В Беларус откриха масов еврейски гроб при строеж на блок

Близо 1000 трупа на жени и деца са изровени в Брест
1 апр 2019 21:10, Нели Христова
22
В Беларус откриха масов еврейски гроб при строеж на блок
Снимка: BBC

Докато работници правят изкоп за нов жилищен блок в град Брест, Беларус, в пръстта те откриват множество скелети. Костите на близо 1000 души са придържани единствено от прокъсани дрехи и обувки. Те са част от малко позната глава от историята на Холокоста в Беларус.

Бавно, почти нежно, млади войници изчистват скелетите от пръстта. Ситуацията е нова за тях – те са свикнали да откриват кости на убити съветски войници, а вместо това сега от земята вадят малки черепи на деца, тийнейджъри и жени с бебета на ръце. Всички те – застреляни в тила.

"Нацистите са ги карали да застанат с гръб към тях и с лице към вече изкопана яма. Стреляли са и те са падали вътре“, казва Димтри Каминиски, един от войниците, който помага за изваждането на скелетите, пред BBC.

Преди Втората световна война близо 50 хил. души от населението на Брест са били евреи. 5000 от тях са екзекутирани малко след като германците нахлуват в Беларус през 1941 година. Тези, които оцеляват са затворени в гето, само на няколко пресечки от центъра на града. През октомври 1942 г. идва и заповедта те да бъдат избити.

Евреите били качени на влак и закарани на 100 км от града – в Бронная гора, където наредени на ръба на яма са застреляни.  Според експертите, гробът, открит преди дни, съдържал труповете на онези, които успели първоначално да се скрият и да не се качат на влака.

"Когато родителите ми се връщат, Брест е почти празен“, казва Михаил Каплан. Майка му и баща му успяват да се спасят само защото не са в Брест, когато германците го окупират. Но всичките му лели, чичовци и братовчеди са убити.

"Баща ми така и не ми разказа какво точно се е случило, но си спомням баба, която плачеше за леля ми“, разказва Михаил. По думите му, след края на войната всички знаели какво се е случило с евреите, но никой не направил официално изказване по случая.

"Германците ни унищожиха, а съветските власти просто си мълчаха“, възмущава се той.

Дори и днес в Брест има малък музей на Холокоста, който главно съдържа историите на оцелели евреи, които се крили в подземия и фалшиви стени в домовете си с месеци, за да се спасят. В него може да бъде открит и бележник, който нацистките войници си водели. В него пише, че евреите в Брест на 14 октомври 1941 година са 17 893. На следващия ден цифрата значително намалява. 

“Така знаем, кога точно гетото е било елиминирано“, казва ръководителят на музея Ефин Басим.

Когато започвали строителните работи по блока, той предполагал, че има вероятност да намерят тела в района. Но не вярвал, че те може да са толкова много.

"Всички повтаряха "Никога не забравяй!“, но това се отнасяше само за съветските граждани. Частта с евреите винаги е била премълчавана“, казва Басим, който се чувства обиден от факта, че всички паметници в града са посветени само на съветските войници.

“Евреите бяха убити, не защото се опълчваха на нацистите, а просто защото са евреи“, допълва той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
5
 
26
 
! Отговори
Северомакедонец преди 5 години
В Беларус са загинали 3 млн. - около 40% жителите, а от тях евреите са около 800 хиляди. Според журналюгата те са избивани защото са евреи, а другите явно защото са комунисти или защото са се и съпротавлявали и воювали! И нека не клевети белорусите - винаги се е знаело за избитите и за евреите. Пълно е с паметници, ама евреите са една трета, за кой по напред. Пък и в Съветския съюз не са делели хората по етнос и религия. Ако не бяха съветите щеше да излети в комина рано или късно
16
4
 
21
 
! Отговори
Nightborn преди 5 години
Видиш ли дума започваща с "Евр...", бягай далеко от договорки ! Това ще те дои, ще те мачка, ще му плащаш до живот и пак ще си му длъжен !
15
4
 
22
 
! Отговори
Дедо преди 5 години
Тия сле 10-тина година ще вдигнат "жертвите" на 20 млн.,само гледайте.То в цяла Европа през ВСВ е имало по малко от 1,2 млн.,ама щото са "богоизбрани" и пълни с пари и им се дупим целия свят-от Щатите до Путин!
14
11
 
15
 
! Отговори
Социолог преди 5 години
В списъка на Хитлер след евреите са били гейовете,инвалидите,лудите,ромите,арменците и славяните....В един момент можеше да не повярва ,че сме тюрки и траки и да ни пише графа- славяни и да почне чистка и тук.....
13
1
 
8
 
! Отговори
хах преди 5 години
сигурно са били политици :)
12
2
 
28
 
! Отговори
Коко преди 5 години
Аз пък се чудя откъде през втората световна война в България е имало доста евреи!??Не вярвам да са били тук през турско робство, вероятно след освобождението са дошли тук да заграбват!??
11
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще се разплача! Това е отговор от Шалом за Рамщейн!:))) Дойч;анд юбер алес! как започнаха войната 15 300 000, а след 6 млн. жертви се оказаха 15 700 000?! Юдеите се по-лоши от муслитата!!!!
10
18
 
7
 
! Отговори
добно племе преди 5 години
Те руснаците сами са се избивали. В същото време са обезбългрявали обширни ройони от Украйна, Балкарската републикаа и т.н.
9
3
 
41
 
! Отговори
до 6 преди 5 години
е ти не знаеш ли, че всички загинали във ВСВ са Евреи, няма други жертви като например 26 милиона руснаци и т.н. само Еврейте са жертви!!
8
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има ли нещо на света, което т.н. "зпад" да не използва против Русия? Бъдете сигурни,че ако утри падне метеорит над Лондон пак Русия ще е виновна за това, но първо ще разправят на хората,че това е част от руска ракета или стар съветски спътник. В Беларус по този случай смятат да издигнат паметник, но за това "случайно" не се пише.
7
24
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Възможно е да са ги избили и съветските войски.Затова са премълчавали факта за да не се повдига въпроса.
6
5
 
37
 
! Отговори
к0нсерва преди 5 години
как разбраха, че е еврейски гроб, днк анализ ли направиха?!
5
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Следващия път като додат немците ще убиват наред нема да има съветска армия може пък жендърите от НАТО да опазят евреите.
4
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не може да бъде нали руската армия си е лежала, а латвийците, финландците и другите храбри украински войници са спасили света от фашистите.
3
31
 
13
 
! Отговори
Моше преди 5 години
Мръсните германски св.не ще си платят скоро държавата им ще изчезне от картата гнусна немска ***!
2
8
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е как така бе, нали нацистите и фашистите бяха добрите.Руснаците са лошите.
1
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин е виновен. Той лично е избивал гнусните жи дове.