Рекордна жега от 2000 г., късно ли е да спасим планетата?

98% от Земята се е затоплила след индустриалната революция
25 юли 2019 18:30, Петя Славова
71
Рекордна жега от 2000 г., късно ли е да спасим планетата?
Снимка: БТА

Всекидневни природни аномалии доказват, че промяна в климата е факт, а борбата с глобалното затопляне може да се окаже закъсняла.

През последните 2000 години световните температури никога не са се покачвали толкова бързо, отколкото наблюдаваното сега, показват най-нови данни, които би трябвало да опровергаят вижданията на климатоскептиците, предадоха световните агенции.

Данните са разпространени точно, когато голяма част от Европа е обхваната от втора гореща вълна за месец. Две различни проучвания анализират тенденциите в историята на климата през последните 2000 години, съобщава БТА.

Изследователите са използвали данни за температурата, събрани въз основа на близо 700 индикатора - модерни термометри, корали, пръстените на дърветата, проби от ледените шапки, езерни седименти и др.

Още по темата

В първото изследване, публикувано в сп. "Нейчър", се изтъква, че по време на "Малката ледникова епоха" от 1300 до 1850 г. въпреки че е било изключително студено в Европа и Северна Америка в продължение на няколко века, не е било студено на цялата планета. "Когато се върнем в миналото, ние откриваме регионални феномени, но нито един от тях не е глобален феномен", казва Нейтън Стийгър от Колумбийския университет в Ню Йорк. "А сега затоплянето е глобално. 98 процента от планетата се е затоплила след индустриалната революция", допълва той.

Втората статия в "Нейчър джиосайънс" изследва средната стойност на температурните вариации в кратки периоди от няколко десетилетия всеки един от тях. Изводите на учените, стоящи зад тази статия, са ясни - в нито един момент от началото на нашата ера, температурите не са се увеличавали толкова бързо и толкова редовно, отколкото в края на 20 век.

"Този резултат подчертава изключителния характер на настоящите климатични промени", обяснява Рафаел Нюком от Университета в Берн, съавтор на второто изследване.

Тези проучвания би трябвало да спрат твърденията на климатоскептиците, според които наблюдаваното неотдавна затопляне се вписва в естествен природен климатичен цикъл, подчертава Марк Маслин от Юнивърсити колидж в Лондон, коментирайки двете изследвания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 62 Брат ти тотално не си в час. Не пиши глупости.За бг да не говорим там няма база за сравнение, 1000години назад.
59
0
 
2
 
! Отговори
* преди 4 години
Аз живея на британския остров от 12 години но все още не съм видял товарен влак да е на ток. Всичките им товарни машини са ДИЗЕЛОВИ иначе се смеят на Източна Европа и искат CO2 данък. Само да Chiltern Railways е влакова пътническа компания и е дизел 90% която влиза в централен Лондон и пътува към западна Англия. Фериботът от Довер до Кале изгаря 5 тона гориво(само) да се отдели от пристанището. Ама иначе се хилят като видят дизел в България.
58
0
 
0
 
! Отговори
Daylight преди 4 години
На фона на глобалното затопляне. Искам някой да сметне по колко затоплят фаровете на колите, който светят и през деня. Предни, задни - сложи ги средно 150w. Поредната супер идиотщина на някой който си слага костюм и си мисли че е супер компетентен
57
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много секта простотия, малко или никаква наука - това е слабото място на екоталибаните. Климата никога не е бил константна величина, винаги е имало и ще има промени! Ако тези климатолози искат да бъдат истински учени, да открият маханизъм за контрол на климата, а не да реват като женички в перманентен цикъл, как ни чакал апокалипсис и нищо не можело да се направи, освен да станем пещерни гей-вегани.
56
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прочетете Библията и няма да се чудите какво и защо се случва.
55
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голяма истерия, голям рев. Предпочитам климатични катаклизми пред социално-демографските.
54
3
 
8
 
! Отговори
женска хиена преди 4 години
Запада да горят, цялото зло се изсипа от тях - чуми, грипове, джендъризми, олигофрении. Фейковите храни, фейковите новини от къде са ? От космоса ли ? Оня отгоре наблюдава, но не забравя.
53
1
 
3
 
! Отговори
Ж преди 4 години
Късно е! *** и алчни държавници унищожиха всичко! Шоуто продължава, не сме стигнали колуминацията! А наздраве!
52
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е късно, но е невъзможно. Няма тук политици и алабала. Всеки един гражданин е виновен. Слушах дълги години хората да цъкат и да дават акъл... Но никой не слезе от колата, не спря да купува пластмасови опаковки, не спря да дуе климатика и печката, не спря да яде като прасе... Все 2ри е с наднормено тегло.Еми какви политици и рептили и глупсоти. Всеки един от вас е консуматор.
51
0
 
0
 
! Отговори
Точно така преди 4 години
Стасявай тогава. Бон шанс
50
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Точно такаАми като си учен, вземи и ти напиши нещо в Nature по въпроса. Иначе точно твоето е пропаганда. Както писах, е спорно, доколко слънчевата активност влияе върху климата. Противниците на антропогенното затопляне, използвайки цикличността в активността на Слънцето, са предсказвали захлаждане след 2010 - не са познали.
49
3
 
2
 
! Отговори
Точно така преди 4 години
И аз съм учен и имам дори очи и мога да чета. И мразя пропагандата още от коомунистическо време.
48
0
 
2
 
! Отговори
Точно така преди 4 години
Прочети първо за корелацията на температурата на земята и ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТТА на цикъла на слънцето, който през послдното столетие все намалява от 13.5 до 10.5 г.Стига бълва пропаганда за минимума на петната.
47
0
 
2
 
! Отговори
степан преди 4 години
По голямо замърсяване от това през втората световна няма и не е имало затопляне така ,че бабина ярена.
46
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 48Като гледам, се случва - тези горещи вълни в Западна и Централна Европа, топенето на ледовете в Арктика. Та хората с право се притесняват. И както излиза от статията, датата вече е останала назад - 2000 година. А който иска да си заравя главата в пясъка - негова си работа.
45
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Просто остани жив още 2-3 десетилетия"Това малко като комунизЪма - аха-аха и да се случи.И със "затоплянето" /хихи/ е така. Винаги е в бъдеще неопределено. Винаги преместват датата напред. Чисти религиозни фанатици.
44
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Точно такаНе се вписва в "цикъла на слънцето", и това също е проблем. Сега е слънчев минимум, и ако влияеше, би трябвало да има захлаждане. Слънчевата активност вероятно влияе, но за това, в каква степен, има разногласия и сред учените.
43
4
 
4
 
! Отговори
Дддд преди 4 години
Кога ще кажат по масовите медии, че най-замърсяващата индустрия е животновъдната? Кога ще извадят учебник по биология, където пише, че сме създадени да ядем месо и мляко? Няма такъв, ама в света на болните, деградирали, алчни, чревоугодници лицемери няма такива новини.
42
3
 
6
 
! Отговори
Точно така преди 4 години
наблюдаваното неотдавна затопляне се вписва в естествен природен климатичен цикъл зависещ от продължителността на цикъла на слънцето.
41
1
 
6
 
! Отговори
68378 преди 4 години
Онова нефелното Грета Тунберг к'во каза по въпроса?