Мъжете в Швеция са дискриминирани ако кандидатстват за "женски професии"

Те трудно си намират работа като мед. сестри или чистачи
28 фев 2021 22:29, Нели Христова
44
Мъжете в Швеция са дискриминирани ако кандидатстват за "женски професии"
Снимка: Pixabay

Проучване, проведено по поръчка на Шведския изследователски съвет съвместно с Линкьопинг и Калифорнийския университет, разкрива дискриминация срещу мъжете в много професии, които обикновено са доминирани от жени, информира Би Би Си.

Например, повечето от мъжете, които са кандидатствали за чистачи, дори не са стигнали до етапа на интервю, предава БГНЕС.

„Виждаме препятствията, пред които са изправени мъжете в определени сегменти от пазара на труда, обясни Марк Гранберг, доктор по икономика от Университета в Линкьопинг. По време на процеса на кандидатстване за работа не видяхме никаква дискриминация спрямо жените, които искат да работят предимно мъжки работи, въпреки това открихме значителна дискриминация срещу мъжете в професии, които традиционно се считат за женски”.

В хода на експеримента учените подадоха в Швеция над 3 хиляди фиктивни молби за работа. Във всеки случай беше взето предвид дали кандидатите са получили отговор и ако да, кой.

Дискриминацията е наложена в много професии, които обикновено са доминирани от жени. За мъжете беше много по-трудно да си намерят работа като медицинска сестра или учител в детска градина, но най-трудното за тях беше да се борят за поста чистач. Въпреки това не е имало дискриминация спрямо жените в традиционно мъжки професии като автомобилен механик, шофьор на камион или складов работник.

Фактът, че мъжете са по-често отричани в някои „женски“ професии, беше известен и преди, но изследванията, проведени от Гранберг и неговите колеги, обхващаха много по-широк кръг от професии и специалности.

„Интересно е, че заявленията от мъже не се приемат на първия етап от процеса на подбор – казва Марк Гранберг. В същото време е добре известно, че на пазара на труда жените по-често се заобикалят от гледна точка на заплати и повишения, така че беше интересно точно на какъв етап се случва провалът и жените се оказват в най-лошата ситуация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
1
 
! Отговори
пущиняк преди 3 години
Жена-строителен работник съм видял, жена-миньор също- по телевизора, ама документално! Жени-пилоти на самолети има-да(Овечкина от "Супер екипаж" ) ха,ха,ха! Само че, до ден днешен не съм видял жена-автомонтьор или жена-електромонтажник!
29
1
 
0
 
! Отговори
до 40 преди 3 години
Детето ти не се е изпускало в гащите в детската градина? И твоите двойни стандарти са - чакай сега, че ще намерим толерантен учител, попълни тая анкета, като какъв пол се самоопределяш, че иначе не мога да помогна? Чии са двойните стандарти? Дай да викнем мама от работата си и след около 2 часа може и да не си омазано и да не ти се смеят и да ти лепнат прякор "ла%%ното"? Ти разбираш ли, че това е травма за детето?
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 38 Как си могъл толкова глупости да из.ереш бе , оли?! Кой учител преоблича децата в училище?!!!!!! Разбрахме, че като типичен ***, гледаш от собствената си камбанарийка. Тва че имаш дъщеря е много хубаво, но какво мислиш по въпроса за хората които имат синове, и ``трябва да ги преобличат`` учителки? И тук говорим до дискриминация и двойни стандарти, все пак, а не какво на ТЕБ ти е странно!!!
27
1
 
1
 
! Отговори
пффф преди 3 години
Как стигнаха до извода, че е най-зле за жените? Цялата теза е "на мъжете им е по-трудно да намерят работа от на жените, без значение от сектора и професията", извода, е че това е най-лошо за жените щото трудно им вдигат заплатите. Което означава, че на безработните мъже които нямат пари и са бездомни им е по-добре от колкото на работещите жени? Айде пак политическа коректност!
26
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
33 е написал, че ще му е странно мъж учител в детска градина да преоблича дъщеря му. И е много прав. И аз казвам същото като баща. Не, че го отричам, но ще съм много резервиран. Според мене е важно в тия крехки години детето да вижда женска фигура и да я асоциира с образа на майка заместник. Жена миньор съм виждал. Но... едва ли някой си представя в това същество жена. То е.. ами няма нищо женствено в него. А кранистка виждали ли сте. Аз да. Но не видях жена в това туловище.
25
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че то и в България е така. Хайде един мъж да кандидататва за продавач в магазин, особено пък в мол, или пък HR например, ще му трябва солиден стаж като такъв за да го извикат на интервю, а жените ги взимат без никакъв опит за такива професии и ги назначават без да им мигне окото.
24
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Все пак ще ми е дискомфортно мъж да преоблича 3 годишната ми дъщеря."А не ти е дискомфортно жена да преоблича 3 годишният ти син? Вие самите проявявате дискриманция.
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
28 не всеки е за лекар, по-трудно е, трябва учене. А защо да не работи в операционна мъжа медицинска сестра. Да си лекар трябва много.
22
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щвеция отдавна е свалила гащите и се е предала, ясно ни е. Либерастията завладя света и края е много близо
21
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига бе там и мъже ли има!
20
3
 
11
 
! Отговори
пецата преди 3 години
в едно австралийско риалити от рода на игри на волята направиха експеримент защото женките много се оплакваха от мъжете, разделиха мъжете и жените на отделни плажове и им дадоха еднакви условия и храна за определено време, мъжете пазиха храната, направиха си лагер, покрив и място за спане, запалиха огън , ловяха риба с което си подсигуриха храна, след 5 дена работа си играеха някакви игри сити и сухи, жените на 2рия ден изядоха всичко, изпокараха се ,спяха на открито под дъжда и след 5 дена глад
19
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
@28Бе то сигурно има и жени миньори, ама сигур пак в Швеция. И им е гарантирана същата заплата както и на мъжете.И шофьорки на тирове има. Ама ако спукат гума или нещо друго не могат да се оправят сами. Освен ако не са на терапия с мъжки хормони и издържат с професията си съпругата си.
18
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми то в Швеция вече почти няма мъже. Имам предвид руси мъже. Другите се оправят.
17
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шведите са с акъла на Грета Тумберг,затова дискриминират мъжете.Има нещо гнило там.
16
17
 
3
 
! Отговори
До 28 преди 3 години
Всяко правило си има изключения................има и мъже"медицински сестри".............но те не са истински мъже, щом не са станали лекари!!!!!
15
12
 
7
 
! Отговори
До 25 преди 3 години
Друже, това че ти не знаеш, си е твое невежество. Има жени и миньори и пилоти. Дори в България има жени пилоти в гражданската авиация и на правителствения самолет. По добре чети и учи за да не се излагаш.
14
4
 
22
 
! Отговори
за жените преди 3 години
Жените в Европа станаха нагли и комерсиални, мислят, че мъжът им е длъжен за всичко..............да им дава пари, къща.....................а те да ходят само на козметици, фризьори ..............и като им кефне, да си легнат с някой по-богат и по-надарен отдолу!!
13
6
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 21 преди 3 години
Нe знам да има жена миньор или пилот на самолет.................а само реват за високи заплати от мъжете.............няма как да стане....................sorry!!!
12
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма по-лошо нещо от тъпите и гадни феминистки..............внушили са си, че могат да бъдат равни на мъжете....................но няма как да стане това!!!
11
2
 
11
 
! Отговори
Ами преди 3 години
Да се оплачат на световните феминистки и *** организации !