Животът на Роман Протасевич е в сериозна опасност

Беларус е единствената страна в Европа, в която се изпълняват смъртни присъди
24 май 2021 13:40, Нели Христова
95
Животът на Роман Протасевич е в сериозна опасност
Снимка: Getty

Животът на журналиста Роман Протасевич е в сериозна опасност, каза пред „Хоризонт“ Ана Красулина, прессекретар на опозиционния лидер Светлана Тихановска.

Тя уточни, че макар срещу журналиста да няма повдигнати обвинения на този етап, нещата могат да се променят:

„Ситуацията е такава, че Роман Протасевич е личен враг на Лукашенко, а към тях са извършвани най-различни престъпления, в т.ч. и отвличания. Хора са били и похищавани и убивани, така че е съвсем очевидно, че неговият живот е сериозно застрашен“.

Журналистът бе задържан след принудително отклоняване на пътнически самолет, извършващ полет от Атина за Вилнюс, което предизвика острите реакции на Запада

В момента Протасевич е обвинен в извършване на умишлени действия, насочени към разпалване на социална вражда въз основа на професионална принадлежност, организиране на масови безредици и на групови действия, нарушаващи грубо обществения ред.

Най-строгото наказание се полага по първото обвинение – до 15 години затвор. Проблемът обаче е, че задържаните в Беларус получават нови обвинения вече в ареста. Те са фабрикувани и могат да бъдат най-различни, включително такива, наказвани със смърт чрез разстрел.

Има и други методи – ликвидирани на противниците. Преди няколко дни в трудова колония при неизяснени обстоятелства почина беларуският дисидент Витолд Ашурок. Има сериозни причини да се предполага, че е бил убит.

Беларус е единствената страна в Европа, в която се изпълняват смъртни присъди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Между другото, Сноудън за неговото интервю в английски вестник, където разкрива как ЦРУ незаконно събират данни от имейли и телефонни разговори на всички американци е застрашен от смъртна присъда ако се върне в САЩ. В това си интервю, Сноудън споменава, че данните събирани от ЦРУ са ползвани главно от агентите да следят какво правят техните жени/приятелки или да събират данни как и къде да "инвестират" на борсите.
49
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От Рашата никой не се подлъга да го играе Навалний дъ Секънд, и Рухнал Простатутски Рохмън, че да ни га игр'а УайтНавалиджос шо в единиа орган дека крие у келотите си са му завреле вкарвателен Новикурчок, майнъ филибето. Нис скубана вежда, ниц даже и двете, прическътъ начипедабная, устни целувателна начервени- тоя е Винаги готов
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** по масово с тия смъртюхи, че и на нас да ни олекне.Друго си да кажат еди кой си не си призна и почина от смърт чрез умиране
47
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Запада иска да разпали гражданска война в Беларус. Той избра Тихановска за президент на беларус. Какво се случва с опозицията в САЩ от 6-ти януари? Колко избиха? Къде са, на колко стотици години затвор ще бъдат осъдени.
46
4
 
4
 
! Отговори
Той преди 2 години
"В момента Протасевич е обвинен в извършване на умишлени действия, насочени към разпалване на социална вражда въз основа на професионална принадлежност, организиране на масови безредици и на групови действия, нарушаващи грубо обществения ред." Този е същия като Радев, а нашия защо не е задържан питам аз!!!
45
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Досега се тревожих за леди гага, сега и за потасович ме наляга лошо чувство, няма да мигна довечера
44
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Погледнете снимката - момче на 26 години с подпухнало от поркане лице и торбички под очите и с юмручето.
43
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, ама разбира се. С новичок ли ще го трепят и тоя?
42
3
 
12
 
! Отговори
РЕПТИЛ преди 2 години
Ха-ха-ха, copocoидите и предателите на родината си, които служат за интересите на САЩ и ЦРУ свикнаха това да бъде без никакви последствия. Без никакви последствия за онези предатели, които нарязаха ракетите, танковете и оръдията, и така оставиха България без отбрана, за предателите, които участваха в разбиването на икономиката, на банковата система и вършиха всички мръсотии против родината си. За такива предатели като тоя дано Беларус да намери адкватно наказание.
41
3
 
10
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
Защо отново ни занимавате с другаря Простакевич?Последното изречение да се чете: "Белорусия остана единствената нормална държава в Европа."
40
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да е мислил преди да стане продажник.
39
9
 
11
 
! Отговори
Ангел преди 2 години
Едно време пропагандата беше най силно оръжие в ръцете на Хитлер и СССР . В момента пропаганда се извършва най вече от запада .Западни организации финансират опозиционни движения, журналисти с цел да създадат пропаст между Русия и съседните и държави. Самите действия са неморални и некоректни и затова за противодействието им засегнатите държави се наемат да използват също некоректни и неморални практики. Това е една хибридна война срещу Путин . Целта е Русия да бъде обградена от врагове !
38
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Литовците са пукнали от злоба, че Беларус престана да изпозлва техните пристанища за транзит, в ррзутлат на което търпят стотици милина долари в загуби...
37
3
 
11
 
! Отговори
komitata преди 2 години
Смъртното наказание се изпълнява и в САЩ и други страни и е правилно,защото убийци и изналсивачи бодро крачат у нас след споразумение със съдебната ни система .А Тоз юнак как ще го осъдят не ни касае защото средства з а инфо у нас нула и трудно с е филтрира информацията от западните демокрации,които играят по друга свиркa
36
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичките геополитически проблеми в Европа идват от 3 държави - Латвия, Литва и Полша, в които на власт са радикални по-америакнски марионетъчни режими. Нахъсвайки ги, САЩ не спира постоянните си провокации против Русия, Беларус и Изт. Украйна, за да нагнетява обстановката и да държи ЕС и Русия в непрестанно състояние на тревожност и обтегнати отношения. От време на време на пворокациите пригласят и второстепенни режими от антируския периметър Като България, Румъния и т.н.
35
2
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Който върви по тънък лед, трябва да е готов когато се пропука.....
34
4
 
13
 
! Отговори
Мнение преди 2 години
Не съм сигурен, че ще го осъдят на смърт, но съм сигурен, че ще каже кой му е хинансирал дейността и му е дърпал конците. То затова е големия вой...
33
1
 
4
 
! Отговори
Питащ преди 2 години
До АнонименМного сте внимателен! Мога да си пиша каквото искам за име, а вие като нямате култура и се вживявате като Рамбо може да дойдете и зад нас. Въпросът е това, което съм написал дали е вярно, а то е така. Наваксайте си първите 7 години.
32
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
МОЛЕТЕ БОГ,ХОРА!!! ХРИСТИЯНИТЕ СА НА ПРИЦЕЛ ВИНАГИ И ТО ТЕЗИ,КОИТО ПОЛАГАТ УСИЛИЯ ДА ЖИВЕЯТ ЧРЕЗ ДУХОВНИ ЦЕННОСТИ!ОТ КРАЙ ВРЕМЕ ИМАМЕ ВРАГОВЕ,КОИТО НИ ПРЕЧАТ ДА ЖИВЕЕМ!НАЧИНИТЕ СА ОСОБЕНО РАЗНООБРАЗНИ,КАМУФЛАЖИРАНИ,КАТО СЕ ИЗПОЛЗВАТ МЕТОДИ С ЛЪЖИ,МАНИПУЛАЦИИ,НАСИЛИЕ-ВСЯКАКВО,С КАМУФЛАЖ,ЧРЕЗ ВТОРИ И ТРЕТИ ЛИЧНОСТИ,ОРГАНИЗАЦИИ/тайни/,С МЕСТНИ И ЧУЖДИ"ВЛАСТЕЛИНИ"И ВРАГОВЕ НА БОГА/симулират вяра/!САМО АКО ЗНАЕТЕ С НАС В БГ КАКВО ПРАВЯТ ОТ МНОГО ВЕКОВЕ?!БЪДЕТЕ СИЛНИ-БОГ СЕ НАМЕСВА,КОГАТО ГО СЛЕДВАМЕ!
31
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде, идва новият Навялни. Другият вече се изтърка.