Няма да има нови сили на НАТО в българската част на Черно море

България е за продължаване на диалога с Русия заради Крим
5 апр 2019 09:15, Елка Василева
63
Няма да има нови сили на НАТО в българската част на Черно море
Екатерина Захариева. Снимка: архив, Reuters

България е за продължаване на диалога с Русия по въпроса за анексирането на Крим. Това заяви във Вашингтон външният министър Екатерина Захариева, която участва в на среща по повод 70-ата годишнина от създаването на НАТО.

По време на форума генералният секретар Йенс Столтенберг неведнъж изрази опасения от „руската агресия“ в района на Черно море след анексирането на Крим. Той каза, че ситуацията застрашава Грузия и Украйна, като подчерта, че те са независими държави, които имат право да правят свой собствен избор.

Столтенберг говори и за пакет от мерки за засилено присъствие в региона.

Според министър Захариева планът не включва разполагане на нови сили в Черно море и залага на повече сътрудничество и координация с Грузия и Украйна. По думите й планът няма да доведе до допълнителни ангажименти спрямо България.

Мерките бяха обявени, след като в продължение на няколко дни действията на Русия бяха представяни като едно от най-големите предизвикателства за Алианса. В обвиненията Москва видя провокация.

Министър Захариева определи това като обичайна реакция.„Русия в много действия вижда провокация, но истината е, че не е бил някой от съюзниците в НАТО, който да е окупирал част от чужда територия и всъщност идеята на всички съюзници е да продължаваме диалог с Русия и че се надяваме този диалог, който водим в съвета НАТО-Русия, да доведе наистина до смислен диалог и намаляване на напрежението. Всъщност всички това искаме“, заяви Захариева, цитирана от БНР.

Министър Захариева се обяви за продължаване на диалога с Кремъл, „за да се върне Русия по пътя към международното право“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А свалянето на законно избрания президент чрез преврат организиран от ЦРУ не е ли намеса на НАТО във вътрешните работи на суверенна държава от региона?
12
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Забравете за туризъм! Черното море вече е пълнно с каква ли не мръсотия. Иначе казано-"правете война,а не любов".
11
4
 
8
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Поручик БалканецТова че не знаеш историята и не искаш да научиш нещо ново си е твой проблемТа руснаците след Чингис Хан(Монголското нашествие) тръгват след отеглящите се диви орди и завладяват Урал, Сибир и Далечния изтокНякои племена са завладени с огън и меч няма спорОстаналите - подкуп на велможите, Търговски център но само руски търговци, Налагане на християнството заедно с преселнициПостепенно в руснаците преминават материални блага изкупуват ги с времетоБавна доброволна Асимилация
10
14
 
6
 
! Отговори
Поручик Балканец преди 5 години
До Боби 20Аз съм бил там. Аз съм говорил с приятели там. Знаеш ли как са ги интегрирали. Както ми каза един абхазец: "Руснаците разбиваха главите на девата ни в стената! Ето това е интеграцията руснаците!
9
3
 
18
 
! Отговори
Владо преди 5 години
Кримският полуостров има стратегическо разположение в Черно море и там ВИНАГИ са били руски руски военни бази.Това,че СССР се разпадна и Украйна стана независима държава не промени това,там си остана руската флотилия и всички останали родове войски,защото КОЙТО ВЛАДЕЕ КРИМСКИЯ ПОЛУОСТРОВ ИМА ОБСЕГ НАД ЦЯЛОТО ЧЕРНО МОРЕ С РАКЕТИТЕ СИ.След организирания и режисиран американски преврат в Украйна и евентуалното бъдещо влизане в НАТО,беше съвсем ясно,че Русия няма да си подари базите на НАТО
8
5
 
12
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Поручик БалканецЯ Умнико кажи въпросните територии кога са "Окупирани" от Царска Русия? И за тези столетия как мислиш населението интегрирано ли е малко или много в руската държава? Евала прави на руснаците че независимо че са ги завладели преди толкова време не са ги унищожили етнокултурно.(Как се прави ли етнокултурно унищожаване? Прави се както в Израел 50 години на миналия век а пресния пример е Украйна)
7
6
 
18
 
! Отговори
noFreeman преди 5 години
Тази сутрин гледах по руската "Звезда" - военен канал за вчерашното учение в Черно море и командващия му зададоха неудобния въпрос за намиращите се в него американски кораби. Той отвърна, че всичо е наред и че руската флотилия реагира на всичко за по-малко от минута, така че притеснения да няма. А тоя орунгел захариева да лиже хамериканоидните израстъци и да не се прави на политик,,,
6
8
 
5
 
! Отговори
kitaec преди 5 години
Това показва,че ЕС и НАТО с право смятат България за троянски кон на Русия,а българските политици за руски ***
5
14
 
8
 
! Отговори
Поручик Балканец преди 5 години
До да бе 2Кои територии е окупирала Русия? Башкортостан, Бурятия, Дагестан, Ингушетия, Кабардино-Балкария, Калмикия, Коми, Мордовия, Якутия, Татарстан, Чечня, Северна Осетия, Черкесия, Адигея, Чувашия, Хакасия, Карелия и много други! Все държави с неруско население! Малко ли са ти бе, гaд продажна?! Преди 100 години руските ескадри разрораваха Варна, а руските войници атакуваха Силистра, Балчик, Тутракан! А на тоя неграмотен *** не му стига!
4
4
 
19
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Думите на тази калинка имат абсолютно нулева стойност.
3
4
 
26
 
! Отговори
ужас преди 5 години
Русия да се върнела в пътя на международното право?!тази жена явно пада от Марс и не знае че САЩ и запада отдавна унищожават меж.право с агресии срещу суверенни държави
2
5
 
18
 
! Отговори
да бе преди 5 години
Никой от съюзниците в НАТО не е окупирал чужди територии ли?Таз голяма бяла птица защо не помисли пак?! Примери мога да и давам колкото иска. Пък и кои територии е окупирала Русия?И ако може без мантрата - анексията на Крим. Там имаше референдум.
1
5
 
24
 
! Отговори
позор преди 5 години
Няколко членки на НАТО начело със САЩ са окупирали/анексирали/Сирииска земя незаконно и пазят терористите там!това не се ли брой,и стига вече двойни стандарти.....те убиват.