Китай прие закона за националната сигурност на Хонконг

Забранява се актовете на сепаратизъм
30 юни 2020 08:02, Павел Гълъбов
19
Китай прие закона за националната сигурност на Хонконг
Снимка: БГНЕС

Върховният законодателен орган на Пекин прие единодушно закон за националната сигурност на Хонконг, който забранява актовете на сепаратизъм, подривна дейност, тероризъм и тайни споразумения с чуждестранни сили, застрашаващи националната сигурност на анклава като част от Китай, пише хонконгският вестник South China Morning Post.

Още по темата

Законът, одобрен от Постоянния комитет на националния конгрес на Китай, предвижда максимална присъда от доживотен затвор за нарушителите му.

Източници са съобщили на вестника, че законът е одобрен единодушно от 162-та членове на Постоянния комитет в рамките на 15 минути от заседанието, започнало в 9 часа сутринта местно време (4 часа българско време).

Само няколко делегати от Хонконг в националния законодателен орган са видели законопроекта преди неговото приемане, като мнозина говорят за липса на прозрачност около неговото приемане, въпреки сериозните последици, които произлизат от него.

В неделя Постоянният комитет започна специално заседание за бързо приемане на законопроекта, приключено в последния ден от тридневната сесия.

Става ясно, че Комитетът по основни закони, който съветва Пекин по въпросите, свързани с мини-конституцията на Хонконг, ще се срещне „веднага след като Постоянният комитет приеме закона, за да обсъди включването му в приложение III към Основния закон“.

Всички делегати на Хонконг в най-висшия консултативен орган на нацията, Политическата консултативна конференция на Китайския народ и Националния народен конгрес са били помолени да присъстват на среща, на която се смята, че ще се проведе запознаване със Закона, в централата на Офиса за връзка с Китай в 15:00 часа местно време (20:00 часа българско време).

Очаква се Законът да влезе в сила на 1 юли, на 23-та годишнина от предаването на града на Китай от британските власти. Приемането на спорното законодателство стана само ден, след като Пекин обяви визови ограничения за длъжностни лица от Съединените щати, които „са се държали изключително зле“ по проблемите, свързани с Хонконг.

Пекин и Вашингтон бяха влязоха в ескалиращ дипломатически спор по време на продължилите с месеци протести в Хонконг и Закона за националната сигурност.

САЩ по-рано обещаха да отнемат на Хонконг от статута му за преференциална търговия
и наложиха визови ограничения за китайски служители, които се считат за отговорни за подкопаването на местната автономия и свободи.


19
Още от Времето
Слънчев и топъл ще е последният юнски ден
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Това че китайските депутати първо гласуват после четат какво са гласували ,като оправдание за нашите депутати ли е ,че го правят по същия начин .
Китай са втора икономическа сила в света.Те дори могат да си позволят някоя икономическа глупост и пак имат ресурси да се изправят.
България от своя страна е държава от третия свят и всяка глупост която измислят се затъва безвъзвратно надолу и няма обратен път.
18
3
 
5
 
! Отговори
До 16 преди 3 дни
Не се прави на умен след като прозира липсата ба мозъчен капацитет за тази сложна човешка дейност. Гушкайте се там с мъжът ти и тъй
17
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Китай е номер едно в света и това доста боде някои ! Да , номер едно е и ще бъде такъв много десетилетия още. Свиквайте с това защото и компютрите на които драскате са made in china
16
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Държава в чието име присъства демократична или народна не заслужават и капка доверие. Също и когато Руснак ти говори за мир.
15
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Китайската *** е пред срив а азиатците пред нервен такъв.
14
8
 
5
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 3 дни
Китай напредна последните години неимоверно много, но има милиони китайци, които живеят все още в колиби. Такива бяха евакуирани при последните поройни дъждове. Общо 1 милион!!
13
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Колкото повече китайците се избиват надявам се скоро да се включат японци тайванци виетнамци и тн. Толкова чо-добре за белият коренен европеец.Европа е континент на лидерите.
12
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Свобода, мир и любов ... в Хонк Конг няма да има.
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Много прилича на това как нашите мили управници работят ... въпреки протестите и недоволството си правят каквото искат
10
1
 
9
 
! Отговори
Пян Гъ преди 3 дни
До 7:
Готин, ма то комунизъм в Русия отдавна няма. Къде да отидат? Май тези, в чиито банкови офиси е замислен комунизма. Какво ще кажеш за *** ъв Ингланд и ФЕД?
9
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Нормално е Китай за 6000 години и милярдите инвестиции още да са бананова държава.Все пак са жълтури тоест подхора.
8
4
 
10
 
! Отговори
Ами преди 3 дни
Нормално е китайците да си пазят държавата, САЩ наистина прекаляват с техните интервенции и провокации.
7
13
 
3
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 3 дни
Ха ха ха блядчики жадуват за техния кАмАнизм! Тогава беж немедлено към Русия, С. Корея, Венесуела или Китай, да ва окошярят за неспазване на прилично поведение в Интернет пространството.
6
3
 
8
 
! Отговори
До 5 Sichtpunkt преди 3 дни
Какво да ти е познато като си се родил през 2007 година ?
5
6
 
6
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 3 дни
Източници са съобщили на вестника, че законът е одобрен ЕДИНОДУШНО от 162-та членове на Постоянния комитет

ТОВА МИ СЕ СТРУВА МНОГО ПОЗНАТО!
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Показателно е, че при втория рунд на протестите, полицията вече не полива тълпата с оцветяваща течност, а отбелязва ръководителите на хонконгския майдан със снайперски стрелячки, подобни на тези за игра в пейнтбол (маркер)
3
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Пекин прие единодушно закон за националната сигурност на Хонконг, а утре Русия провежда референдум за поправки в колониалната елцинска конституция на РФ.
Не са ли това събития в единния ред на настъпление на Изтока срещу Запада?
2
5
 
1
 
! Отговори
[гл шеф ] преди 3 дни
от. гл. шеф. на тайно разузнаване. вписваме и ви запитваме какво изкате от нашият румен йорданов. какви са тези заплахи от полицията и съседите на румен. че щего бият. заповядайте да биете румен. от днес събираме заснетия матреял. срещу всички и ще ви съдиме някой от тази полиция ще си заминът [ завинаги. ]
1
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Отдавна чаках Председателят Си Джин Пин да удари по масата.