Къде и как разхлабват мерките срещу коронавируса в Европа

Великобритания започва втори етап, Португалия – последния етап
1 юни 2020 12:25, Елка Василева
1
Къде и как разхлабват мерките срещу коронавируса в Европа
Снимка: архив, БГНЕС

Редица европейски страни разхлабват от днес още повече мерките, наложени заради пандемията от COVID-19.

Във Великобритания започва втори етап на разхлабване на карантината, въведена на 23 март. Възобновява се работата на някои училища, но повечето магазини ще останат затворени до 15 юни. Днес на училище в Англия ще се върнат децата от подготвителните класове, първите и последните класове на началните училища. Възобновяват работа детските градини, пазарите и автосалоните. Подновяват се редица състезания, но без зрители. На хората ще се разрешават срещи навън с родни и приятели при съблюдаване на двуметрова дистанция. Но групите не трябва да са повече от 6 души. В страната има над 274 000 случая на зараза и 38 500 летални случая.

Португалия започва последния етап от смекчаване на рестрикциите, включващ отваряне на големи търговски центрове. Подновява се изцяло работата на ресторанти и кафенета, разрешава се събирането на групи хора до 20 души. Отварят се спортни зали, киносалони, театри, но при ограничаване на едновременната посещаемост. От 6 май ще се отворят и плажовете. В Лисабон обаче последният етап ще изчака до четвъртък заради локални огнища на зараза в бедни предградия и индустриални хъбове. В страната има 32 500 случая на зараза и 1410 летални случая.

Още по темата

70 процента от жителите на Испания днес навлизат в предпоследен етап от излизането от изолацията. Отварят се тераси на кафенета, барове и ресторанти, но при изискване да са заети едновременно 50 процента от масите и да се дезинфекцира. Възобновяват дейността си търговски обекти до 400 квадратни метра, религиозни учреждения, музеи, но с ограничения на броя на едновременните посетители. Отварят се хотели, но без зоните за общо ползване и ресторантите в тях. Но в Мадрид, Барселона и части от Кастилия и Леон, където заразените са все още доста, ограниченията са на разхлабване първа фаза, което означава, че е разрешено само среща с приятели и роднини, живеещи в една провинция. Там не трябва да се събират групи от повече от 10 души. Има ограничение и в разходките и индивидуалните спортове на открито, които са във времеви интервали. В Испания има 239 400 случая на зараза и 27 127 смъртни случая.

В Нидерландия се отварят кафенетата, ресторантите, музеите и киносалоните. Общественият транспорт се връща към нормална работа, а от утре се отварят и средните училища. В заведенията обаче не може да има повече от 30 човека, а хората трябва да спазват дистанция от 1,5 метра един от друг с изключение на членовете на едно и също семейство. Гимназиите ще подновят работа на 15 юни, както и университетите. Началните училища подновяват работа на 8 юни. Там класовете ще бъдат разделени на две групи, които ще се редуват да учат в класните стаи. Възобновяват работа и театрите, киносалоните и концертните зали при изискване 30 зрители в една зала и дистанция от 1,5 метра между тях. В страната има над 46 400 случая на зараза и почти 6000 починали.

В Норвегия от днес се разрешават работните пътувания към страни от Северна Европа без изискване за 10-дневна карантина. Отварят се барове и увеселителни паркове. В страната има 8437 случая на зараза и 236 починали.

Във Финландия се отварят отново ресторанти, музеи и театри, отварят се и фирми, предоставящи обществени услуги, а продажбата на алкохол се разрешава от 9 до 22 ч. Разрешава се провеждане на обществени мероприятия с максимум до 50 души. При определени условия ще може да се провеждат и събития с участници до 500 души. Вътрешният туризъм отново е възможен. В страната има 6859 случая на зараза и 316 летални случая.

В Италия от днес отварят редица културни обекти, сред които Колизеумът в Рим. Страната се готви за следващ етап на излизане от изолацията, който ще е на 3 юни, посочва БТА.

В Полша се възобновяват вътрешните полети, спрени в продължение на 11 седмици. На 6 юни подновяват работа и киносалоните, театрите, фитнесклубовете, басейните, салоните са масаж и атракционните паркове, но при нови санитарни правила. В страната има 23 786 случая на зараза и 1064 починали.

В Украйна също подновяват работата на спортните зали и се възобновяват междуобластните пътувания. Отварят се плажовете и отново почват работа и детските градини. В страната има 23 672 случая на зараза.

В Москва също има отмяна на рестрикции, наложени заради коронавируса. Отварят се търговски центрове и непродоволствени магазини. Така на работа ще отидат почти 263 000 служители в тях. Заработват автосалоните, предприятията за битови услуги. В търговските центрове остават затворени обаче киносалоните, салоните за красота, фитнес залите и детските стаи, а ресторантите там ще доставят храна по домовете. На хората се разрешава и занимаване със спорт и разходки навън при определени условия. За целта се отварят парковете и градините, но ще се следи да няма струпване на много хора на едно място. До 14 юни остава изискването за дигиталните пропуски за излизане из придвижване в града с транспортни средства.

 


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Путин е полудял. При 9 000 новозаразени на дена да отваряш магазините? Тя и в момента Москва е по зле от Бергамо.