Ердоган твърдо: Въпросът е приключен, купили сме С-400

Очаква да се договори със САЩ за изтребителите F-35
13 юни 2019 07:20, Елка Василева
186
Ердоган твърдо: Въпросът е приключен, купили сме С-400
Снимка: архив, Reuters

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган потвърди, че въпросът с доставката на руски зенитно-ракетни комплекси С-400 е закрит, съобщи ТАСС.

"Аз не казвам, че Турция ще купи С-400. Аз казвам, че Турция вече ги е купила, въпросът е приключен. Те ще бъдат доставени следващия месец", заяви Ердоган на среща на управляващата Партия на справедливостта и развитието. Изказването му беше излъчено от телевизия Ен Ти Ви. "Ние не възнамеряваме да получаваме от когото и да било разрешение, за да задоволим потребностите си в сферата на отбраната. Нима не молихме САЩ да ни продадат системи за отбрана? Молихме, но те ни отказаха, беше ни заявено, че Конгресът на САЩ няма да допусне това", добави турският президент.

Решението на Турция за руските ракети - една от великите сили ще е разгневена

На 7 юни генералният директор на руската държавна корпорация Ростех Сергей Чемезов изрази надежда, че доставките на С-400 за Турция ще започнат след два месеца, припомня ТАСС.

Ердоган заяви също, че се надява да убеди САЩ да не изключат страната му от програмата за изтребителите от пето поколение F-35, преди да се срещне с американския си колега Доналд Тръмп на срещата на върха на Г-20 в края на юни в Япония, съобщи Франс прес. "Преди това ние бихме желали да обсъдим този проблем по телефона и да се върнем към първоначалното положение", заяви турският президент.

Още по темата

Той изтъкна, че Турция не само купува F-35, но е също така партньор в програмата за производството им и вече е инвестирала 1,25 милиарда долара в етапа на разработването на тези самолетите.

В края на миналата седмица САЩ обявиха, че дават на Турция срок до края на юли да се откаже от закупуването на С-400, които според Вашингтон са несъвместими с изтребителите F-35, който Анкара също иска да купи, припомня АФП, цитирана от БТА.

Ако до 31 юли Турция не се е отказала от ракетните комплекси С-400, турските пилоти, които в момента се обучават на F-35 в САЩ ще бъдат експулсирани, а договорите за подизпълнители, сключени с турски фирми за F-35, ще бъдат анулирани, заяви заместник-министърката на отбраната на САЩ Елън Лорд.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
24
 
5
 
! Отговори
смях преди 4 години
Ердоган ги купува тези С 400 от години..ха.ха навярно на части ги купува и ще ги сглобяват след 10г..ха.ха.ха
132
28
 
3
 
! Отговори
БГ преди 4 години
ми да ги гонят от НАТО и следващия път в който се направят на важни пред България,Гърция ,Кипър ,Израел или други яко шамари да си научат мястото
131
6
 
10
 
! Отговори
до стар набор преди 4 години
Турция има втората по численост армия в НАТО, а не втората по сила армия.Различни неща са това. Правете разлика и не говорете глупости.
130
3
 
35
 
! Отговори
До Cрам преди 4 години
Ти гледай твоите деца да образоваш, умнико! Живеехме в САЩ, сега живеем в Канада. Децата дори учебници нямат! Дават им някакви листчета от принтера, а в училището имат един учебник за 2-3 души. Евреите и богаташите пращат децата си по частни училища. Останалата маса са с много слабо образование, така по-лесно се управляват.
129
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вай-вай-вай. България ще е с по-модерни самолети от Турция.
128
41
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Израел доказа, че С400 е напълно безполезна играчка с която можеш да сваляш единствено собствените си самолети.
127
36
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да си много голям *** или първокласен корупционер за да купуваш руско ПВО.
126
7
 
47
 
! Отговори
Като преди 4 години
Турция ще си купи и самолети от РУСИЯСАЩ само ще ГРИЗАТ НОКТИ и ще си ПРОДАВАТ СТАРИТЕ ТАРАЛЯСНИЦИ на ВИСОКИ ЦЕНИ на такива Г....ПАЦИ като нашта ТИКВА ЕДНОКНИЖНИК и ШКЕМБЕ ВОЙВОДА.
125
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Брей брей брей брей ... булгаааар булгаааар ... Ако кубически километър проЗсталащина вървеше по едно мексиканско пезо, сега дори най-бедният буллгар щеше да доларов трилионер! Какви коментари, какво чудо ... боже мой обрязЗан! Турция не била държава ... според обитателите на най-грандиозния кеннеф в галактиката - великият балкански кеннефистан буллгаристан!
124
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 125.........BEKUM, made in Turkey........Хубаво, ама пералнята, хладилниците и миялните машини не са ги измислили от Коч-къмпани. През 2004г. турците (съвместно с англичани, разбира се) купуват Грундиг (немска, разбира се), заедно с цялата им мрежа, патенти, лицензи. Сами турците за црън .... не стават!
123
19
 
3
 
! Отговори
Тръмп преди 4 години
Каквото си купил,купил...Приключен си!
122
36
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чудесно че сте закупили С400 сега си ги чукайте по тъппите турски 4отури.
121
3
 
26
 
! Отговори
до 125 преди 4 години
Ами моите хадилник, пералня, миячна машина с BEKUM, made in Turkey. Ползвам ги от 2005 и съм доволен от качеството.
120
0
 
27
 
! Отговори
до Стар набор преди 4 години
...и затова българските политици никой не уважава !
119
4
 
45
 
! Отговори
Стар набор преди 4 години
Абе не мислете Турция, която има най-силната армия в НАТО след САЩ (изключвам ядрените сили). Турция действа от позицията на силата и задмина Германия по население. Ако влезе в ЕС, Турция ще е най-голямата държава. А ние се пръснахме по света и България загива. Няма по-продажни политици - НИХИЛИСТИ от българските. Всички други европейци - в ЕС и извън него (напр. Сърбия)- служат на народите си, само българските управници служат на чужди интереси.
118
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 121.........като гледам всичко иде оттам.....Например?
117
3
 
41
 
! Отговори
АfD Германия преди 4 години
Ердоган се противопоставя на ДИКТАТА на САЩ и затова му свалям шапка. Самонадеяни са САЩ, сега КОМАНДВАТ Меркеловия режиим да се откаже от Северен Поток 2 и да внасят втеченен шизтов газ от САЩ, последният излиза с втеченяване, транспорт и лсед това отвтеченввяване много по-скъп. Меркел в последните се месеци не знае как да реагира, защото при нарушаване на договора с Газпром, Германия ще плаща огромни неустойки за почти завършен проект. Ердоган е много по-умен от фрау д-р М. и мисли за нацията.
116
38
 
7
 
! Отговори
срам преди 4 години
тука има много ***...турция е най-голямата дупка на света; всеки с образование го знае, всеки с образование бяга от там, но тук сте се събрали криво и куцо и се правите че знаете а не сте завършили 10 клас. Срамно е, по-добре слушайте и следвайте хора с мозък като Христо Иванов от ДаБГ, защото само той може да мисли вемсто вас..дано децата ви се образоват. поздрави от сащ
115
31
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато господ иска да погуби някого първо му взема ума. Последните години турците дръпнаха малко и станаха самонадеяни без да си дават сметка, че това не се дължи на тях самите, а на протекцията на запада. Не са градивна нация, не са измислили ни-що, нямат учени, изобретения, продукти някакви, с които да се котират в цял свят. А да се дръвчиш на американците е като с гол г.. таралеж да яздиш. Ердоган е пътник.
114
4
 
32
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
днес,бг защо не пишете какво е казал Ердоган "Турция може и да напусне НАТО никой не може да им нарежда какво оръжие трябва да купят и от кого да го купят".Един от сериозните врагове на Турция е Израел те подкрепят кюрдите а САЩ се съобразяват с Израел.Следващото което ще купят турците е руски изтребители, Ердоган го е казал.