Нападателят срещу синагогата в Хале - с антисемитски манифест

Вратите на храма устояли на атаката с пушка помпа
Обновена: 10 окт 2019 12:17 | 10 окт 2019 12:16, Елка Василева
23
Нападателят срещу синагогата в Хале - с антисемитски манифест
Снимка: БТА

Извършителят на атентата срещу синагога в източногерманския град Хале е публикувал в интернет антисемитски "манифест", съобщиха американският Център за проучване на тероризма SITE Intelligence Group и германският всекидневник "Велт", предаде Франс прес.

Директорката на SITE Рита Кац написа в Тwitter, че документът изглежда е бил създаден преди седмица, на 1 октомври.

Кац посочва, че документът показва "снимки на използваните оръжия и муниции", включително самоделно оръжие, и определя като цел "да бъдат убити колкото се може повече хора, които не са бели, за предпочитане евреи".

Електронното издание на "Велт" съобщи, че в текста от около 10 страници на английски език авторът споменава конкретно плана си да нападне синагогата в Хале по време на еврейския празник Йом кипур и да оцелее.

Още по темата

Атентатът беше извършен от тежко въоръжен мъж, облечен със зелени дрехи и каска, чийто начин на действие напомня атентата на крайнодесен австралиец през март срещу две джамии в Крайстчърч, Нова Зеландия.

Германската полиция обяви снощи, че е задържала ранен мъж след престрелка с органите на реда.

Вътрешният министър Хорст Зеехофер нарече нападението "антисемитско" и каза, че заподозреният е крайнодесен.

Извършителят е 27-годишният Щефан Балиет, съобщават германските медии, цитирани от АФП. На каската, която е носел, е имало монтирана камера, с която е заснел нападението.

Затворените от съображения за сигурност врати на синагогата устояват на стрелбата на нападателя с пушка помпа. "Бог пожела днес да останем живи", разказа в социалните мрежи една от богомолките - Ребека Блади.

След като не успял да влезе в синагогата, нападателят убил минувачка и клиент на турска закусвалня в съседство, преди да влезе в сблъсък с полицията, която го ранява и арестува след преследване.

Експертът по екстремизма и директор на Института за демокрация и гражданско общество Матиас Квент каза за ДПА, че извършителят говори в интернет на английски за теории на конспирацията и за разрушителната сила на юдаизма, както и срещу феминизма. Видеото следва естетиката на видеоигра, като събитията се предават от първо лице, през погледа на стрелеца, посочва Квент.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Гошо преди 4 години
Как пък така стана че тоя център в САЩ ведна разба а полицията на Германия още не Е да вземат тия да помогнат на полицайте тогава
19
0
 
1
 
! Отговори
Веско преди 4 години
До Ф.С.В.Мисля в нашето законодателство няма натрупване. Дали са две или дванадесет жертвите, все е убийство ~ 20 г.
18
1
 
1
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Мдам ... Конспираторите са опасни и луди...
17
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Крим е руски, Източна Прусия е руска.
16
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Евреите два пъти победиха по-нисшата германска раса, по информация на германските империалисти и нацисти. Болшевиките ги победиха, навряха ги в берлинска дупка. Колко още бой искат? Нека кажат.
15
2
 
0
 
! Отговори
noFreeman преди 4 години
сириеца дето гази с тира невинни хора не бил терорист, бил пийнал и направил автотранспортно произшествие... европа загива... и колкото по-бързо, толкова по-добре ще живеят нашите деца, внуци и така нататък...
14
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
инсценировка на БНД, наследниците на ЩАЗИ, за да отвлекат вниманието от над 3те милиона арапингелски парази с фалшиви документи, самоличност и история, и около 500 хиляди боини на ИДИЛ бродещи из германия които не знаят къде са. германци са това, щяха да отидат, да разгледат, да проучат, да направят план, без пречки, без засечки. идеята е била да няма жертви а само много пушек. сега ще има месеци наред пропаганда в сюд дойче правда колко застрашени са еврюгите и фалшивия им холокост.
13
4
 
0
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
По Бг Законодателството- 2 жертви - 2Х30 г - самопризнания-- (ССС- СЪКРАТЕНО СЪДЕБНО СЛЕДСТВИЕ) -намаляме с 1/3 = 60 : 3 =20 г - но там имаме това -че затворникът е работил в затвораа-намаляме с 1/2 и добавяме БХК и получаваме 5 ГОДИНИ ЗАТВОР !! ДАМИ И ГОСПОДА !!!!! ХМ! АЙДЕ чЕСТИТО!
12
0
 
6
 
! Отговори
Стамат преди 4 години
"врати на синагогата устояват на стрелбата на нападателя с пушка помпа" - когато вярваш в Бог, но си инвестирал и в бронирана врата, за всеки случай
11
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво на германеца! Още трябва за тия натрапници, и откъде толко много евреи пак в Германия нали вече имат собствена държава, защо пак са в Германия!?!????
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 1Абе, стига с това "А Америка !" бе Ланкоуло !До кога ще оправдавате престъпленията на едни чрез престъпленията на други с първичните си рефлекси !!!?
9
7
 
9
 
! Отговори
179 преди 4 години
Тъжното е ,че човека е прав ... Но виновниците за разрушаването на Европа не са във ,която и да е синагога по света а в някой Небостъргач във Ню Йорк.
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 8А структурите на ЩАЗИ са бившите колеги на КГБ'то в ГДР'то, където е работил Путин - Дрезден.
7
4
 
12
 
! Отговори
Чунчобг преди 4 години
Що за простотия да убиеш безащитен човек който не е посегнал на живота ти? Такъв *** е най добре да се обеси публично с главата към земята. Човешкият живот е свещен подарък от Бога Господа Наш.
6
6
 
15
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Остро осъждам, както нападенията на радикални мюсюлмани, така и такива на семитска основа.Хората са създадени да живеят в мир, разбирателство и любов. Всичко друго е от Лукавия!!
5
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До VictimizedАМа кажи го на нещастнка, дето тати му купи дипломата за 12-ти клас и завърши, смао защото нямаше матури, а сега реве, че еврейн го бил ощетил ...
4
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 3Руския Гулаг води в момента две войни.
3
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Немците започват да се събуждат от летаргията. Много години им насаждаха вина и бяха мачкани. Но на новото поколение няма как да му вменяват вина. Те виждат истината за състоянието на света. Виждат кои разпалват омраза и войни. Правилно сее насочило момчето към евреите но нее предвидил че евреите са сложили бронирана врата. Иначе щеше да им наниже оловни гердани за украшения. Въоръжението му е слабо трябваше бойни гранати и бронебойни патрони.
2
8
 
5
 
! Отговори
Victimized преди 4 години
"че извършителят говори в интернет на английски за теории на конспирацията и за разрушителната сила на юдаизма,"Там е заровено кучето, понеже говори за юдаизъм, ако беше говорил за зионизма можеше да е по правдоподобно. Понеже редовите евреи нямат нищо общо с глобалната зионистка мрежа.......
1
4
 
28
 
! Отговори
:-):-):-) преди 4 години
А пък за сириеца, газил хора с камион, още не сме сигурни дали е терорист!