Екокатастрофата идва: 1 млн. видове са пред изчезване

Д-р Петър Берон и Енчо Господинов пред Bulgaria ON AIR
16 яну 2020 11:45, Анисия Иванова
17

Междуправителствената платформа към ООН за научни политики в областта на биоразнообразието и екосистемите изчислява, че около 1 милион биологически видове са изложени на риск от изчезване, ако не предприемем мерки да ги спасим.

Този брой включва 40% от всички видове земноводни, 33% от коралите и около 10% от насекомите. Случващото се в Австралия е на дневен ред, а животински видове там са на ръба от заличаване

Още по темата
"Австралия не би трябвало да е изненадана от това, което стана. Там пожарите са чести, но властите закъсняха. Оказа се, че нито имат достатъчно доброволци, подготвени за кризата, нито пожарните им команди са съоръжени с достатъчно техника и средства", обясни експертът по хуманитарна дипломация Енчо Господинов в "България сутрин".

По думите му това, което се случва там, е недопустимо за една високо развита страна. 

Пред Bulgaria ON AIR зоологът д-р Петър Берон обясни, че в трите щата, засегнати от пожарите, живее 2/3 от населението на страната и там са интересните гори от средиземноморски тип.

Той допълни, че фактически Европа е отговорна за 7% от световното замърсяване.

"Големите замърсители - САЩ, Китай, Русия, Индия - докато те не се включат активно, замърсяването върви по цялата земя", подчерта д-р Берон.

Енчо Господинов изтъкна, че от политиците се очаква решителност, мъдрост и конкретни стъпки, които да бъдат изпълнени, за да се защити биоразнообразието. Той изтъкна като основен проблем егоизмът на политиците.

"Всеки ще каже голяма работа, че 5 милиона вида изчезвали. Като няма тигри - още по-хубаво, няма кой да ни плаши по горите. Повечето от тези животни нито се ядат, нито се ползват за нещо друго. Просто са част от биоразнообразието наоколо и за по-просветените хора е добре да живеят в балансирана природа ", заяви д-р Берон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Би трябвало най умния вид да изчезне.
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Истински ужас.
12
0
 
3
 
! Отговори
Чукундур преди 4 години
Човечеството бавно върви към гибел!!!
11
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние българите сме пред изчезване ,той ми мисли за животните.
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дамите тепърва навлизат в политиката а се чудим дее Ревизоро.Ревизоро преди две години нас гледа под лупа а тях никога примадоните на Монако се не гледат техния бизнес е успешен тях цял Ловеч и държавата ги знае
9
1
 
5
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Дамите от клавиатурата.
8
3
 
5
 
! Отговори
До 8 преди 4 години
Кои са тези дами?
7
2
 
7
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Австралия няма промишленост. Само добива и изнасяза за Китай. Също като България. И двете нямат природа и дами са си виновни.
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я, агент Бончо пак се появи отнякъде...
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Удобно премълчаванеНай-тъжното е че това което си написал е научен факт, но днес изпаднахме в жалкото положение, да неглежираме науката за сметка на бълваните лъжи и манипулации от разни болни фанатизирани мозъци.
4
7
 
13
 
! Отговори
Удобно премълчаване преди 4 години
Животът на планетата има прастара история - може би 2 милиарда години, може би повече. Има и интересно фактче, което никога няма да чуете от такива манипулатори - според палеобиолози досега са изчезнали над 95% или даже над 98% от всички съществували някога животински и растителни видове. Няма прошка в конкуренцията на видовете и приспособяването към промените в околната среда. Но някои псевдорелигиозни кукувци и любители на проекти за сметка на данъкоплатците няма да мирясат никога.
3
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На либерастите псевдоучени и хипи-гей експерти, е редно някой да им обясни, че има природни закони, еволюцията не търпи слабите, те трябва и ще изчезнат - това се нарича еволюция! В историята на нашата планета е имало огромен брой пожари, много климатични промени, много невъобразими катаклизми, може би трилиони видове са изчезнали, но въпреки това живота не просто е оцелял, той процъфтява.
2
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първи ще изчезнат перничаните, пеликаните и столичаните.
1
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименДа се гръмнеш!