Използва ли Лукашенко стратегията, наречена "теория на лудия"

Тази тактика се използва от президента на САЩ Ричард Никсън
5 авг 2021 13:20, Нели Христова
22
Използва ли Лукашенко стратегията, наречена "теория на лудия"
Снимка: БГНЕС

Беларуският президент Александър Лукашенко може да основава действията си на политическа стратегия, известна като „теория на лудия“, пише професорът от Лондонския университетски колеж Андрю Уилсън, един от водещите британски експерти по постсъветските страни , в свой коментар във в. „Гардиън“.

Най -често тази тактика се свързва с президента на САЩ Ричард Никсън, който в края на 60 -те години, по време на конфронтацията със Северен Виетнам и СССР, искаше да бъде считан за способен на най -нерационалните и опасни действия, включително използването на ядрени оръжия. В резултат на това противниците трябваше да се страхуват от тежки последици и да правят отстъпки.

Уилсън изброява дълъг списък от скандали, свързани с действията на Лукашенко и неговите служители: само през последната седмица от Олимпиадата в Токио белоруската спортистка Кристина Тимановская бе принудена да емигрира в Полша, опозиционният активист Виталий Шишов беше намерен мъртъв в Киев при подозрителни обстоятелства , а на европейските дипломати се налага спешно да търсят отговор на пристигащите нелегални мигранти в ЕС, което организира Минск. Преди това беларуските власти приземиха самолет на Ryanair, за да задържат опозиционен активист, затвориха границите с Украйна и продължиха брутално да преследват политическите противници в страната.

„Лукашенко може да не е прочел многобройните биографии на Ричард Никсън, но вероятно тества на практика неговата„ теория за лудия “, според която непредсказуемостта и безразсъдното поведение са от полза, объркващи противници и дори съюзници“, пише Уилсън. „В случая тези европейски държави, които са по -снизходителни към Беларус, ще се съмняват, че санкциите срещу страната си струват всички тези проблеми. "

Но Уилсън е убеден, че Западът трябва да отговори на такова поведение с нови санкции, включително срещу руски и беларуски олигарси, "които подкрепят режима". Той също така смята, че западните страни са задължени да предоставят по -активно помощ на Украйна, както и да помагат на Литва в опазването на границите на Европейския съюз.

„Независимо дали това безумие е резултат от политически пресмятания, на белоруския диктатор не бива повече да се позволява да се държи с такава безнаказаност“, заключава Уилсън. „Впрочем, защитавайки себе си и другите държави, не трябва да забравяме, че най-много от всички сега страдат самите беларуси.“ц


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Скандалите са свързани не с действията на Лукашенко, а с вашите действия. Ако това е водещият им специалист, какви ли са останалите?
21
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Срещу Беларус се пускат непрекъснато провокации. Според мен Лукашенко действа правилно, за да не позволи Беларус да се превърне в скапаната и опустошена Украйна. Не че България след 32 години преход и членство в ЕС и НАТО е значително по-добре от Украйна.
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 16Е да, ама Никсън беше наш човек.
19
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лукашенко пуска афроарабите свободно да ходят в ес. Но ес лицемерите спряха да ги приемат и сега бъдещето на ес е на ничия земя.
18
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лукашенко е Патриот, а Путин трябва да управлява огромна страна и това не става лесно, но е също Патриот в сравнение с който и да е европейски демократически ми'зерник.Затова и ми'зерниците и троловете им ги мразят.
17
16
 
5
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 месец
Лукашенко и Путин са доказани престъпници, но играят на дребно, защото не им стигат силите и възможностите за нещо по-голямо, освен сай-фай екранизациите за някакви измислени несъществуващи балистични ракети, където също не са майстори на творбите. Ялови държави, ялови ръководители, ялова политика,....
16
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Значи щом Никсън я играе тази игра-,лошо няма. Но ако Лукашенко я прилага-не е добре.
15
2
 
21
 
! Отговори
N преди 1 месец
Тия либералите съвсем за *** ни взеха, трябва да си много *** вече за да им вярваш на глупостите. Не се получи нова Украйна и реването е до небесата. Такива като този халхабер си нямат как се живее в Беларус, то и не го интерува въобще, з него е важно че не им стана играта.
14
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Западна Европа и САЩ ще дадат ли властта на прокитайска партия, която постоянно прави протести в САЩ и Западна Европа, плаща на китайска партия в САЩ да вземе властта и китайска партия държи телевизия СНН, която хули Вашингтон?.....................Заради един протест срещу властта избиха 5 човека и ще осъдят 500 човека.
13
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
България използва стратегия наречена "навеждача".
12
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Очевидно я използва. Направи луди САЩ и ЕС.
11
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това че не играе по свирката на този или онзи не значи,че му има нещо...просто защитава националните интереси на държавата и него интересува мнението нито на САЩ,нито на ЕС нито на някой друг и явно народа го поддържа колкото и да се мъчат да ни убеждават в обратното...
10
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
такива като него ще ПОБЕДЯТ сатанизма, призлява им вече , нека мършата да ходи на запад, проститутки до църкви, еднополови фашисти, майкопродавци
9
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На Запад и в САЩ нищо не се променя при смяна на президента и властта........................В Беларус всичко се променя при смяна на властта................... Запада купува новите власти и унищожава държавата, мира, икономиката.................... Беларус е принуден да не сменя често властта, за да има мир, икономика и държава.
8
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Започнах да чета и на второто изречение спрях. Пропагандата на глобалистите е в ръцете на не особено умни хора. Как е възможна такава брутална тъпотия?! Лукашенко е истински президент на страната си,такъв какъвто трябва да бъде всеки,но той е единствен в момента.
7
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това ли е дългия списък? Една избягала, един недоказано самоубит и един приземен самолет? И за това го изкарват най големия диктатор. Дайте да сравним Беларус със Саудитска Арабия например и безчинствата на МБС. За него и страната му санкции нещо? Кашоги машоги? С Израел да сравним Беларус по това дали се спазват човешки права? Супер лицемерно поведение на САЩ и пуделите им.
6
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НашБойко Рашков също е последовател на тази теория на лудия
5
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не знам дали белоруският президент Александър Лукашенко може да основава действията си на политическа стратегия, известна като теория на лудия, но професорът от лондонския университетски колеж Андрю Уилсън определено ползва за основа на своите "препоръки" политическата стратегия, известна като теория на лудия.
4
3
 
4
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 1 месец
ЛОБОТОМИЯ
3
2
 
15
 
! Отговори
Еее, разсмяхте ме преди 1 месец
Прочетох в какво се състои същината на тази "теория на лу.дия".И какво? Всяко разглезено нашенско ке.ле.ме цял живот прилага тази теория без дори да е чуло за нея.Щом свикне всички да му играят по гайдата, защото е "съкровището на мама и баба", такъв човек и когато порасне, по инстинкт търси партньор(ка) и среда, която ще го приеме и ще се обвърже с него така, че да е трудно да се освободи от него.После си развява байрака, щото околните не знаят какво ще му скимне и се съобразяват с капризите му