Доц. Мангъров: За момента няма дефинитивно лечение на COVID

Вирусът се лекувал "като счупен крак" - със стоене вкъщи
11 ное 2020 20:15, Нели Христова
114
Доц. Мангъров:  За момента няма дефинитивно лечение на COVID
Снимка: БГНЕС

COVID-19 се лекува, както се лекува счупен крак – седиш в гипс и чакаш да ти мине, много просто. Такъв човек трябва да си стои в къщи, на максимално щадящ режим – да си сложи пижамката, да си легне в леглото, да е в състояние на максимален покой. Това каза пред bTV началникът на Инфекциозната клиника, в която се лекуват болни от коронавирус - доц. Атанас Мангъров.

По думите му, ако бронхопневмонията е вирусна, на човека могат да му се дават един или два антибиотика, но те няма да повлияят тези белодробни изменения.

„Евентуално, ако се добави вторична бактериална инфекция, но това става доста по-напред в хода на заболяването, може да се наложи антибиотик, но тези вирусни промени, които се наблюдават, не са чувствителни на лечение с антибиотик, независимо какво си мислим.

Трябва много добре да кажем на хората, че за момента няма дефинитивно лечение на COVID. Не може да се очаква, че човек, като влезе в болница, там ще му се даде нещо и на него ще му мине, както става, когато има бактериален менингит, или някаква друга белодробна бактериална инфекция.

Има смисъл да се влезе в болница само тогава, когато може да се направи нещо, а това, което може да се направи, е да се дава кислород. Всичките тези – Ремдисивир, плазми, да, добре, хубаво е, но няма категорични показания, че като дадеш на някой това и на него ще му мине".

Истината е, че няма дефинитивно лечение, нещо, което да се направи, и на човек да му мине, обясни доц. Мангъров.

"Има технологично време, което трябва да мине и евентуално през това време болният да бъде държан жив и да се чувства в задоволително състояние, да се рехидратира. Значителна част от тези, които идват в болницата, идват сухи като стафиди, защото не са пили достатъчно течности.

Затова на хората, които са положителни и имат симптоми, не трябва още от самото начало да се дава някакъв антибиотик, обикновено този прословут азитромицин, защото от него няма никаква полза. На тях трябва да се каже, че трябва да си останат вкъщи".

Какво да прави човек, който е с положителен тест?

"Първото, което трябва да се каже на човека, е да се успокои.

Второто - да му се обясни, че в следващите 2 седмици, 12-15 дни, той ще бъде болен. Ще му мине някъде след края на втората седмица, след 15-ия, 16-ия ден, някъде там. Много е важно това да се каже, за да няма човек нереални очаквания, тоест психическата нагласа - да се обясни на хората какво да очакват е много важно.

Този човек трябва да си стои вкъщи, на максимално щадящ режим – да си сложи пижамката, да си легне в леглото, да е в състояние на максимален покой . Това се лекува, както се лекува счупен крак – седиш в гипс и чакаш да ти мине, много просто.

Третото нещо – този човек трябва да приема достатъчно течности, за да не се обезводни. Това е много важно нещо.

Четвърто – трябва да взема нещо, което да намалява способността на кръвта му да се съсирва – най-простото нещо е една таблетка аспирин от 100 мг. Това има антиагрегантно действие, може да се замести с дипиридамол – антистенокардин.

Когато има силно главоболие, не може да спи, има много силни болки в мускулите – може да вземе някакъв аналгетик – парацетамол, ибупрофен, аналгин, за да може да се наспи, защото човек да се наспи е важна част от лечението".

По думите му, тези хора не трябва да си свалят на всяка цена високата температурата, защото тя е физиологична защитна реакция, с която организмът се бори с инфекцията.

"От една страна си активира защитите – левкоцити, ензими, антитела, от друга страна - създава неблагоприятни условия на вируса, който го е нападнал – образно казано сварява вируса. Когато тази температура се сваля, не се помага, а се пречи, независимо какво си мисли болният или този, който го лекува.

Човекът трябва да се настрои психически, че няма де е един ден, два дни – това е както да се изкачвате по Витоша – Княжево, Златните мостове, хижа Алеко, Черни връх, пиете чай, слизате към Бистрица, чакате рейса, тоест една дълга история".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
е щото в ковид отделенията тестват експериментални хапчета, затова ги тъпчат така, що не се извади статистика на починалите от ковид, колко от тях са в болница и колко в къщи, да не се окаже че над 90 % от починалите са в болници, случая в Търново наистина е доста показателен, там бащата беше искал даже аутопсия да се направи а те му отказали, оная Сибил координаторка на ДПС и по някаква случайнсот и по донорство, и в същото време завеждаща ковид отделение, абе смърдяща работа от всякъде
79
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Непрекъснатият информационен океан ни залива с всевъзможни черни статистики по отношение на COVID-19. От другата страна обаче са фактите, че това заболяване действително съществува и има хора, които го изкарват много тежко. Всичко това води до нашия уплах и тревожност.Това заяви в предаването Студио Actualno директорът на Националната психиатрична болница Св. Иван Рилски, д-р Цветеслава Гълъбова. По думите ѝ специално за България здравната система се е оказала недостачъно подготвена за този проблем. Ние имаме един хроничен недостиг на кадри и вече 10 години говорим за това, но н
78
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
не трябва да си свалят на всяка цена високата температурата, защото тя е физиологична защитна реакция, с която организмът се бори с инфекцията--------- Точно така съм се лекувал винаги - максимално горещ душ и после завиване през глава с три одеяла, докато се изпотя като прасе. След това горещ чай с коняк и аспирин. През останалото време лежане и насилствено спане.
77
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
оня от Велико Търново е спал в наргиле-бароветебил ди джей сериозен наркопочитателс разбита имунна системапочинал е от съсипана имуннна система , следствие на начина му на животбаща му забранил да търсят причинатасещаш ли се един нарко тест какво ще покаже?
76
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това ли ви е новата мантра? Оня от Търново му давали психотропни и бил опитно зайче? Тъкмо се чудих каква поредна тъпотия ще измислят мангърчетата малки сладки....Чакайте дотук да видим какви ги мислихте:1. Такъв вирус няма2. То е само грипче, което ще мине до лятото, иначе си късам дипломата3. Лекарите взимат по 1000лв, за да те пишат болен от ковид, иначе ковид няма4. Джеритата друсат гюбеци в ковид отделение5. То Швеция е много добреМда. После що се казва "Стаден имунитет". Овци мозъци
75
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 73доказано си е, че са го блъскали с експериментални лекарства + 7 вида антибиотици и психотропни лекарства, а тия глупости, че пушел наргилета и джойнтове, си ги измисля оная координаторката по донорство Сибил, ползвали са го за опитно зайче момчето
74
4
 
4
 
! Отговори
До 11 преди 3 години
Той , мангърът,не препоръчва спазването на мерките.Това е лошото.А сега ще направи свинарник и в ковидболницата.Толкова пари напразно ще се дадат.Язък
73
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мрънкала, лягайте да спите. Мелатонина спира короната. На Тръмп му даваха.
72
2
 
2
 
! Отговори
До 11 преди 3 години
Те препоръчва спазването на мерките.Това е лошото.А сега ще направи свинарник и в ковидболницата.Толкова пари напразно ще се дадат.Язък
71
1
 
10
 
! Отговори
Чук и Гек преди 3 години
Сериозно! Днес видях лична лекарка, която е преуморена, сама си казва и и личи! Очите и зачервени от напрежение и недоспиване! Народа лудна и не е нужно всичките и клиенти - пациенти да я безпокоят! Има едни бабички, 90-100 годишни, еснафки, колкото дърти, толкова са си скъпоценни сами на себе си и постоянно звънят - *** кръвното ми, *** температурата ми, *** перуката ми...! Или се обаждат на дъщеря си депутат и тя по телефона тормози нещастното джипи, докато го унищожи! 3 такива и лекарят е финиш!
70
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да имате злоба за живот.Ако увехнете и се уплашите, ще си *** като едното нищо.
69
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма да има. Лягай си да спиш. Полезно е.
68
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 66нема такива работи пич, личните лекари като те чуят че си с темпрератиура и кашлица те пращат да си праиш ПЦР тест срещу заплащане, щото нема направления, или да ходиш в болница, то затова болниците са пълни, миналата седмица се обаждам за детето дигнало лека температура / простинало/ оная ми вика карайте го в Пирогов, жената вика, абе ти в ред ли си бе, как за 38 градуса ще го карам в Пирогов, ненормална работа, чай с мед, аспиринче, на сутринта пак и детето кукурек, ама има шашкалници
67
5
 
3
 
! Отговори
До 68 преди 3 години
Аре стига с тоя наркоман.Наргилета, джоинт цяла нощ. Стоял в ковидарника наречен дискотека, пък после антибиотиците му виновни. По пет да са му правили едновременно, пак нямаше нищо да му стане.А то- единият не подйствал, дали другия.То и от чай може да си отидеш.Чели сме ,,Снаха,, и за ,,татул,,
66
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Главния доктор на уханска болница умря от ковид. Беше се заразил през очите - 2 дни конюктивид и после нищо. След 2 седмици...+.
65
0
 
3
 
! Отговори
До 66 преди 3 години
Айде стига.Нали ви организират Ковид зони за прегледи в поликлиниките.Какво още.Дежурните лекари си работят.Джипитата им плащат за домашните посещения.
64
0
 
7
 
! Отговори
До65 преди 3 години
Абе незнам,може и да са го измислили и да имат вече някакво евтино и ефикасно средство за лечение,ама допреди седмица имахме пет Китайски индивида във фирмата които монтираха ново оборудване и мога да ти кажа,че се пазеха от тая гад като дявол от тамян,ходеха денонощно с маски от типа FFP3
63
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оня младежа от Търново го бяха блъскали със 7 вида антибиотици, че даже и някакви експериментали и психотропни му бяха давали, то здрава да си пак ще си отидеш
62
5
 
3
 
! Отговори
До 52 преди 3 години
,,Маската ми мирише.а на джоб??,,А джобът му мирише на ...Тоя вмирисан старец жена няма ли да му изпере панталоните?С една маска ли ще кара.Как си слага всеки ден едни и същи со по ли по лицето.Пфу
61
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
кучеядите го измислиха и си имат лекарство, нещо евтино против язва за левче 30 таблетки или подобно. Освен това са от друга генетична група.