БАН препоръчва всички над 18 г. да се ваксинират срещу COVID-19

Учените припомнят, че няма ефективно лекарство срещу коронавирусната инфекция
21 дек 2020 18:10, Нели Христова
66
БАН препоръчва всички над 18 г. да се ваксинират срещу COVID-19
Снимка: БГНЕС

Препоръчително е всички здрави хора, без придружаващи тежки хронични заболявания, без клинични прояви в момента и над 16 – 18 годишна възраст да се имунизират. Задължително е преди това да се консултират с личния си лекар, с който да обсъдят този въпрос, като се вземат предвид всички показания и противопоказания за поставянето на ваксината, описани подробно в т.н. “кратка характеристика”, или нейния “паспорт”. Това се казва в становище на БАН относно предстоящата ваксинационна кампания срещу COVID-19, предава БГНЕС.

В становището се посочва, че това предполага бързото организиране на широка мас-медийна и институционална кампания, за да могат лекари и граждани да бъдат много добре информирани и убедени в своето решение от голям личен и обществен интерес.

От БАН казват, че при липса на специфично и ефективно лекарство срещу коронавирусната инфекция, с каквото съвременната медицина не разполага, освен стриктното спазване на противоепидемичните мерки, единствената възможност е ваксината.

„Това е доказано с огромния, многогодишен опит, който човечеството е натрупало в борбата с инфекциозните заболявания. Една ваксина, която е безвредна и има ефективност поне 50 – 60 % (т.е. създава имунитет в такъв процент от имунизираните) ще изиграе огромна роля за ограничаване на инфекцията. За съжаление данните, които имаме досега, показват, че колективен имунитет по отношение на коронавируса се създава много бавно и практически ще бъде трудно да се постигне по естествен път (което е свързано и с големи етични и морални предизвикателства), затова ваксините ще помогнат много в неговото изграждане”, пише още в становището.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
0
 
! Отговори
.... преди 3 години
Вие като готвите манджа, не я ли опитвате първо преди да сервирате на детето си? Същото е и с ваксините, които на този етап са тествани над възрастни. Въпрос на месеци е ваксините да се прилагат и за деца.
54
3
 
12
 
! Отговори
123 преди 3 години
Пълен цирк, знайни и незнайни "специалисти" изпълзяха от дупките си и започнаха простотиите. Нека всеки да реши за себе си, но да спрът с тази агитация. На БАН им бяха спряли парите и сега лижат *** на тулупа. Дълбоко се съмнявам, че някой от тези "изкуфели старчета" ще посмеят да се ваксинират.
53
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако поставят ваксината в дюнери до петък 70% от Българите ще са се ваксинирали.
52
0
 
7
 
! Отговори
? недоумяващ преди 3 години
А какво да правят тези, които са изкарали вируса?!?
51
0
 
3
 
! Отговори
Лондон ви го изпяха преди 3 години
You can stick your poisonous vaccines up your arse!
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сички ки умрем.
49
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
нещо става астра зенека в комбиена със руската ваксина спутник заради по яката втора част на руската и ся ко прйп
48
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ushna marka ste im slojat li?!...zer posle na airporta pak she iskat da gi mushkat...
47
2
 
11
 
! Отговори
За мишките и хората преди 3 години
Две мишки си говорили и първата попитала: "Ще се ваксинираш ли?" Втората отвърнала: "Ти луда ли си? Опитите с хора още не са приключили..."
46
2
 
5
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 3 години
Кво е Вярно бей, че секви глyпaци с малко стари връэки, се правят на крупни калкулатори. Живеят си охолно, и то эа наша сметка. И всичкото човек, нема думата эа нищо. Само иэпълнява, като кyчe
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Банския старец и бабека с какво се пият по принцип?
44
1
 
16
 
! Отговори
Вярно преди 3 години
Когато нещо е хубаво и качествено не се рекламира толкова често до отвратТова показва какви игри се въртят в света
43
2
 
1
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 3 години
Така е, требва равенство. И всичку що е беэ заболяване, да се пробва да эаболее. А, с парите, кво ше прайме?? Я първо, що е богаташ, да плаща ваксините на тия, над 18Иначе, никой здрав да не верва, на търговскиот вируст
42
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Aз искам руска ваксина или на Астра Зенека. Ще ми лапате шпека, мРНК ваксина няма да си сложа!
41
4
 
28
 
! Отговори
искам избор преди 3 години
Аз може да искам китайска или руска ваксина, може да следя развитието на нещата и да избера друг вариант-защо ме задължават?!все едно -ще пиеш хапчета на тази фирма , а на тази- не-не е "нашата " фирма.Няма да я бъде тази-има нещо задкулисно и мръсно в цялата тази работа.Не съм привърженик на конспирациите ,но тук нещата не са наред .
40
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, добре, обещавам.
39
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименc 41има китайска ваксина , тя е табу в Бг даже никъде не се споменава .Китайската ваксина е най добра , изработена е от същия екип който преди измислиха ваксина за еболата . С китайската ваксина ще се ваксинират в много държави извън ес , до нас в Турция .
38
1
 
12
 
! Отговори
БРЕЙ преди 3 години
"Започваме масова ваксинация и ще следим за реакции"-т.е. 3 и 4 фаза на клиничното проучване започва. С какво имунитетът от ваксината ще се различава от този на преболедувалите ,а?!Идеята е среща с патогена-Ковид-19, т.е. по всяка логика в света милиони хора НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ВАКСИНИРАТ, защото са боледували и вече имат имунитет. Е*** ти световния хаос.
37
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има ли китайска ваксина?
36
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нека първо феодалните старци се ваксинират и да ни дадат пример