се правим на мутри.
40
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 37! По скоро трябва ситото да е на около втората година от университета щото трокаджии по молост като теб вероятно , не ни тябва--ситото на втората година, след входа?а защо да не е още на входа?
39
1
 
21
 
! Отговори
Така е .. преди 5 години
Бизнеса да предложи по високи заплати. Математиката не е за тях, щом не могат да сметнат че заплатите са ниски. Колко ли бизнесмени са математици.