След 3 години учен от НАСА излезе от турски затвор

Серкан Гьолге е с турско и американско гражданство
30 май 2019 08:47, Елка Василева
13
След 3 години учен от НАСА излезе от турски затвор
Снимка: архив, Reuters

Турция освободи Серкан Гьолге - учен от НАСА с турско и американско гражданство, чието задържане преди близо три години обтегна отношенията между Анкара и Вашингтон, съобщи Франс прес.

"Приветстваме новината за освобождаването от затвора на г-н Гьолге", заяви говорителката на Държавния департамент Морган Ортегас пред журналисти.

"Ще продължим да следим отблизо случая на Гьолге", добави тя и призова Турция да позволи на учения "да се прибере у дома възможно най-скоро".

Гьолге бе вкаран в затвора през юли 2016 г., когато се бе прибрал в родната си страна. По това време турският президент Реджеп Тайип Ердоган бе предприел репресии срещу предполагаеми поддръжници на проповедника Фетхуллах Гюлен, обвинен от турския лидер, че стои зад опита за държавен преврат, извършен същия месец, припомня АФП, цитирана от БТА.

Гьолге бе осъден през февруари 2018 г. на седем години и половина лишаване от свобода за принадлежност към гюленистките мрежи въпреки протестите на САЩ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
1
 
! Отговори
Jas преди 4 години
Гюленизмът му е бил само предтекст, Ердоган е искал вероятно да му построи космически кораб за турската експанзия на луната, но после разбрал, че човекът е само астрофизик а не техник...😁
10
2
 
6
 
! Отговори
Психодиспансер преди 4 години
Коментарите ясно показват, защо тук сме на това дередже. Някакви фосили с претенции. С цигара и бира пред компа, на края на седмицата цакат кинти на публикация.
9
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ааъъъхх, тоя са го сцепиле у затвора. Сега ще отиде напрайд у сащ а може и в софия да дойде
8
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименЛежал ли е в затвора - лежал е, въпросът е затворен. Aко тука някой те обвини в тероризъм или преврат ще те намерят самоубит някъде, а може и да изчезнеш безкрайно. Не се смей на Ердоган и НАСА ами си погледни голия ***. Ердоган ще купи няколко комплекса С-400 нови, ти ще купиш 8 самолета втора употреба.
7
4
 
4
 
! Отговори
Знай преди 4 години
До Анонимен -5 Cамо ! дето си ТУК те причислява към НЕНОРМАЛНИТЕ +самият АЗ!
6
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 2И с какво е неудобен този "учен от НАСА",ако не се е занимавал с политика,та Ердоган да се разправя с него!?Я помисли малко,ако имаш с какво!
5
5
 
20
 
! Отговори
До 2 преди 4 години
Кратуно куха, ти сигурен ли си, че наистина се е занимавал с политика? Обвиненията за връзки с Гюлен са начин турският диктатор да се разправя с неудобните!
4
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А какво ни интересува това нас НОРМАЛНИТЕ ХОРА
3
17
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Турчин и учен, това е малко трудно съчетание.
2
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом този "учен от НАСА" се занимава с политика,хак му е!
1
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НАСА са терористи и подръжници на Гюлен Ердоган го е пуснал тоя за да следи с кой се среща и кои са другите терористи на Гюлен работещи в НАСА. Терористите на Гюлен от НАСА един ден ще изстрелят спътник в орбита и ще опържат ЕРдоган от Космоса с лаЗерен лъч или плазмено оръжие.