Порошенко обвини: Москва премина "червената линия"

Путин подписа указ за даване на руско гражданство на украинци
25 апр 2019 10:30, Елка Василева
97
Порошенко обвини: Москва премина "червената линия"
Петро Порошенко. Снимка: архив, Reuters

Украинският президент Петро Порошенко обвини Москва, че е преминала "червена линия" с подписването на указ за облекчаване на процедурата за получаване на руско гражданство в Източна Украйна, предаде ДПА.

"Факт е, че Кремъл подготвя следващия етап на агресия срещу нашата страна: анексирането на украинския регион Донбас или създаването на руски анклав в Украйна", каза той.

Порошенко, който загуби втория тур на президентските избори в Украйна в неделя, призова международната общност да предотврати "най-лошия сценарий" и да затегне санкциите срещу Русия.

Екипът на новоизбрания президент Володимир Зеленски - комик, който никога не е заемал политически пост - също разкритикува хода на Кремъл.

"Това действие е още едно очевидно потвърждение за международната общност за истинската роля на Русия като държава агресор", заяви екипът му.

Трите предизвикателства пред новия президент на Украйна - комика Зеленски

Кремъл съобщи вчера, че президентът Владимир Путин е подписал указ, който прави по-лесно за хората, живеещи в сепаратистките региони на Източна Украйна, да получат руски паспорти.

Още по темата

Жителите с постоянно пребиваване в "отделни окръзи" в Донецка и Луганска област могат да станат руски граждани чрез "опростен процес", според Кремъл.

Решението за предоставяне на жителите на Донбас на гражданство на Руската федерация по опростен ред има чисто хуманитарен характер, защото ситуацията, в която те се оказаха, не бива да бъде търпяна, заяви руският президент Владимир Путин пред руски депутати, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Нямаме никакво желание да създаваме проблеми на новата украинска власт, но да се търпи ситуация, при която хора, живеещи на територията на тези Донецка и Луганска република, лишени напълно от всякакви граждански права, това вече преминава границата от гледна точка на правата на човека. Те не могат да се придвижват нормално, не могат да удовлетворяват най-елементарните си потребности и да се ползват от елементарните си права. Това е въпрос от чисто хуманитарен характер", каза руският лидер.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
3
 
20
 
! Отговори
До Петро преди 5 години
Петро, издай указ (все още имаш време) за облекчено даване на украинско гражданство на руснаци. Пък който дойде бе.Още нещо: я да ми напомниш, какво стана с подпалчвачите (и съответно убийците на стотина човека) на Профсъюзния дом в Одеса? Осъди ли ги? Залови ли ги? Въобще търсиш ли ги? Защото ако не си направил тези неща, е нормално, хората да ги е страх да бъдат украински граждани.
38
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЮристТози ход на Путин е доста глупав, защото ще се окаже, че новите руснаци се намират незаконно на укранска територия - упражняват икономическа деиност и притежават имоти без да плащат данъци на Украйна, а терористите които избшват украинци, не само де факто, но и де юре са руски граждани !--втората глупост е, че много рискува, да се окаже, че НИКОЙ не му иска кир-ливия паспорт или го искат много по-малко хора, от колкото си мисли... това би било страшен шамар с тежки последици!
37
2
 
5
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Фалшива новина! Цитира се несъществуваща информационна агенция!
36
15
 
6
 
! Отговори
Юрист преди 5 години
Този ход на Путин е доста глупав, защото ще се окаже, че новите руснаци се намират незаконно на укранска територия - упражняват икономическа деиност и притежават имоти без да плащат данъци на Украйна, а терористите които избшват украинци, не само де факто, но и де юре са руски граждани !
35
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обожавам такива новини
34
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каква приятна новина изненада ! Путин винаги поднася неприятни изненади на кравари, натовци и всякаква там животинска твар
33
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 35Това могат да го спрат само истински български ПАТРИОТИ---няма такава дума в българския език!има родолюбец, която дума има съвсем друго значение!пп. АЗ бих го спрял ... но със сигурност на втория месец ще ме гръмнат!
32
3
 
29
 
! Отговори
позор преди 5 години
В някой наши магазини се продават шоколадови продукти на фирмата ROSHEN на кървавия Петро,всеки който ги купува финансира убийствата на деца и жени в Донбас.
31
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
сбогом поршенко
30
4
 
28
 
! Отговори
На преди 5 години
всички мислещи хора е ясно, че Донецка и Луганска области ще влязат в състава на РФ-рано или късно. Няма сила която да спре този процес! Нито НАТО нито НАТОвица ще помогнат на Украйна. Ръководителите на Алианса знаят много добре, че той има ефект само срещу слаби държави. Война с РФ ще означава самоубийство, пък те са много далеч от самурайския дух и Бушидо!
29
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 27Най-облекчената процедура за даване на българско гражданство е за руски бандити разбойници и мафиоти.--това го знаем и това ТРЯБВА ДА БЪДЕ СПРЯНО НЕЗАБАВНО! а тези които са търгували с гражданство срещу "инвестиция" (което е изобщо углавно престъпление) - тикнати в затвора, а раздадените паспорти - взети, купеите жилища - конфискувани!тая вакханалия трябва да спре!
28
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преговорите на Зеленски с руския агресор зациклиха още първия ден от президенстването му. Тоя наистина си е шут по природа а не само като роля в телевизията и киното.
27
6
 
27
 
! Отговори
да преди 5 години
Браво на Русия....
26
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
25% от жителите на раСсия са потомствени украинци! ами сега ?! ) май ще остане един анклав около спаската башня само ...
25
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това се очакваше. На миналогодишното голямо интервю с Путин го бяха попитали за демографската криза. Явно че и там я има. Той отвърна че могат да се внесат руснаци от Донецк и Луганск. Страничният ефект е че тези територии ще се обезлюдят.
24
26
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин да даде облечено гражданство на русофилите-продажници, да на хващат тайгата и да не се връщат !
23
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До AНай-облекчената процедура за даване на българско гражданство е за руски бандити разбойници и мафиоти.
22
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 16Ми що не воюват тогава? Я вземи им кажи, хайде на тачанките и дранг нах остен ъгейн :-) Даже и ти вземи стани от дивана и марш на източния фронт да защитаваш евроатлантизма. Какво си се свил в тила :-)
21
25
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин се мисли за много хитър. Ще им смени паспортите ще ги направи щат не щат руснаци и територията им става руснашка. Само че нещо сметките отново ги прави без кръчмар и накрая всички руснаци ще стоят гладни заради събирача на земи Путин.
20
5
 
25
 
! Отговори
A преди 5 години
Значи Б-я може да дава гражданство по облекчена процедура на македонци, украинци и др. (които шарят достаатъчно на съответния човек)