Опит за военен преврат във Венецуела, Мадуро – непоклатим!

Бронетранспортьор се вряза в протестиращи в Каракас
30 апр 2019 22:10,
141
Опит за военен преврат във Венецуела, Мадуро – непоклатим!
Снимка: БТА

Венецуелската армия осуети днес "незначителен" опит за преврат, заяви министърът на отбраната генерал Владимир Падрино, цитиран от ДПА. Армията даде "незабавен отговор" на заговора, посочи Падрино в обръщение по националната телевизия. По думите му близо 80 процента от войниците, участвали в опита за преврат, били "подлъгани" и се върнали в казармите по заповед на командирите си.

Още по темата

Висшето командване на въоръжените сили продължава да е "вярно на конституцията", увери министърът на отбраната, след като по-рано днес членове на Националната гвардия откликнаха на призивите на опозиционния лидер Хуан Гуайдо да въстанат срещу президента Николас Мадуро. Това доведе до сблъсъци с верните на Мадуро сили близо до военновъздушна база в Каракас, предават Ройтерс и БТА.

Междувременно стана ясно, че бронетранспортьор на венецуелската Национална гвардия се вряза с висока скорост в група демонстранти в Каракас, изразяващи подкрепа за военните, разбунтували се срещу президента Николас Мадуро. Видеозапис на случилото се беше показан по местни и чуждестранни телевизии, съобщиха Франс прес и ТАСС.

Скоро венецуелският боливар няма да струва нищо

На кадрите се вижда как машината се врязва в група невъоръжени хора и прегазва блъснатите, след което напуска местопроизшествието в района на военновъздушната база "Карлота". Намиращите се наблизо хора се опитват да окажат помощ на пострадалите. Няма информация за броя на загиналите или ранените.

Президентът на Венецуела Николас Мадуро каза днес, че е разговарял с ръководителите на въоръжените сили и че те са го уверили в "абсолютната си преданост" към него, предаде Ройтерс.

"Нерви от стомана! Разговарях с командирите на всички отбранителни региони и зони в страната, които ми изразиха пълната си преданост към народа, конституцията и родината", написа в Twitter Мадуро, след като опозиционният лидер Хуан Гуайдо заяви, че има подкрепата на военните за сваляне от власт на президента. "Призовавам за максимална народна мобилизация, за да се осигури победата на мира. Ще спечелим!", добави той, цитиран от Франс прес.

"С пушка на рамо": Мадуро иска още 1 млн. войници в армията си

Стотици поддръжници на президента се събраха на митинг пред президентския дворец "Мирафлорес" , където са разположени сили за сигурност, съобщи Асошиейтед прес.

Много жители на Каракас се събраха и край военната база "Карлота" в знак на подкрепа за Гуайдо. Военни, носещи сини ленти, се присъединиха към множеството. Тези ленти, носени на ръката или на главата, са символ на "ново начало", каза един от военните пред колумбийска телевизия, предаде ДПА.

Военен команир от "Карлота" опроверга пред проправителствената венецуелска телевизия "Телесур" информацията, че "дезертьори" са превзели базата.
Според очевидец, цитиран от Ройтерс, Гуайдо е напуснал базата.

Ръководителят на Боливарската национална разузнавателна служба Мануел Фигера е станал един от ръководителите на групата военни, застанали на страната на лидера на опозицията. Това заяви днес в ефира на радио "Унион" депутатът от Конституционното събрание на Венецуела Херардо Маркес, цитиран от ТАСС.

В Каракас и други градове на Венецуела днес започнаха антиправителствени протести след като група военни премина на страната на опозиционния лидер Хуан Гуайдо, припомня агенцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
5
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Fenasi KerimЕфенди, МАдуро може да е бил шофьор, честно си е изкарвал хляба.Трумпи е бил организатор на конкурси за красота и владелец на игрални заведения.Лех Валенса е бил електротехник.Боцко е бил собственик на пандурска (вардянска) фирма и по съвместителство мафи, тфу какво щях да напиша!*** е бил строителен предприемач.Пешо Стоянов е бил бракоразводно адвокатче.Ж.М.Ж. е бил обикновен преписвач от гедерейски изследователи на фашизма.Станишеф нищо не е бил, но е станал шеф.
45
21
 
42
 
! Отговори
Богомил преди 4 години
До АнонименЕ и какво от това, че са близки до САЩ? Нали 20г. управлявят, а парите минават през руско-венецуелска банка, но после поемат към личните им сметки в Швейцария, Ватикана и т.н. Те самите смъкнаха добива на петрол 5 пъти. САЩ им помогаше, като изкупуваше 40% от петрола им. Е вече от 2 месеца не купува нищо, няма нужда. В момента САЩ са най-големият производител, с 20% повече от Русия или СА. Чавистите са милиардери, откраднати са 400 милиарда за 20г., без парите от наркотрафика!
44
17
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не се мъчи по тъпо име от Мадуро неможе се измисли е и Путин е бая близо
43
5
 
37
 
! Отговори
ИМА ЛЕК преди 4 години
В Турция го приложиха - дава резултат веднага!
42
14
 
65
 
! Отговори
Браво на Мадуро !!! преди 4 години
сега онова про-амероканско нищожество трябва да бъде обесено !!!щом еврейските *** осудих аПучдемон на 25 години затвор,значи и Мадуро може да обеси Американския предател
41
16
 
46
 
! Отговори
Богомил преди 4 години
До АнонименЧовече, ако заплатата ти вече е 3 долара, с които можеш да купиш само една *** яйца месечно/преди 4месеца е била 5 долара/, а инфлацията е вече 2 300 000%, ако нямаш ток, вода храна, лекарства и детето ти е починало от недохранване или от липса на лекарства, дали ти ще подкрепяш "законно" избрания си президент? А човече? Какви глупави измислици пишеш? И за *** не ставаш жалко човече! Нищо човешко не е останало в теб, щом подкрепяш ужасната диктатура, изгодна на Путин.
40
21
 
44
 
! Отговори
Марксиско наследство преди 4 години
Тези са по зле и от Русия , да газиш във вода , но жаден да си.Щом бягат към Колумбия , значи е повече от мизерия
39
19
 
47
 
! Отговори
Пердунко преди 4 години
Венецуела от 15 години е потопена в мизерия и кръв, благодарение на Чавистите и Мадуристите.
38
9
 
41
 
! Отговори
До 67 преди 4 години
Не позна,последната новина е че, Путин който държи постояна връзка с Мадуро лично е наредил БТР да мине през тълпата(смешнииикик)!
37
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 63А на китайците какво ще кажат, пророк Исайя?
36
20
 
43
 
! Отговори
Факт! преди 4 години
Само тия кат на бай Тодар кликата се кефят на камунизма щот са крали яко.И миризливите военни щото тогава им даваха безплатни апартаменти и волги а те стреляха по бременни жени по границата.Тия са симпатизантите на камунизма в Бг тва е!Кореком и опашки за хляб за слушане на западна музика у дранголника.Хората се изтрепаха да бачкат из Либия и Коми а тия им взимаха доларите и даваха някакви хартиики срещу тях при измислен курс!Отврат да го ду.а комунизма!
35
6
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много ми е интерсно ако някой в САЩ или Русия се самообяви за президент и почне да призовава за размирици колко време ще продължи "власта му"
34
19
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жалко само за Роснефт, новото правителство ще им кажат ние пари от вас не сме вземали търсете си ги от Мадуро.
33
5
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Факта че самозванеца Гуайдо се разхожда свободно и парадира какво ви говори,всеки случай не и за диктатура!
32
25
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нещата се развиват много бързо. По всичко изглежда Мадуро ще си подаде оставката утре.
31
24
 
36
 
! Отговори
Факт! преди 4 години
Путин колко пари окраде от руския народ панелки и масквичи отврат русия е антидържава но и американците вече не стават няма Рейгън няма Бжежински и тн стари кучета сега са едни *** Тръмповци Обамовци фани единия че удари другия ***!
30
20
 
39
 
! Отговори
1944 преди 4 години
Да. Престъпник е вашият любим Мадуро.То се вижда какви ги върши. Дори ТАСС не можа да скрие кадрите с БТР-те.
29
6
 
56
 
! Отговори
Fenasi Kerim преди 4 години
Комунизма е недоносче както беше казал Живков.Мъдуро е шофьор на автобус.Но и американците не са цвете за мирисане. Не се появи един Гуайдо в Антарктида. Все където има петрол там се появяват "демократите" .
28
31
 
40
 
! Отговори
Факт! преди 4 години
Ако Америка падне след това ни чака московски терор грабежи олигарси кражби от народа от хора като Путин и кликата му милиардери с крадени от народа пари който бачка за 100 рубли гавра с човешкият род отврад панелки гронзи сгради и некадърност ето това идва от руската ***.Слава на Америка!
27
25
 
42
 
! Отговори
комунизъм=бедност преди 4 години
Изводът е ***, където има *** народ има комунизъм(социализъм), а където има комунизъм(социализъм) се живее много бедно и безперспективно.