Гърция обвини в трафик на хора служители на НПО, сред тях и българи

35 души помагали на нелегални имигранти да преминат от Турция до Лесбос
Обновена: 4 окт 2020 21:36 | 4 окт 2020 19:01, Анисия Иванова
59
Гърция обвини в трафик на хора служители на НПО, сред тях и българи
Снимка: БГНЕС

Нелегална операция, организирана от Гръцката национална разузнавателна служба (ГНРС) и гръцката полиция през август, включваща и двама мигранти, работещи като агенти под прикритие, разкри, че членове на четири неправителствени организации, действащи на остров Лесбос, се занимават с контрабанда на хора, съобщи в. „Катимерини“.

Според класифицирани документи общо 35 членове на четирите НПО улесняват движението на нелегални имигранти и бежанци от Турция до Лесбос, използвайки „незаконни методи и процедури“.

Те са граждани на Германия, Франция, Швейцария, Австрия, Норвегия и България, а две от разследваните НПО са базирани в Берлин, сочат документите. Не се споменават повече детали за това колко и кои са българите, нито за кои НПО работят.

Операцията с кодово име „Алкмена“ – на името на майката на митологичния герой Херкулес – е приключила на 12 август в разгара на гръцко-турския конфликт, докато военни кораби от двете страни патрулираха в Източното Егейско море.

По същество това включва „насочена контрабанда“, контролирана от гръцките власти, като двамата мигранти, вербувани от ГНРС, пристигат в Измир, Турция и след това се качват на лодка с мигранти без документи, насочващи се към Лесбос.

Впоследствие двамата агенти мигранти подробно разказаха какво се е случило по време на трансфера, хвърляйки светлина върху начина, по който действат тези НПО-та Заключенията от описанията и информацията, предоставени от двамата мигранти, ще бъдат оценени в наказателно разследване, започнато от гръцки прокурор, съобщи БГНЕС.

Класифицираните документи на полицията разкриват, че четирите НПО-та използват приложението AlarmPhone – телефонен номер за спешни случаи, използван от бежанци и мигранти, пресичащи морето от брега на Турция до гръцките острови. Приложението се използва и от мигранти, пътуващи от Либия до Малта и Италия.

Мигрантите се обаждат на номера и информират неправителствените организации за точното им местоположение. Тогава доброволците от неправителствените организации се ангажират да се свържат с бреговата охрана на Гърция и да помолят нейния персонал да вземе лодката с мигрантите. Ако няма незабавен отговор, те публикуват проблема в социалните мрежи като форма на натиск. Това приложение не е тайно, но е достъпно чрез уебсайта www.alarmphone.org и Tуитър.

Разследването започва през май и първоначално обхващаше шест неправителствени организации, въпреки че не бяха намерени доказателства, уличаващи две от групите, така че разследването беше стеснено до четирите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ХА-ХА-ХА-ХААААААААААБеха... *** са вече не са.Отлетеха малко по на север.
42
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На бас че всички тези "граждани на Германия, Франция, Швейцария, Австрия, Норвегия и България" са всъщност евреи.
41
0
 
16
 
! Отговори
антисоросоид преди 3 години
До 50 ХахахаТазиДолнаМърша Сорос не е бил в лагери. Не го величай. Отдавна пиша , че тези НПОта трябва да бъдат забранени а участници и *** от тези НПота веднага в затвора. Орбан ги забрани в Унгария
40
0
 
16
 
! Отговори
Хахаха преди 3 години
Крайно време е идеологията ЛГБТИ да бъде заклеймена като човеконенавистна и забранена, както са фашизма и комунизма.НПО свързано със Сорос трябва дадължително да бъде разследнано за:1.Трафик на хора2. Посягане на децата от педофили.3. Финансиране на теропизъм.Сорос ... е оцелял от лагерите, и за отмъщение на Европа, създава чудовището ЛГБТИ
39
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тома Белев и Красимир Кънев задържани ли са? Опс, забравих, че те са вече в министерски съвет, гордо развявайки флага на извратените. Джок Полфрийман ги аплодира.
38
0
 
6
 
! Отговори
иди се лекувай преди 3 години
До ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
37
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-после истината беше казана на всеослушание.Тези неща се знаеха отдавна и се криеха, но вече официално се знае, че шорошките нпо-та са трафиканти и на хора.
36
3
 
13
 
! Отговори
До 44 преди 3 години
Фантазиите са безплатни. Но ако ги бъркаш с реалността, тогава си за лекар баце.
35
1
 
22
 
! Отговори
До 40 преди 3 години
Има Турция на баба ти фърчилото. Надявам се не си мислиш, че ако откраднат бомбите, могат да ги използват. Можеш да бъдеш сигурен, че са защитени от такива пр.и.мати като джонгалите.
34
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ХА-ХА-ХА-ХААААААААААООН каквото иска да си ратифицира, великите сили решават, а не ООН. Колко ядрени бомби има ООН? Ами Турция?
33
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ХА-ХА-ХА-ХААААААААААООН? Тези за живи ли ги имаш? Умряла организацийка от следвоенната епоха. Бяха сложили начело на човешките права някакъв от саудитска арабия. Въобще да не ми се препоръчват. А на Ердо ще му дръпнат мyстака, чоджyм.
32
2
 
5
 
! Отговори
мхм преди 3 години
в италия взеха милиарди, ес е подигравка
31
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В тези НПОта има доста лгбтта, миналата година едно емигрантско черно момче уби северноевропейския гражданин с румени бузи и блага усмивка, който го приютяваше срещу сексуални услуги. Повечето "благодетели" са такива, а има и някои по-лоши, които искат да унищожат Европа отвътре. Време е за преоценка на вземаните мерки срещу тази атака над цивилизацията.
30
0
 
6
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Прочетох НСО, пък то НПО и се зачетох, та излезе малко *** статията...
29
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Мен"Ми гърци и *** какво да се очаква - тотална корупция и безхаберие."Гърците за разлика от българите винаги си отстояват интереса. На тях и службите им работят и армията си поддържат и дипломатите им са силни.
28
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АзГ"90% от журналистите в тях са ЕКОСОЦИАЛИСТИ, а не неутрални"Същото е и в САЩ където 90% от медиите подкрепят демократическата партия.Никаква неутралност няма.
27
6
 
0
 
! Отговори
Мен преди 3 години
Ми гърци и *** какво да се очаква - тотална корупция и безхаберие.
26
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да ги съберат на едно малко островчеПосле драсват клечката.След 2 месеца пак същата процедураПовече никой няма да дойде.Ако някой ме упреква ,нека да се замисли първо в неговата къща кой определя правилатаТой или гостите?
25
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НПО-тата, които "спасяват" мигранти за мен са терористи. Защото "спасените" после вилнеят из Европа, бият, ограбват, убиват и изнасилват. Дори атентати правят.
24
9
 
19
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Това е положението другаре и товарищи, зад НПО-тата навсякъде по света се крият хора с престъпни намерения и задкулисни цели ... Не случайно и у нас, такива застнаха зад бандисткия метеж на Кремълският парашутист Радев, врекъл се във вярност на Черепа и ген.Решетников, зад платформи като тази на Мая Костинбродска и на тюлена с гумената от лодка от плажа на Росенец ... и на такива като Ян бибияновците и хаджигенчовците, олицетворяващи в своята същност най-дегенеративната част от обществото... !!!