Човечеството с първи опити да колонизира Марс

Това ще стане сравнително скоро, обясни специалист
13 апр 2020 23:41, Петя Славова
109
Човечеството с първи опити да колонизира Марс
Снимка: БГНЕС

Човечеството ще направи първите опити да колонизира Марс сравнително скоро, но заселването на Червената планета от хората е въпрос на много далечно бъдеще. Това заяви Максим Литвак, ръководител на лабораторията за неутронна и гама спектроскопия в отдела за ядрена планетология към Института за космически изследвания на Руската академия на науките.

"Вероятно хората ще направят първите си опити да колонизират Марс сравнително скоро. Но приспособяването на Марс за живот от страна на човешката раса е в много далечното бъдеще. Със съществуващите технологии това е невъзможно по принцип, така че сега можем само да фантазираме по този въпрос", каза той, цитиран от БГНЕС.

Ученият обаче смята, че е време човечеството да излезе от своята "черупка". "В крайна сметка е важно да разберем колко дълго можем да живеем и да се развиваме извън "люлката си" – Земята и дали човечеството е в състояние да се адаптира към всички условия", каза той.

Според Литвак човечеството трябва да "тренира", за да живее на други планети на Луната. "Шедьовърът на руската лунна програма ще бъде построяването на постоянна база на лунната повърхност. На междинните етапи трябва да работим много добре с автоматични станции и роботи, за да създадем всички условия за това", обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
12
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Нямаме работа на Марс. Това не е планета, която да предоставя условия за живот различни от затворени кутийки и разчитащи само на модерна технология, която никога не е безупречна.Освен това по филмите за Марс никога не дават ефекта на марсианската гравитация, която е почти 1/3 от тази на Земята. Към това не мисля, че има адаптация.А такива приказки за тераформиране на планети - да си ги оставим на фантастите.
20
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То човечеството като колонизира Урантията,вижте до къде го докара.Та сега да осерем и другаде ли? На човек му е отредено,каквото е исрал,да си го яде.То си е неговото.Ние човечеството нямаме право да ходим по другите места отредени за нас.Причината да се търси днес ново място за хората,е че това което беше отредено за нас,вече е негодно по ,,човешка'' вина.За атомното оръжие е казано от писателят. ,,В първо действие на стената ако виси пушка,то в последно действие тя задължително ще гръмне''.
19
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе тия да не го пуснаха нарочно тоя вирус та да свикваме с полета до Марс?Така как си седиме може и 6 месеца,че и повече да откараме.После като обявят кастинг ще имат голям избор!
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Все още няма разработена сигурна технология за кацане на Марсианската повърхност те се канят да я заселват. Проблемът с Марс е че има сравнително голяма гравитация но почти липса на атмосфера. Там парашути нямат голям ефект, ретродвигателите харчат много гориво, метода с еърбеците, които използваха да спуснат кюриосити няма да работи с хора.
17
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Там сигурно няма коронавирус? Сигурно заради това си струва да се заселим на Марс?
16
2
 
4
 
! Отговори
:) преди 4 години
Някакъв си Максим Литвак седнал да си прави сметка без кръчмаря/марсианците/.
15
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На Марс няма да се ходи в близките 50 години. Прекалено много изследвания трябва да се направят, да се изпратят предварително гориво, модули за обитаване, с които да се построи станция, един или няколко спътника, с които да се поддържа връзка със Земята. Така руснаците започнаха с колонизирането на Луната, изпратиха луноходи, орбитални апаратаи, спускаеми, спускаеми с връщане обратно на Земята, и изведнъж американците изпратиха няколко каубоя самоубийци и удариха в земята всични научни подходи
14
4
 
9
 
! Отговори
Бате Гойко преди 4 години
"лабораторията за неутронна и гама спектроскопия в отдела за ядрена планетология към Института за космически изследвания на Руската академия на науките."Тоя докато каже къде работи, ще съмне ;)))"стигнат живи до Марс на куково лято."Ами и тогава няма да е, защото кукувото лято е наближило много. За тези, които се чудят кога ще е кукуво лято - това лято ще е.
13
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какъв Марс какви 5лв?!Ние тука с един вирус не знаем как да се справим,а от Марс ако иде някой и се върне кой знае какъв тамошен ще донесе да ни изтреби до крак.Нещо много си повярва човечеството,че си мисли и че земята е негова,та се запъти и друга планета да придобие.
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 11 На Марс обикновено достига и до - 130 градуса температурата...
11
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е ясно кой кого ще колонизира. Марсианците са пратили короната на вируса и първи ще ни колонизират.
10
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При минус 100 градуса дневна температура на Марс след 6 месеца полет на топло в капсулата, на тия ще им се разкаже играта ако кацнат някоя година на Марс.Скафандрите им ще побелеят от студ.
9
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 8 И като умееш много неща , след 6 месеца полет в дупка 2 на 3 метра ,като стъпиш на повърхността на Марс, ако не си се побъркал от тази изолация за тия 6 месеца в капсулата, какво ще правиш на самия Марс ми кажи? Ще строиш база ли? С какво, бе? Ти собственият си костюм едвам си завлякал там + няколко кила консерви. К'во ще правиш там? Вие акъл имате ли?
8
3
 
4
 
! Отговори
До весела провокация преди 4 години
Ти няма да ходиш на Марс, ще ходят хора които не са като тебе и могат много неща. И пътуването е 6 месеца, не 10 години.
7
4
 
7
 
! Отговори
Ъхъ, ей сега преди 4 години
Тук няма място за дълги сложни сметки и обяснения, затова накратко - със сегашните технологии хора ще стигнат живи до Марс на куково лято. Значи има две възможности - или се чака развитието на нови технологии незнайно кога, или се започва мощна скъпа програма за генно модифициране на хора, които биха понесли абсолютно смъртоносната среда, която започва само 10 километра над повърхността на Земята. Значи още по-незнайно кога. И внуците ми май ще си останат с обещанията и празните приказки.
6
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 5 Той Полета 6 месеца, ама какъв ще го дървишшш там на Марс като отидеш, ако си оцелял затворен в тази капсула психическими физически? К'во ще правиш там? База ли ще строиш? С какво? Или ще направиш набързо снимки за 5 минути и айде обратно 6 месеца към Земята полет...Ако може да излетиш от повърхността на Марс де.
5
4
 
24
 
! Отговори
Весела провокация преди 4 години
Ние не можем да си останем 2 месеца в жилищата по 100 кв.м. с гравитация, интернет, нормална храна, тоалетни и бани, а ще пътуваме до Марс, в капсула 10 кв. м. примерно 10 години?Ххахаххахха:))))))))))
4
3
 
28
 
! Отговори
Хемус преди 4 години
И защо на Марс!?На Мелмак е доказано,че има живот!
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да почнат да се правят опити и да се променя атмосферата на Венера...
2
3
 
8
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
Короновирусът на Марс вирее ли?