Какъв е замисълът на САЩ, за да се изтеглят сега от Афганистан?

България не я устройва сценарий, при който Турция е дестабилизирана
16 авг 2021 11:22, Елка Василева
46
Какъв е замисълът на САЩ, за да се изтеглят сега от Афганистан?
Снимка: архив, БГНЕС

Талибаните в Афганистан завзеха столицата Кабул. Стотици хиляди афганистанци от западните провинции на страната премиха границата с Иран и тръгнаха към Турция. Миграционният натиск по турско-иранската граница доведе до политическо напрежение в Анкара. Властите в Турция все по-трудно удържат мигрантския поток, който се насочва към Европа. Темата коментираха пред БНТ журналистите Мохамед Халаф и Георги Милков.

"Талибаните не се чувстват уязвими, напротив, те са силни. Както се казва и се знае, правителството управлява Афганистан през деня, а през нощта талибаните. Има по-голям план за изненадващото изтегляне на американците", каза журналистът Мохамед Халаф.

Още по темата

Халаф заяви още, че американците искат да дестабилизират целия регион. "Те искат да хвърлят Китай, Русия, Иран и другите страни като Афганистан, които стоят зад талибаните като финансиране и въоръжаване, в една ситуация, която е много опасна и представлява заплаха за националната сигурност на тези държави", смята той.

Журналистът Георги Милков изрази мнение, че могат да се посочат много грешки в американската политика. "Това, че започнаха преговори с талибаните, ги легитимира. Това, което американците правят, не е без умисъл, те не би трябвало да са толкова глупави, за да не знаят какво ще се случи и че всъщност талибаните ще вземат цялата власт и няма да следват никакви споразумения. Този замисъл прилича на това да поставиш Иран и Русия в неприятно положение. Талибаните в момента са в територии, в които никога не са били, превзеха всички провинции, Западът и Северът на Афганистан никога не са били талибански територии, те са в момента в ръцете на талибаните", каза Георги Милков.

"Сценарий, при който Турция да е дестабилизирана, нас не ни устройва, тя е нужният буфер, който ни спасява в тази ситуация. ЕС може да предоговори с Турция какво се случва в тази ситуация. Не трябва да си правим илюзията, че този мигрантски натиск може да ни пропусне", смята още Милков. Той допълни, че натискът ще се засилва и ние трябва да сме наясно с последствията.

"Иран пусна два коридора към Турция, но турците си взеха поука от това и предприеха строги мерки за спиране на тези потоци. Ердоган няма да позволи това", каза още Халиф.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Турция ще се разцепи на три държави.Иран ще бъде ударен за да се прави ''пролет'' там.Руснаците се готвят да пратят войски тук в България и в Гърция за да задържат набезите на турците и арабите.Този плане от 10 години и сега ще се реализира.
15
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До9 . Никой не се договаря с Москва. Русия не е фактор в тоя район. САЩ имат възможноста да останат могат и да си тръгнат. Решението е правилно от това което става.
14
15
 
9
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 2 години
СЛЕД ПРОВАЛА НА РУСНАЦИТЕ,ДОЙДЕ И ПРОВАЛА НА АМЕРИКАНЦИТЕ,ЕДИН СВОДОЛЮБИВ НАРОД ДОКАЗА,ЧЕ НЕ ЖЕЛАЕ ДА БЪДЕ ПОРОБЕН
13
11
 
5
 
! Отговори
Българин преди 2 години
До11. Познаваме я , бедна, корумпирана в слугинаж на Русия. Очакваме НАТО и ЕС да завладеят Грузия,Армения, Крим. България да направи ред и да стане богата и демократична.
12
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АМЕРИКАНЦИТЕ СА ТЕРОРИСТИТЕ НА СВЕТА. КЪДЕТО СТЪПИ АМЕРИКАНЕЦА, ДОБРО НЕ ЧАКАЙ. ТЕ ПЪРВО СЕ СПИЯТЕЛЯВАТ С НЯКОГО, ПРОУЧВАТ ГО И ПОСЛЕ ГО УДРЯТ. ТАКА НАПРАВИХА С КАДАФИ, САДАМ И ДР. ТАМ, В САЩ, ЖИВЕЯТ ХОРА, КОИТО ПО ПРИРОДА СА АВАНТЮРИСТИ И АГРЕСОРИ.ТЕ НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНЯТ.ИЗБИХА ИНДИЯНЦИТЕ И ***. КАК ДА ОЧАКВАМЕ ДА ЖАЛЯТ ДРУГИТЕ? БЪРКАТ СЕ ВЪВ ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ НА ВСИЧКИ ДЪРЖАВИ И ТЪРСАТ ИЗГОДА, НА ВСЯКА ЦЕНА, ДОРИ И КАТО УБИВАТ. САМО БОГ ЩЕ НИ ПОМОГНЕ СРЕЩУ ТЯХ.
11
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въобще не са притеснявайте за тия. Тия са множат като зайци . От 50 години са във война и станаха 39 милиона без да имат кой знае колко плодородна земя . А ние ,,европейците,, без война изчезваме като нация. Ади стига сте ревали за тия.
10
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Край с България такава каквато я познавахме досега!
9
2
 
7
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Като не одобриме Русия приехме ЕС и НАТО. Защото сме свободни и сме в демокрация. Така сега новото правителство в Авганистан трябва да реши. Със САЩ , с Китай, има голям избор. Но няма пари в това им е проблема.
8
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Замисъл? Просто се договориха с Москва и сега отново го хакат на Европа. Ей това е замисълът. Европа и ЕС да са слаби, за да може САЩ и Русия да си поделят света. А ние тъпунгерчетата се скубем по между си и се плюем на русофили и авериканофили, вместо да се хванем заедно с европейците и да си защитим интересите.
7
0
 
26
 
! Отговори
Еее преди 2 години
САЩ няма да си излязат ако нямат интерес вие не ги мислете те са си направили сметка
6
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Американците се изтеглят от Афганистан по план, разписан от Тръмп в началото на 2020г., с ясно определени срокове и който Байдън спазва неотменно. Изненадан може да бъде само някой марсианец. До вчера имаше рев кога ще се изтеглят оти били окупатори, днес искали да дестабилизират района....шизофрения не ли?!
5
7
 
10
 
! Отговори
Философь преди 2 години
Най-смешна е заплахата от мигрантския натиск. Че една територия пишеща се държава, ако реши гиспира без проблем, пък какво пстава за държави с армия ;)
4
5
 
3
 
! Отговори
Коко преди 2 години
Ще има празнични ядрени гъбки и огнени фойерверки за 9.11 тази година. Все пак правиме 20 години от рухването на Кулите.
3
4
 
23
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Ами то се видя, че народа на Афганистан не иска задокеанските окупатори. Затова и талибаните се върнаха без никакви ответни действия от страна на обучените от САЩ военни. А да хвърляш пари в държава където никой не те иска не е много икономически изгодно. Същото се случва и в Либия със сина на Кадафи. Никой не иска САЩ вече за партньор.
2
3
 
12
 
! Отговори
Samo minavam преди 2 години
Няма вече нищо за крадене. Или, ще насъскат талибаните, срещу Китай.
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Авторът Ян Ван Хелзинг го е казал .... За хората които четат , разбира се !