Бизнесът предлага: Матура по математика за всеки зрелостник

АИКБ искат и извънкласни дейности по технически дисциплини
1 апр 2019 16:52,
178
Бизнесът предлага: Матура по математика за всеки зрелостник
Снимка: БулФото
Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев поиска задължителна матура по математика за всички кандидат-зрелостници.
 
Изказването си той направи пред журналисти преди началото на ОБщото събрание на международния координационен съвет на организациите на работодателите.
 
"За да има на изхода на висшето образование добри инженери, трябва на входа да има добре подготвени млади хора по природо-математическите дисциплини. Затова ние предлагаме задължителна матура по математика", допълни Васил Велев.
 
По думите му това би било от полза и самите ученици, защото това са добре платени работни места и пазарът на труда е жаден за тях. Велев допълни, че идеята вече се обсъжда с Министерство на образованието.
 
Налагането на мярката е нужно, заради ниската производителност на България, която продълвава да изостава сериозно спрямо останалите страни от Европейския съюз и продълвава да бъде на последно място по този показател.
 
Основен проблем на работодателите е и наемането на персонал - в България 68 % от работодателите изпитват трудности при намирането на подготвени служители.
 
Оказва се, че въпреки увеличения прием през последните години, страната все още изпитва сериозен недостиг на инженерни и технически кадри. За сметка на това изобилстват млади хора с тапии по право, икономика и ПР. 
"В това отношение ние работим добре за преструктуриране на план-приема, според потребностите на икономиката на обществото и на пазара на труда", завърши Васил Велев.
 
В момента матурите, които зашършващите 12 клас са две - една задължителна по Български език и литература и една по желание на ученика. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
0
 
2
 
! Отговори
Немо последно..... преди 5 години
А "ниската производителност" не е заслуга на служителите (практиката показва че като заминат по белия свят, се оказва че са предостатъчно производителни!!), а на калпавия Ви мениджмънт и липсата на инвестиции, както в технологии, така и в квалификация на служителите.И ако ще трябва да плащам допълнително за образованието и квалификацията на сина си, няма да го направя за да може да Ви работи утре без пари, а за да има избора, да НЕ работи за Вас!!
157
0
 
0
 
! Отговори
Немо продължение.... преди 5 години
Амазон можаха да се дотътрят до Румъния и да правят камп за набиране на служители от целия Балкански полуостров.Пръснаха ми LinkedIn профила от покани, без изобщо да съм се интересувал от събитието, нито пък да съм имал намерение да си сменям работата.Накрая ми изпратиха дата за интервю, като ми поемат пътните разходи до Румъния, без да съм го искал изобщо.А Вие чакате добрололни роби по корем да ви се влачат до офисите!И държавата (т.е. аз и останалите данъкоплатци) да им платим подготовката!
156
0
 
1
 
! Отговори
Немо преди 5 години
Уважаеми "Другарю Председател",вашият проблем с "липсата на подготвени (и не чак толкова подготвени) кадри" дойде до гуша на всички!След като има нужда от определен профил специалисти, отивате в Университетите, правите с тях един форум за "кандърдисване" на желаещи да учат специалността, разпределяте едни суми във вид на стипендии (със съответните изисквания за получаването им), подписвате със завършилите 5 год. договори и след това се БОРИТЕ да останат предлагайки им човешки условия на труд.
155
0
 
4
 
! Отговори
Джак Ма преди 5 години
Тези дето разбират от математика няма да идат да работят за Велев защото ще знаят че той ги цака в сметките. Така че на Велев "изчисленията" пак ще се окажат погрешни.
154
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
а тези дето знаят математика що бегат?
153
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато бизнеса почне да налива пари в образованието, тогава може да иска. Самият факт, че за ниска производителност, като главна причина се изтъкват недостатъчни знания по математика, говори много за интелектуалното ниво на българските "бизнесмени" и техните представители. С риск да се повторя, като нямате кадри затваряйте и почвайте работа при някой друг.
152
0
 
6
 
! Отговори
Пешев преди 5 години
Този Велев сигурно има двама души служители и вече се пише мастит работодател. Чш, Велев, извън Перник никой не е чувал за теб, ***!
151
0
 
10
 
! Отговори
Драго преди 5 години
В България бизнес няма. Има едни амеби фирмаджии които получават толкова колкото са платили. И ще получават все по-малко за същите пари.
150
1
 
1
 
! Отговори
165 преди 5 години
По тази причина много хора с добри математически познания остават извън бизнеса, просто това е селекционирано от самия бизнес приоритети при избор на кадри.Само кадрите които покрият високите други изисквания са проверявани за математика на по късен етап.
149
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По външния вид те посрещат по акъла те изпращат.Проблема е че математиката е второто, т.е. добрия математик без чужди езици няма шанс да бъде посрещнат и съответно да започне работа.Никой няма да разбере че е добър след като не знае език.
148
0
 
7
 
! Отговори
Joko преди 5 години
Този не бешели следствен за укрити данъци или всичко се потули ?
147
0
 
5
 
! Отговори
Никола преди 5 години
Аз предлагам, всички индустриални бизнесмени да преминат задължително матура по обиране на мандри и тям подобни.
146
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А какво ни интересува това нас НОРМАЛНИТЕ ХОРА
145
2
 
10
 
! Отговори
tino преди 5 години
Не всеки се интересува от математика,но матура по български език е нормално и задължително да има, защото завършват българско училище, а втората матура нека е избираема.Също така и във ВУЗ да се влиза с изпити според това какво искат да кандидатстват и тогава всеки излязъл от университет ще бъде специалист на ниво. Бройката на университетите и броят на приеманите студенти трябва задължително да се намали и най-добрите ще влизат във ВУЗ, както е в другите държави.
144
0
 
23
 
! Отговори
Сигурно преди 5 години
Е, че ако този работодател се яви на матура, няма да я издържи.
143
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Другарю "председател" пак си сънувал розови сънища!
142
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До DudaМатурата по БЕЛ е напълно излишна. На света не му пука дали ще има един бг ученик 6 или 3 на матурата по Бел.
141
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз съм за отпадане на матурите.
140
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоз е гадюха, кат всички лакоми капитал-олигарси!
139
3
 
14
 
! Отговори
Duda преди 5 години
Не всеки се интересува от математика като профил, така че е нормално първата матура да е по български език, защото завършват в България, а втората да е по избор, според профила в училище. Но нека във висшите учебни заведения да се влиза с изпит, както беше едно време и тогава не само инженерите ще бъдат на ниво, но и всеки излязъл от университета. Да понамалят броя на университетите и броя на приеманите. Тогава само най-добрите ще влизат, както е нормално и естествено и на всякъде по света.