Океаните вдигат нивото си до 2 метра през следващите 100 години

Глобалната температура ще се повиши с 5 градуса
22 май 2019 00:49,
29
Океаните вдигат нивото си до 2 метра през следващите 100 години
Снимка: Pixabay

Двадесет и двама експерти публикуваха прогнози в изданието "Протоколи на Американската академия на науките", според които до края на века нивото на океаните може да се покачи с два метра, предаде Франс прес.

Още по темата

Лоша политика, войни и суша. Заплашени ли сме от световен глад?

Според песимистичния сценарий на Междуправителствената експертна група по климатичните промени до споменатото покачване може да се стигне, ако до 2100 година се запазят сегашните тенденции и се стигне до глобално затопляне с 5 градуса по Целзий. При този вариант съществува и 5 процентова опасност нивото на океаните да се повиши до 238 сантиметра, предава БТА.

Дори и да бъдат спазени параметрите на Парижкото споразумение за климата и глобалното затопляне да бъде ограничено до 2 градуса по Целзий, покачването на океаните може да варира в твърде широка амплитуда - от 36 сантиметра до 126 сантиметра.

Експертната група е направила своите прогнози, основавайки се на топенето на ледените покривки на Гренландия и Антарктика. То е един от главните фактори за повишаването на нивото на океаните наред с термичното разширяване на обема им, дължащо се на затоплянето на климата.

Ако се реализира песимистичният сценарий на учените Земята ще загуби 1,79 милиона квадратни километра суша и ще последва миграция на 187 милиона жители на планетата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Лимонад преди 4 години
Никва логика няма в това затопляне :) . Хем като сондират морето вадят нефта и запълват с вода - т.е нивото пада ... хем като се стопи леда - заема по-малко място - т.е трябва да падне нивото от топенето... ако се нагрее температурата, ще има повече изпарения - т.е част от водата се вдига в атмосферата...Хайде сега учените да ме оборят... да ме образоват малко
25
0
 
0
 
! Отговори
gg преди 4 години
Парижко споразумение за климата - а климатът участва ли или него никой не го пита? :)
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще се увеличи ли рибата? Обичам цаца и скумрия на скара с лимонче.
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дреме ми, аз живея в планината.
22
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ох, а дано. Първо че се издавят американците, па я че се изкефим и че бегам на баиро коги водата доде.
21
0
 
6
 
! Отговори
До 19 преди 4 години
пропусна фракталите, ефекта на пеперудата, какво е казал Айнщайн за законите на математиката и реалността...Защо климатът да е неустойчива система? Ако една система е динамична или повечко, това прави ли я неустойчива или на нас така ни се струва, защото не я познаваме достатъчно и знанията ни за протичащите процеси са все още непълни?Като част от по-голяма система, Земята непрекъснато получава и излъчва енергия, а тъй наречения климат изразява само състоянията на преход в този обмен
20
4
 
3
 
! Отговори
Жоро преди 4 години
Пука ми на шапката за следващите 100 години. Мен ме интересува днес и сега.
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"какви точно данни са ползвали, какво са приели, фиксирали"Теорията на хаоса е тръгнала основно от климатолозите. Системи подлежат на описване от нея ако са чувствителни към подбора на началните условия. Малки изменения в параметрите водят до съвсем различни крайни резултати. Ха сега давай предвиждания за принципно неустойчива система като климата, влияеща се от хиляди непредвидими коефициенти. А, и чакай "достоверни" резултати. С малко еквилибристика излиза каквото си ПОРЪЧАЛ.
18
0
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 14 преди 4 години
Прав си, но донякъде.Новината е на база прочит на резултати от моделни климатични изследвания, а те какви точно данни са ползвали, какво са приели, фиксирали, приоретизирали и пренебрегнали, няма смисъл без конкретната статия. Съдейки по скромния си опит и интерес в тази насока, резултатите от повечето изследвания са все там.Колкото до обзалагането, без лоши чувства, но не ми се вярва и двамата да ни има през 2100. А дори и животът да ме опровергае, тогава едва ли ще помним точно този бас
17
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
""Гърция ще потъне" -- Петър Дънов"Със сигурност, само че в геологически измеримо време, а не утре или след 100 години. Аз правя предсказание - утре Слънцето ще изгрее. Сега съм поне Дънов, нали?
16
3
 
6
 
! Отговори
Бай Ставри преди 4 години
Ехаааааааа .......България ще стане Гърция и гърците ще идват на море у нас и.....да берат портокали хахахха
15
4
 
7
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
"Гърция ще потъне" -- Петър Дънов
14
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей, не се уморихте да сеете пропаганда.Ха на бас, че нищо такова няма да се случи?
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако е само с 2 метра, то по - голямата част от Бургас и Варна ще останат непокътнати. Сероятно само ще се приближи бреговата ивица. Е, във Варна в някои свлачищни райони ще е интересно, а в Бургас някои хора дето се уредиха с рушвети с определени парцели ще поизгорят малко, но те се надяват до тогава да са ги препродали. Така че, няма лошо.
12
1
 
10
 
! Отговори
Потоп преди 4 години
Нема страшно, след магистралите почваме да строим шлюз на Босфора, заедно с нашите партньори.
11
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"Трябва да се намали населението на земята до 1млрд и живота ще е рай."Ми ТЕ го намаляват и то много успешно, бе. Видяха, че само с войни няма да стане и започнаха с ГМО-та, пластмаси, еднополови бракове и налагане на джендъризъм, фармацевтични мафии и какво ли не. Геноцидът върви по план и даже изпреварва.Само дето по тоя начин намалява БЯЛОТО население, а ония, тъмните се множат като ***, нищо че мъчат да ги морят с глад.
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да се намали населението на земята до 1млрд и живота ще е рай.
9
2
 
18
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
""до края на века нивото на океаните може да се покачи с два метра,""Тогава ще настъпи звездният час на вече обезлюдена България.Средната надморска височина на Бангладеш е 16метра,а гъстотата е над 1000чов/км2,на Холандия 1/3 от територията е под океанското ниво,а гъстота е 500чов/км2.Ние по това време ще сме вече с променен етнически състав с гъстота към 40-50чов/км2.Е,при тези прекрасни климатични и почвени условия,кой ще ни остави с това неселение.Най-вероятно ще приемем към 15-20 милиона
8
2
 
14
 
! Отговори
АЛов преди 4 години
Слънчака отиде
7
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Плашат гаргите. И преди е боило по-топло. Може пък пустинята отново да разцъфне и да ни докара още няколко млн кв км обитаема суша. Бъдещето е необозримо.