Скокът на тока и по-високата цена на пшеницата ще оскъпят насъщния

Фирми от сивия сектор доставят хляб на училища и забавачки
62
Скокът на тока и по-високата цена на пшеницата ще оскъпят насъщния
Снимка: Булфото, архив

Сивата икономика при хлебопроизводството е около 40%, твърди Марияна Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

Според нея най-страшното е, че такива предприятия изпълняват обществени поръчки за хранене на деца в училища и в детски градини.

Още по темата
"Това е факт в 40% от общините", обясни тя пред БНР.

"Това са фирми, които са само регистрирани по Закона за храните, но не предоставят и не произвеждат хляб по утвърден стандарт. За да получат правото да произвеждат по този стандарт, те трябва да работят абсолютно на светло. Стандартът го предоставяме ние и контролът там е ежедневен", допълни Кукушев.
Тя каза още, че в момента средна работна заплата на най-ниско квалифицираните работещи в бранша е чисто 1000 лв., като целта е да се задържат работниците у нас.

Според Кукушева това е заплата, за която много браншове могат да мечтаят, но пък е единственият начин, за да се спре изтичането на кадри в чужбина.

"Другият акцент в тази посока е възможността за повишаване на конкуренцията между нас – това е сигурен начин и за изчистване на сивия сектор, и за подобряване на качеството", каза още тя.

Търговци на хляб и сладки очакват поредното повишаване на цената на тока да се отрази на цените и бизнесите им.

Освен това се очаква цената на пшеницата за реколта 2019 да е по-висока от предходната година.

"Повишените производствени разходи на всяко звено по веригата ще промени с посока нагоре цената на хляба. Истина е, че тол таксите и тол системата ще ударят най-силно хлебопроизводителите и сладкарите, ще оскъпят продукта. …Предложението за диференцирана ДДС ставка на хляба е дошло от нас", призна тя.
Кукушева отбеляза и проблема с кадрите в сектора и нежеланието на младите хора да се потопят в този занаят.

Освен тежкия труд, респектът към професията е уронен, отбеляза тя.

От миналата година хлебарството и сладкарството са защитени професии, според нея това е една крачка, която няма да има никакъв резултат, ако не се обвърже със задължителна реализация по професията в рамките на 3-5 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
11
 
! Отговори
Случаен минувач преди 4 години
Ми той хляба и сега поскъпва, бе. Много трудно вече ще намерите хляб под 1 лев.
12
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като паднат комунистите милиониери от ГЕРБ и дойдат комунистите милионери от БСП да ни управляват, вече няма да крадат защото комунистите милионери от БСП изведнъж ще станат чесни, и това което сега крадат и ГЕРБ и БСП ще го дават на народа да си покрива по високите сметки за тока. Гласувайте за БСП, милионерите от БСП като дойдат на власт вече намя да крадат, защото са социалистически милионери.
11
13
 
2
 
! Отговори
САМО ГЕРБ! преди 4 години
Повишението е нормално и се покрива се средната инфлация за ЕС.Ако БКП беше на власт сигурно изобщо нямаше да има хляб в магазините! Още помним опашките през 90-те! Хората чакаха със часове за купят ЕДИН хляб! Повече не даваха! Колбаси имаше един път седмично а банани само за нова година. По една връзка на човек.
10
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-малко хляб и повече магистрала. Получиха това за което са глаусвали на изборите 2019 г. и европейско бъдеще.
9
1
 
21
 
! Отговори
берете вече преди 4 години
първите резултати от покупката на супер скъпата Американска втечнена газскоро западните гадове и Козлодуй ще ви затворят и Марица Изток в каменната ера ще ви върне този ЕС на който така му се радвате
8
8
 
3
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 4 години
Няма проблем , до 2 евро половинката .България , навлиза в златния век на икономическото си чудо .Бойко , минималната трябва да 1000 лева от 15 сетември 2019.
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И аз да кажа като китайците - да не кажете, че не сме ви предупредили.... След като дойде ХАУСА (Народният Съд), а той ХАУСА е наистина справедлив!!!
6
3
 
12
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ДОКАТО БУДА-ЛО ПАРТИЯТА НЕ ПАДНЕ НА 25% ИЛИ ПО-МАЛКО ЗА МЕН БЪЛГАРСКОТО НАСЕЛЕНИЕ Е ОТПИСАНО И ЗАСЛУЖАВА ДА СТРАДА И ТО ЗВЕРСКИ!!!ПОЛОЖЕНИЕТО В ДЪРЖАВАТА В МОМЕНТА Е ПРЕКАЛЕНО ДОБРО ЗА ТОЛКОВА ГЛУПАВОТО МУ НАСЕЛЕНИЕ
5
3
 
18
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ИЗОБЩО НЕ МИ ПУКА!!!БЪЛГАРСКОТО НАСЕЛЕНИЕ Е ДОКАЗАНО НАЙ-СЛАБОУМНОТО В ЦЯЛОТО ЕС И ИЗБОРНИТЕ РЕЗУЛТАТИ ГО ДОКАЗАХА НАПЪЛНО!!!!С ГЛУПОСТТА СИ НАСЕЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ НАПЪЛНО СИ ЗАСЛУЖАВА ВСИЧКИ БЕДИ И СА МУ МНОГО МАЛКО И В МОМЕНТА!
4
4
 
9
 
! Отговори
Патриот преди 4 години
плащаме американския "демократичен" франгов газ !Каквото лошо може да се случи на ФАЩ и слугите им тук им го пожелавам от все сърце и с усмивка на уста :)
3
4
 
17
 
! Отговори
Терсенето преди 4 години
За средната работна заплата от 1000 лева за средно 240 работни часа на месец...Предлагам другарката от гроб, кукушева сама да си опича хляба... Да разбере най сетне що е труд, и аджеба има ли почва то у наз... За цените на тока се обърнете, към тикватабанкянска... Все пак малцинството от 10 процента му гласува вот на доверие...
2
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще внесем работници за арабски питки.
1
10
 
9
 
! Отговори
Бойко обичам те Мима преди 4 години
И какво от това, на мен Бойко ми свети като слънце!