Ердоган зове за бойкот на френските стоки в Турция

Мотивът - "враждебната позиция към мюсюлманите"
Обновена: 26 окт 2020 18:24 | 26 окт 2020 18:22, Веселина Йорданова
208
Ердоган зове за бойкот на френските стоки в Турция
Снимка: БГНЕС

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган призова турците да бойкотират френските стоки заради ”враждебната позиция към мюсюлманите“, отстоявана от лидерите на Франция. Това заплашва да задълбочи разрива между двете страни членки на НАТО, предава Bloomberg.

Още по темата
Турция обвинява френския президент Еманюел Макрон в проява на нетърпимост срещу исляма. През уикенда Франция определи личните нападки на Ердоган срещу Макрон като неприемливи и оттегли посланика си в Турция.

Нападенията срещу мюсюлмани в Европа „се извършват с подстрекателството на френския лидер, който се нуждае от психически преглед“, заяви Ердоган в телевизионна реч.

Критиките и обвиненията на Ердоган не спряха само до Франция, като турският държавен глава заяви, че ислямофобията в Европа е достигнала нива, сравними с отношението към евреите преди Втората световна война, предава euronews.

"Нарастващата ислямофобия на Запад се превърна в цялостна атака срещу нашите писания, нашия пророк и всичко, което смятаме за свято", заяви Ердоган.

"Преместванията, инквизициите и геноцидите спрямо представители на различни религии не са чужди на Европа практики. Престъпленията срещу човечеството, извършени срещу евреите преди 80 години, действията срещу нашите босненски братя и сестри в Сребреница само преди 25 години все още са в паметта ни", заяви той.

Директорът на отдела за комуникации към кабинета на турския лидер разшири обхвата на вербалната атака на правителството, казвайки, че мюсюлманите не се чувстват добре дошли в Европа поради широко разпространената омраза към представителите на тяхната вяра.

Инвеститорите приеха критиката на Турция към европейските държави като знак за нарастващо напрежение и промяната в настроенията им се отрази на турските активи. Лирата достигна ново рекордно дъно спрямо щатския долар.

Напрежението между Турция и ЕС ескалира по редица въпроси от либийската гражданска война до енергийните проучвания на Турция в Източното Средиземноморие, а Макрон критикува Ердоган за неговия стремеж към регионална мощ.

Последното напрежение в отношенията беше предизвикано от убийството на 47-годишния Самюел Пати, който беше обезглавен близо до парижкото училище, където работи, след като показа на учениците карикатурни изображения на пророка Мохамед по време на дискусия за свободата на словото.

Убийството шокира френската нация и подтикна хиляди да излязат на улицата в знак на протест. Правителството предприе редица репресивни действия срещу хора, които счита за мюсюлмански екстремисти, арестувайки повече от дузина души и затваряйки няколко джамии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И за капак на всички, много скоро до няколко години ще разберете че Турция ще погълне на юг от нея много земи.
29
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Как пъкZatova laesh sega trqbvashe kato anglichanite i francuzite otkadeto minat ili da govorite tehniya ezik ili da vi kolqt kato v Afrika ili Amerika
28
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Sredizemno more,Cherno more pulno s gaz i nikoy nqma da bude dopusnat da krade v turskoto ikonomichesko prostranstvo,frantsuzina e izritan ottam zatova kvichi pe..rus MAKARON
27
3
 
19
 
! Отговори
Как пък преди 3 години
За пет века Турция не успя да внесе грам култура в България, а тъкмо обратното - превърна българите в заgpъстени ориенталци.
26
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много хора в България не искат да видят че Турция се завръща в световната политика като силен регионален лидер.Над 600 години е била Империя,всичко се връща.Когато гледаш от България не знам какво виждате,но при криза в Турция е пъти по добре от България.Турция е силна държава,приемете го.
25
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Държавата му ще фалира, той бойкот ще обявява. Бойкот се обявява ако реално имаш пари за харчене.Ако са ти продънени джобовете като на редови турчин - гледаш жално и бягаш да арбайтиш в Германия или Франция, за да не гътнеш от глад. Ержика съвсем е загубил връзка с реалността, но още не може да достигне македонците...
24
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 23Турците как са забогатяли до ден днешен меко казано ги недолюбват араби, арменци, българи, гърци, сърби и други.
23
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скритата истина за която никой не пише е, че Турция получаваше по 5 милиарда долара на година от САЩ за да имитират икономика, но Тръмп наред със спрените пари за СЗО, НПО-та и "Глобалното затопляне", спря парите и за Турция. Няма как да задържат свободното падане, въпрос на време е.
22
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Franciya marsh ot Sredizemno more ,izchezvayte dokato ne vidite OSMANSKIYA YUMRUK
21
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 23А като се изкелеши така тук и напълни ли ти се хладилника?
20
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Точно тоя, дето съвсем открито направи провокация към христянската религия, превръщайки един паметник на ЮНЕСКО и бивша църква в джамия .....
19
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Макрона е сменил крачола.
18
28
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Франция е забогатяла поробвайки и избивайки милиони хора в Африка. Сега води фашистка политика срещу същите хора, дошли защото те са им оглозгали държавите. Историята им е срамна, където са отишли са занесли скръб и смърт. Османската и Исляма са занесли култура, език и ред на три континента. Няма място за сравнение. Нека изчакаме, но края на Франция е близо, иншаллах!
17
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Турция има сума ти френски заводи, включително и полудържавното Рено. Дано Макарона се нервира и нареги изтегляне на всички френски активи от Търция, та допълнително да им слапе и без това почти свободнопадащата икономика.Време е Рвропа да се събуди и да разбере, че тези от добро и отстъпки не разбират и трябва да играе яката сопа.
16
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Mnogo arabski darjavi se vklyuchiha v boykota na frenskite stoki
15
2
 
20
 
! Отговори
Адмирации преди 3 години
Този много дърдори! Лошо е че сме комшии, реално останахме единствената страна покрай Туркия, къде няма кофликт. Но това не трябва да ни успокоява, а напротив, знаем за мечтите му за Кърджали и Делиормана.
14
4
 
26
 
! Отговори
Шут в ислямският гз преди 3 години
Да бе днеска те кoлят заради карикатури утре ще ти взривят къщата щото си си купил луканка с 40% свинско.Мощен шyт в гза на всички ислямисти от Европа трябва.
13
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Franciya izvarshi genocid v ALJIR izbivayki 1,5 miliona aljirci
12
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако Ердоган отиде да се прегледа в психиатрична болница, няма да го пуснат да излезе, а турците са го оставили да им управлява държавата.
11
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя съвсем изгуби връзка с Кораба-Майка.