Пробите за пестициди не увеличавали цените на зеленчуците

През април и май не са допуснати до пазара над 200 т стоки с пестициди
10
Пробите за пестициди не увеличавали цените на зеленчуците
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Контролът, който Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) извършва върху плодовете и зеленчуците за прясна консумация, предназначени за българския пазар, цели единствено да гарантират безопасността и качеството на продукцията, която потребителите слагат на трапезата си. Тази позиция разпространиха от БАБХ, след като вчера търговци от зеленчукова борса излязоха на протест срещу решението на Агенцията да се вземат проби от сезонни плодове и зеленчуци на всяка вносна партида. Според търговците наредбата ги обрича на фалит.

Още по темата
На контрол за остатъчни вещества от пестициди подлежат стоките, произведени в страни от ЕС и предназначени за българския пазар, продукцията, внос от трети страни, както и произведената в България, уточняват от БАБХ.

През месеците април и май не са допуснати до пазара над 200 т стоки, внос от трети страни, с повишени количества на остатъци от пестициди, доказани с лабораторно изследване, уточняват от БАБХ.

"Манипулативно е твърдението, че цената на пробата би довела до поскъпване на плодовете и зеленчуците. Не е коректно да се изнасят подвеждаща информация, че една лабораторна проба за пестициди в размер на 420 лв., взета от пратка с тонове продукция, ще повлияе на цената. Резултатите от пробите излизат от 24 до 72 часа, като времетраенето се определя единствено и само от заявката на търговеца", казват още от БАБХ.

Предоставена е възможност за анализ на пробите във всички акредитирани лаборатории за изследване за пестициди на територията на страната. Целта е да се постигне разпределение, което ще ускори излизането на резултатите и достигането им до бизнес операторите в по-кратки срокове.

"Стоките, предназначени за пазара, както и тези за преработвателните предприятия, придружени от протокол за анализ за съдържание на остатъчни вещества от пестициди, издаден от акредитирана и одобрена за официален контрол лаборатория в ЕС, не подлежат на пробовземане на територията на България.

Повече от половината пратки с плодове и зеленчуци, влизащи  в страната, са придружени от протокол за анализ, показва провежданият контрол до момента. Съобразено е, че някои стоки са бързо развалящи се и няма възможност да изчакват излизането на резултатите. Тези стоки биват пломбирани на граничния пункт и се освобождават за отпътуване към крайната точка. Транспортните средства, които не са снабдени с устройства за пломбиране, изчакват резултата от пробите на ГКПП", обясняват от БАБХ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
klo преди 3 години
no se uveli4iha!на доматите примерно!
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да фалират, щом купуват и продават негодни за консумация продукти.
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 1Далеч не само турските зеленчуци са тъпкани с отрови.Работя в земеделска фирма и като гледам какво количество препарати и торове се ползва, направо свят ми се завива. И така е навсякъде, гонят ес добиви, никой не го интересува че храната е на практика менделеева таблица...
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Турските хранителни продукти са много по-качествени от българските и на половин цена на българските. Питайте който искате дето ходи на пазар в Турция и ще ви го потвърди. Не се занимавайте с евтина атакаджийска пропаганда, бъдете обективни.
5
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 4Ти стъпвал ли си изобщо в Турция или се информираш единствено от телевизия Алфа и СКАТ?
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не купувайте турски зеленчуци, 95% са тъпкани с пестициди и всякакви химикали. Същото важи и за останалите им хранителни продукти.
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пробите даже намаляват цените на зеленчуците, защото докато се чакат лабораторните резултати зеленчуците се скапват до неузнаваемост.
2
3
 
1
 
! Отговори
Бай Иван преди 3 години
Спирайте ги бре, нека си се тровиме с качествени български пестициди (гледайте Ахчиева).А за това такава глоба ще ни треснат от ЕК че свят ще ни се завие.
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
200т. спрени заради пестициди. Що бе? Пускайте ги. *** не го интересува че е тъпкано с отрова - важното е, че турското е по-евтино от гръцкото и българското...нищо че тези пари после за доктори и лекарства ще ги даде, ама важното е да е тарикат.